Θα αφήσουμε τη Γαρδένια να μαραζώσει;

Γιορτές, συναυλίες , μαθητικό φεστιβάλ, εκθέσεις ζωγραφικής & comics, θεατρική παράσταση, παζάρι βιβλίου (για οικονομική ενίσχυση του συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 3ου Δημοτικού σχολείου), θεατρικό παιχνίδι, μαθήματα Ισπανικών, Ηλεκτρονικών υπολογιστών και συγγραφής θεατρικού σεναρίου, θεατρική ομάδα, παιδική δημιουργική απασχόληση (ζωγραφική, κατασκευή χελιδονοφωλιών, παιδικές παραστάσεις, παραμύθια κλπ), προβολές, σεμινάρια, πολιτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, πραγματοποιούνταν εδώ και 3 μήνες στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο «Γαρδένια», χωρίς αντίτιμο γιατί πιστεύουμε πως η γνώση και ο ελεύθερος χρόνος δεν θα έπρεπε να είναι εμπόρευμα.

Μέχρι και πριν τις επιθέσεις του Δημάρχου στις 20 και 22 Μαΐου, που αποσκοπούσαν να θέσουν τέλος στη λειτουργία του Χώρου, λειτουργούσε φτηνή λαϊκή καφετέρια-bar, δανειστική βιβλιοθήκη και υπήρχε δωρεάν πρόσβαση στο internet. Εξ αιτίας των επιθέσεων αυτών πολλά μαθήματα και εκδηλώσεις όπως αφιερώματα στον Γ. Ρίτσο και τον Μ. Λοϊζο αναβλήθηκαν. Ο αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος «Γαρδένια» όμως έχει ήδη αγκαλιαστεί από 100δες κατοίκους ενώ προβλήθηκε από τον τοπικό τύπο και τα μεγάλα ΜΜΕ, τα οποία και αφιέρωσαν τηλεοπτικό χρόνο και σχετικά άρθρα με θετικά σχόλια.

Όλα αυτά στην κεντρικότερη πλατεία του Δήμου, στην πρώην δημοτική καφετέρια (info cafe). O τελευταίος ιδιώτης, που τελικά εκδιώχθηκε λόγω των χρεών απέναντι στο δήμο, άφησε χρέη πάνω από 250.000 ευρώ. Δεν ήταν ο πρώτος… Η πολύχρονη εμπορευματική εκμετάλλευση του χώρου δεν απέφερε κανένα απολύτως όφελος στους δημότες του Ζωγράφου.

Η εντεινόμενη οικονομική κρίση, η εσκεμμένη έλλειψη αντίστοιχων χώρων και φυσικά η παντελής αδιαφορία του δήμου – επιχείρηση για παρόμοιες δραστηριότητες μας ώθησαν στην από 19 Φλεβάρη «κατάληψή» του. Η μετατροπή του από ακόμη ένα café-bar σε ένα κοινωνικό κέντρο, ανοιχτό σε όλους τους συμπολίτες μας και τις ανάγκες τους, είναι κάτι που δεν μπορεί να χωνέψει ο δήμαρχος.

Η επίθεση που υπέστη ο χώρος αυτός τις προηγούμενες ημέρες είναι πολιτική επιλογή όσων θέλουν να ζούμε απομονωμένοι απαθείς και αμέτοχοι. Η διάθεσή μας να ξαναδώσουμε νόημα στην κοινωνική ζωή της συνοικίας μας και μάλιστα με έναν τρόπο που θίγει την εκμετάλλευση δημόσιων χώρων απο τα ιδιωτικά συμφέροντα και αποδεικνύει ότι οι κάτοικοι είμαστε ικανοί να αποφασίζουμε και να διαχειριζόμαστε τις ζωές μας χωρίς τη δική τους μεσολάβηση και έλεγχο, αποτελεί «κακό» παράδειγμα προς μίμηση. Η διεκδίκηση της ΖΩΗΣ αποτελεί απειλή.

Συνεχίζουμε και διεκδικούμε:

-να παραμείνει ο χώρος διαχειριζόμενος από τους κατοίκους για τους κατοίκους

-να μη περάσει σε χέρια ιδιώτη

-να συνδεθούν νέα ρολόγια ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ από το Δήμο ώστε να πληρώνουμε εμείς τα έξοδά μας

-να επιστραφεί ο κατασχεμένος εξοπλισμός.

Καλούμε την Τρίτη 26/5 στις 19:00 συγκέντρωση στην Πλατεία Γαρδένια και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο

Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος Γαρδένια

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα