Θα αφήσουμε να γίνει της Αγγλίας;;;

Άρθρο του Σπύρου Κουβούση για την κατάσταση της ανώτατης εκπαίδευσης στην Βρετανία

Όπως αρκετοί θα γνωρίζετε ήδη, ο νόμος πλαίσιο δεν ήταν ένα δημιούργημα του Κωστάκη ή της Μαριέτας. Οι κεντρικές γραμμές έχουν δοθεί από την Ε.Ε. και το κάθε κράτος μέλος επιλέγει πως ακριβώς θα τις εφαρμόσει. Ας κάνουμε λοιπόν ένα ταξίδι στο μέλλον, ή μάλλον στο μέλλον που θέλουν να μας επιβάλλουν με όχημα τις μεταρρυθμίσεις των νέων Εργατικών και του κυρίου Μπλερ. Κρατηθείτε καλά γιατί το ταξίδι αρχίζει να έχει αναταράξεις…

Δίδακτρα…

Μετά τις μεταρρυθμίσεις στα Βρετανικά Πανεπιστήμια υπάρχουν δίδακτρα (αλλά με όρια!). Το όριο ήταν 3,040 λίρες δηλαδή 5000 ευρώ το 2007-2008 στο προπτυχιακό. Να διευκρινίσουμε εδώ ότι εκτός από 2-3 πανεπιστήμια το οποία δεν είναι δημόσια όλα τα πανεπιστήμια είναι δημόσια, που όμως λειτουργούν με καθαρά επιχειρηματική λογική. Ως αντιστάθμισμα στα δίδακτρα υπάρχουν τα δάνεια, τα οποία υποτίθεται ότι είναι άτοκα. Τι σημαίνει όμως άτοκα στην πραγματικότητα; Σημαίνει τόκος ίσος με τον πληθωρισμό, την στιγμή που οι μισθοί δεν ακολουθούν την ίδια ανοδική πορεία. Η γνωστή και αγαπητή στην Ελλάδα JP Morgan λάδωνε Πρυτάνεις στην Αμερική προκειμένου να αποσύρονται από την κρατική χρηματοδότηση, να αυξάνουν τα δίδακτρα και να αναγκάζονται οι φοιτητές να χρεώνονται δάνεια ενώ πολλοί Πρυτάνεις ήταν μέτοχοι τέτοιων τραπεζών.

25% εγκαταλείπουν

Όσον αφορά την "ελαφριά" επιβάρυνση των φοιτητών, σε άρθρο της Guardian τον Φλεβάρη του 2008, αναφέρθηκε ότι οι βρετανοί φοιτητές εγκαταλείπουν σε ποσοστό 25% την Τριτοβάθμια εκπαίδευση λόγω χρεών ενώ είναι οι πιο χρεωμένοι νέοι στις τράπεζες την τελευταία δεκαετία ενώ στοιχεία του ΟΟΣΑ αποδεικνύουν ότι το 65% των φοιτητών δουλεύει σε καθεστώς ημιαπασχόλησης.

Mάλιστα το think tank Reform (το οποίο πρόσκειται στους Συντηρητικούς) έκανε μία μελέτη η οποία δείχνει ότι ο μέσος μισθός ενός απόφοιτου μετά φόρων και χρεών στις τράπεζες είναι 13.000 ευρώ τον χρόνου περίπου, ποσό που δεν φτάνει ούτε για τσίχλες, αν σκεφτούμε ότι για να μείνεις σε ένα δυάρι στο Λονδίνο θες τουλάχιστον 6000-8000 ευρώ τον χρόνο. Ταυτόχρονα από αυτούς που καταφέρνουν να εισαχθούν σε κάποιο Πανεπιστήμιο το 25% το εγκαταλείπει λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Τα ιδιωτικά καλά τα πάνε …

Έρευνα του Βρετανικού Υπ. Παιδείας, όσον αφορά τα καλύτερα 16 Πανεπιστήμια της Βρετανίας, έδειξε ότι τα ποσοστά των φοιτητών που προέρχονται από δημόσια σχολεία μειώνεται συνεχώς ενώ αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών από τα ακριβά ιδιωτικά σχολεία και τα top 16 δεν κατάφεραν να πιάσουν ούτε τον στόχο που έβαλαν τα ίδια για αποδοχή μαθητών από δημόσια σχολεία! Αυτό δείχνει ακριβώς αυτό που θέλουν να πετύχουν με την ιδιωτικοποίηση της παιδείας, την παύση της κοινωνικής κινητικότητας, αφού το παιδί της μέσης οικογένειας δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ανταγωνιστεί ένα παιδί του πλουσιότερου 10%.

Ως συνήθως, "δεν υπάρχουν λεφτά"

Μαντέψτε ποιο είναι το μότο των κυβερνήσεων "δεν υπάρχουν λεφτά"..!

Ας δούμε όμως μερικά οικονομικά στοιχεία της Αγγλίας του Μπράουν.

Α) Μόλις η τράπεζα Μπάρκλεϊς ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα της δάνεισαν αμέσως 1,6 δις λίρες, δηλαδή 2,5 δις ευρώ ενώ στην παιδεία θα δοθούν ως έξτρα χρήματα μόλις 400 εκατομμύρια λίρες, δηλαδή 600 εκατ. Ευρώ.

Β) 19 δις λίρες , δηλαδή 35 δις ευρώ ήταν μόνο τα μπόνους που έλαβαν τα στελέχη επιχειρήσεων στο Σίτυ του Λονδίνου, το χρηματιστηριακό και οικονομικό κέντρο της πόλης

Γ) Η HSBC (τράπεζα που δραστηριοποιείται έντονα στον χώρο των φοιτητικών δανείων) είχε πέρσι κέρδη 11 δις λίρες δηλαδή 16 δις ευρώ!

Δ) Οι φοιτητικές υπηρεσίες όπως η στέγαση περνούν σε ιδιωτικές εταιρίες οι οποίες κερδίζουν συνολικά 17 δις λίρες, δηλαδή 25 δις ευρώ!

Την ίδια στιγμή, βάση έρευνας του Κέιμπριτζ και του Χάρβαρντ οι φοιτητές και οι ερευνητές ντοπάρονται σε ποσοστό 20%. Το 50% σε μόνιμη βάση και το 50% περιστασιακά. Κυρίως χρησιμοποιούν φάρμακα που παίρνουν οι ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ όπως Ritalin και Propranolo. Εκεί οδηγεί ο έντονος ανταγωνισμός και η εργασιακή ανασφάλεια

Τι γίνεται με την φοιτητική αντιπροσώπευση, οεο;;;

Η Εθνική Ένωση Φοιτητών κυριαρχείται από τους Νέους Εργατικούς, και εκτός από μερικές κατ’ ιδίαν συζητήσεις με μέλη της κυβέρνησης και μερικά γράμματα για αύξηση της χρηματοδότησης (οποιαδήποτε ομοιότητα με την δική μας ΠΑΣΠ – ΔΑΠ δεν είναι καθόλου συμπτωματική) δεν κάνουν απολύτως τίποτα.

Αρνούνται συστηματικά να συμμετάσχουν στο κίνημα ενάντια στα δίδακτρα.

Κι εμείς τι κάνουμε;;;

Οι εταιρίες έχουν αρχίσει να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών. Στην περίπτωση που οι φοιτητές δεν συμφωνούν απλά βγάζουν τον αντιπρόσωπο τους από το συμβούλιο της σχολής όπως συνέβη στο πανεπιστήμιο του Portsmouth το οποίο χρηματοδοτείται από την HSBC και την εταιρία πολεμικής βιομηχανίας BAe Systems. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου αφαίρεσε την ψήφο του αντιπροσώπου των φοιτητών από το συμβούλιο επειδή δεν συμφωνούσε με την συμφωνία που είχε κλείσει ο Πρύτανης! Ως αντίδραση σε αυτή την ενέργεια, 100 φοιτητές του Πανεπιστημίου κατέλαβαν την κεντρική είσοδο του κτηρίου φορώντας μαντήλια στο στόμα διαμαρτυρόμενοι για την φίμωση των φοιτητών.

Στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ 100 φοιτητές διαμαρτυρόμενοι για την συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση και την έλλειψη χώρων στην βιβλιοθήκη κατέλαβαν την κεντρική είσοδο της βιβλιοθήκης ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Στο Durham η πρυτανεία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα ενοίκια και σε μερικές ώρες ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των φοιτητών που κατάφεραν να μειώσουν την αύξηση.

Παράλληλα σε κεντρικό επίπεδο υπάρχει μία κεντρική εκστρατεία για την κατάργηση των διδάκτρων που αναπτύσσεται σε περίπου 50 Πανεπιστήμια σε όλη την Βρετανία.

Πανευρωπαϊκό και διεθνές πρόβλημα

Το πρόβλημα της ιδιωτικοποίησης της παιδείας είναι πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Σε όλες της χώρες της Ε.Ε. η πολιτική είναι η ίδια, μείωση των δαπανών για την παιδεία, ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων πανεπιστημίων, δίδακτρα, ενοίκια για τις εστίες, πληρωμή βιβλίων. Είναι ανάγκη αφενός να οργανωθούμε σε εθνικό πεδίο και αφετέρου σε διεθνές. Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να συντονίσουμε πανευρωπαϊκές φοιτητικές ή μαθητικές κινητοποιήσεις με κοινά γενικά αιτήματα, εφόσον οι πολιτικές που μας απειλούν είναι οι ίδιες, και με εθνικά αιτήματα όπου οι συνθήκες διαφέρουν.

Και για να κλείσω ευχάριστα, μια είδηση της τελευταίας στιγμής, στο κρατίδιο της Έσσης στην Γερμανία μετά την πίεση των φοιτητών και του νέου αριστερού κόμματος Die Linke είναι πολύ πιθανόν να καταργηθούν τα δίδακτρα! Άντε και στα δικά μας!

______________

Πηγές

Δίδακτρα στην Έσση μάλλον τέλος http://www.socialistworld.net/eng/2008/06/13germaa.html

Ο πρύτανης-τραπεζίτης http://www.galera.gr/magazine/modules/articles/article.php?id=758

Δράσεις και αντιδράσεις http://www.socialiststudents.org.uk/page.php?page=4_12846

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα