Τεράστιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά την περιοδεία του Μπους στη Λατινική Αμερική

Ο Τζωρτζ Μπους αποφάσισε να περιοδεύσει στη Λ. Αμερική την περασμένη βδομάδα με προφανή σκοπό να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της «αυτοκρατορίας» του για να αντισταθμίσει την αυξανόμενη επιρροή που αποκτούν κυβερνήσεις όπως του Ούγκο Τσάβες στην περιοχή.

Τα αποτελέσματα της περιοδείας του κάθε άλλο παρά τα επιθυμητά ήταν. Λειτούργησε αρνητικά για τις κυβερνήσεις με τις οποίες συναντήθηκε και επιπλέον ενίσχυσε το αντιϊμπεριαλιστικό προφίλ της κυβέρνησης Τσάβες.

Η περιοδεία περιορίστηκε σε χώρες στις οποίες ο Μπους έχει συμμάχους στην κυβέρνηση. Όμως μεγάλες και μαχητικές διαδηλώσεις έλαβαν χώρα εναντία στην επίσκεψη του σε αυτές τις «φιλικές» χώρες. Αυτό συνέβη όχι μόνο στη Βραζιλία, την Ουρουγουάη, την Κολομβία, τη Γουατεμάλα και το Μεξικό, χώρες που επισκέφτηκε ο «πλανητάρχης» αλλά και στην Αργεντινή, τη Βολιβία, τη Τζαμάικα και τη Νικαράγουα τις οποίες επισκέφτηκε τις ίδιες μέρες ο Τσάβες. Ο Τσάβες μίλησε μπροστά σε χιλιάδες διαδηλωτές σε όλες αυτές τις χώρες.

Αντίθετα με ότι προσδοκούσε ο Μπους, η επίσκεψη του στην πραγματικότητα ενίσχυσε το λαϊκό κίνημα στη Λ. Αμερική.

Παραγωγή αγρο-καυσίμων

Στη Βραζιλία η μεγαλύτερη διαδήλωσε έγινε στις 8 Μάρτη στην λεωφόρο Avenida Paulista στη πρωτεύουσα Σάο Πάολο. Εκεί υποδέχτηκε τον Μπους ο πρόεδρος Λούλα. Το κυβερνών Εργατικό Κόμμα διεξήγαγε μια μεγάλη προπαγανδιστική εκστρατεία για να πείσει τους εργαζόμενους πως οι αμερικανο-βραζιλιάνικες εμπορικές συμφωνίες για την παραγωγή αγρο-καυσίμων (όπως αλκοόλ παραγμένο από ζαχαρότευτλα) θα ωφελήσουν τη χώρα.

Η εκστρατεία αυτή όμως δεν κατάφερε ούτε στο ελάχιστο να περιορίσει την οργή για την παρουσία του Μπους στη Βραζιλία.

Το μοντέλο παραγωγής αγρο-καυσίμων του Μπους και του Λούλα εξυπηρετεί μόνο το μεγάλο κεφάλαιο και τα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Θέλουν να επιβάλουν μια παραγωγή βασισμένη στη μονοκαλλιέργεια, στα μεγάλα τσιφλίκια και στις απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες για τους εργάτες γης που είναι σχεδόν σκλάβοι. Έτσι λειτουργούσε πάντα η παραγωγή ζαχαρότευτλων στη Βραζιλία.

Αλλά η τελευταία συμφωνία προβλέπει επίσης την χρησιμοποίηση μεταλλαγμένων σπόρων, πράγμα που σημαίνει επιπλέον πληρωμή στις πολυεθνικές για τα δικαιώματα χρησιμοποίησης της εν λόγω τεχνολογίας.

Οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές έχουν ως επιπρόσθετο στόχο να μειώσουν την εξάρτηση τους από τις πετρελαϊκές πηγές της Μ. Ανατολής και της Βενεζουέλας.

Η ανησυχία που εκφράζει η υπερδύναμη για την καταστροφή του περιβάλλοντος (προωθώντας αντί του πετρελαίου αγρο-καύσιμα) είναι εντελώς υποκριτική καθώς η παραγωγή ζαχαρότευτλων στη Βραζιλία πραγματοποιείται γενικά με μεθόδους εξαιρετικά επιβλαβείς για το οικοσύστημα.

Τίποτα το ουσιαστικό δεν συμφωνήθηκε τελικά μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Ούτε καν η μείωση των πολύ υψηλών δασμών που επιβάλλονται στο αλκοόλ που εξάγει η Βραζιλία στις ΗΠΑ.

«Μπους έξω από το Ιράκ, Λούλα έξω από την Αϊτή»!

Η επίσκεψη του Μπους ήταν βόμβα στα θεμέλια της προσπάθειας του Λούλα να επανακτήσει ένα προοδευτικό προφίλ, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την εξωτερική του πολιτική.

Όλες οι προσπάθειες του Εργατικού Κόμματος και του PCdoB,του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βραζιλίας (που συμμετέχει στη κυβέρνηση) καθώς και των οργανώσεων που ελέγχουν, όπως το CUT (η πιο μεγάλη εργατική συνομοσπονδία) και η Εθνική Ένωση Φοιτητών, δεν κατάφεραν να σταματήσουν την αριστερά από το να καταγγείλει την παρουσία βραζιλιάνικων στρατευμάτων στην Αϊτή, παρουσία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στις 8 Μάρτη στο Σάο Πάολο, που είναι το μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο στη Λ. Αμερική, το πιο μαχητικό κομμάτι της αριστεράς οργάνωσε ένα μεγάλο «Εργατικό και Φεμινιστικό» μπλοκ. Χιλιάδες ακτιβιστές μέλη του P-SOL (Κόμμα για τον Σοσιαλισμό και την Ελευθερία), του PSTU (Ενιαίο Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα) και του PCB (Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα) συμμετείχαν σε αυτό το μπλοκ, καθώς και νέα κινήματα που χτίζουν εναλλακτικές προς τα επίσημα συνδικάτα οργανώσεις όπως η Conlutas (Συντονιστική Επιτροπή Αγώνων) και η Intersindical (δίκτυο συνδικάτων).

Το Socialismo Revolucionario (τμήμα της CWI στη Βραζιλία, που συμμετέχει ως οργανωμένη τάση μέσα στο P-SOL) και ιδιαίτερα οι γυναίκες-μέλη του έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στο να οργανωθεί αυτό το μπλοκ.

Το «Εργατικό και Φεμινιστικό» μπλοκ δεν διαμαρτυρήθηκε μόνο για την παρουσία του Μπους αλλά κατήγγειλε επίσης τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του προέδρου Λούλα και τις εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ. «Μπους έξω από το Ιράκ-Λούλα έξω από την Αϊτή» ήταν το σύνθημα που ενθουσίαζε περισσότερο απ’ όλα τους συμμετέχοντες.

Η στρατιωτική αστυνομία του Σάο Πάολο επιτέθηκε βάναυσα στη διαδήλωση με δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και πλαστικές σφαίρες. Οι δυνάμεις καταστολής έδειξαν «ιδιαίτερη προτίμηση» στο «Εργατικό και Φεμινιστικό» μπλοκ. Πάνω από 20 άτομα τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων δύο μέλη και ένας συμπαθών του Socialismo Revolucionario.

Την έβδομη μέρα της περιοδείας του Μπους πάνω από 420 άτομα συνελήφθησαν, κυρίως στη Κολομβία. Αυτή η κρατική καταστολή «θύμισε» στους Λατινοαμερικάνους τον ρόλο του ιμπεριαλισμού στην περιοχή και την υποτακτικότητα των κυβερνήσεων της περιοχής απέναντι στον Μπους.

Η αντίδραση του Τσάβες

Την ώρα που ο Μπους συναντούσε τον πρόεδρο Ταμπάρε Βάσκες στην Ουρουγουάη ο Τσάβες τον αποκαλούσε «πολιτικό πτώμα» μπροστά σε 40.000 ανθρώπους σε ομιλία του στο Μπουένος Άιρες, πρωτεύουσα της Αργεντινής.

Ο Τσάβες γελοιοποίησε επίσης την προσπάθεια του Μπους να φανεί φιλάνθρωπος (παρέχοντας 75 εκ. δολάρια για την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας και 385 εκ. δολάρια για κατοικίες σε λατινοαμερικάνικες κυβερνήσεις) συγκρίνοντας αυτά τα ποσά με τα 600 δις δολάρια που έδωσαν μόνο το 2006 οι ΗΠΑ για το στρατιωτικό τους προϋπολογισμό. Προκάλεσε τον Μπους λέγοντας: «Αν πραγματικά θες κοινωνική δικαιοσύνη διάταξε την άμεση αποχώρηση των αμερικάνικων στρατευμάτων από το Ιράκ και διάθεσε τον γιγάντιο αυτό στρατιωτικό προϋπολογισμό για την καταπολέμηση της πείνας».

Την επόμενη μέρα ο Τσάβες υποσχέθηκε επενδύσεις ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για πετρελαϊκές υποδομές και κοινοτικά ραδιόφωνα στη Βολιβία. Μαζί με την ήδη δοθείσα βοήθεια στους πλημμυροπαθείς της Βολιβίας η οικονομική προσφορά του Τσάβες στη χώρα φτάνει τα 15 δις δολάρια, ποσό δεκαπλάσιο της οικονομικής ενίσχυσης που έχουν δώσει οι ΗΠΑ.

Οι εργάτες και οι φτωχοί αγρότες της Λ. Αμερικής βλέπουν καθαρά τις διαφορές ανάμεσα στις επισκέψεις του ιμπεριαλιστή Μπους και αυτές του Τσάβες που επιδιώκει την αναδιανομή του πλούτου.

Εντούτοις η οικονομική βοήθεια, ακόμα και αν είναι τόσο σημαντική όπως αυτή του Τσάβες, δεν μπορεί να βάλει ένα τέλος στις φριχτές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες στην περιοχή. Η ουσιαστική αλλαγή μπορεί να έρθει μόνο με το «σπάσιμο» από την ιμπεριαλιστική κυριαρχία και το χτίσιμο μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας. Για να γίνει πραγματικότητα αυτό χρειάζεται το χτίσιμο πραγματικά αντικαπιταλιστικών εργατικών κομμάτων και η πάλη για το σοσιαλισμό σε όλη την ήπειρο με στόχο την δημιουργία μιας σοσιαλιστικής ομοσπονδίας στην Λατινική Αμερική.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα