Τέμπη: Η στάση της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς (ΠΟΣ – ΜΣΤ) έχει τους εξής συσχετισμούς με βάση το τελευταίο της συνέδριο (Οκτώβρης 22): 

  • ΔΑΚΕ( ΝΔ)  11 έδρες
  • ΔΙΚΤΥΟ (ΣΥΡΙΖΑ)  8 έδρες
  • ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ) 6 έδρες
  • ΔΕΣΚ ( ΚΚΕ ) 2 έδρες

Αυτοί οι καταθλιπτικοί συσχετισμοί εξηγούν και την όλη στάση της ΠΟΣ-ΜΣΤ μετά τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία στα χρονικά της χώρας. Μετά το δυστύχημα τα τραίνα έπρεπε να είχαν καθηλωθεί επ’ αόριστο, μέχρι να ικανοποιηθούν τα βασικά αιτήματα της κοινωνίας και των εργαζομένων σιδηρόδρομο. Η ΠΟΣ-ΜΣΤ δεν το έκανε αυτό, προχώρησε σε δυο 24ωρες απεργίες μετά το δυστύχημα και μόνο μετά τον «σεισμό» των 100 χιλιάδων διαδηλωτών της 8ης Μάρτη κάλεσε απεργία μέχρι τις 10 Μάρτη.  

Αυτό όμως που είναι πραγματικά αποκαλυπτικό για τη στάση της ΠΟΣ-ΜΣΤ είναι το δελτίο τύπου που έβγαλε στις 6 Μάρτη στο οποίο ουσιαστικά εμφανίζει τον υπουργό Μεταφορών Γεραπετρίτη να έχει μια θετική στάση και να υιοθετεί τις θέσεις της Ομοσπονδίας.

Αναφέρει συγκεκριμένα το δελτίο τύπου της ΠΟΣ (οι υπογραμμίσεις δικές μας):

« Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς (ΠΟΣ-ΜΣΤ) σε συνάντηση που πραγματοποίησε σήμερα με το νέο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Γεραπετρίτη, επανέλαβε την ΟΜΟΦΩΝΗ θέση της για ανοιχτό, ασφαλή και ποιοτικό Σιδηρόδρομο.

»Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Υπουργός, η κρατούσα άποψη διαφαίνεται να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, πλην όμως οι αποφάσεις της Κυβέρνησης θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν τις προσεχείς 2-3 ημέρες. 

»Λόγω ανωτέρας βίας, η ολιγόλεπτη συνάντησή μαςδιεκόπη και ανανεώσαμε το ραντεβού μας την Παρασκευή 10/3/2023 όπου με την παρουσία εκπροσώπων των Σιδηροδρομικών Σωματείων, θα εξειδικεύσουμε προτάσεις και λύσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των δικλείδων ασφαλούς κυκλοφορίας των τρένων. 

»Επειδή το τελευταίο διάστημα το ζήτημα έχει λάβει τη μορφή δημόσιου διαλόγου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης η ΠΟΣ-ΜΣΤ θα αναμείνει τις  αποφάσεις της Κυβέρνησης με την ελπίδα ότι θα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. 

»Σε  διαφορετική περίπτωση, θα ακολουθήσει νεότερη σύγκλιση των οργάνων μας για την επανεκτίμηση της περαιτέρω στάσης μας.»

Καταρχήν να επισημάνουμε ότι από τις θέσεις της ΠΟΣ προς τον υπουργό λείπει η πρόταση για «Ενιαίο Δημόσιο Σιδηρόδρομο και Δημόσιες Μεταφορές των Μέσων Σταθερής Τροχιάς» που στα λόγια αποτελούσαν αδιαπραγμάτευτες θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος σύμφωνα με την ανακοίνωση-κάλεσμα της ΠΟΣ στο 37ο Πανσιδηροδρομικό Συνέδριο (10-13/10/22). 

Όμως το πιο σημαντικό και προκλητικό είναι ότι η ΠΟΣ εμφανίζεται να αναγνωρίζει καλή διάθεση σε μια κυβέρνηση ηθικό αυτουργό μιας τραγωδίας όπου σκοτώθηκαν 11 σιδηροδρομικοί και δεκάδες αθώων νέων και εργαζομένων και σε έναν υπουργό στενά δεμένο με τα συμφέροντα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο αντιπρόεδρος της οποίας είναι πεθερός του!

Το μοναδικό αίτημα της ΠΟΣ είναι για «ανοικτό, ασφαλή και ποιοτικό σιδηρόδρομο» και σημειώνει πως σύμφωνα με τον υπουργό η κρατούσε άποψη «διαφαίνεται να κινείται σ’ αυτή την κατεύθυνση». Με άλλα λόγια ούτε καν αυτό δεν είναι σίγουρο, καθώς ο υπουργός δεν ήταν έτοιμος να δεσμευτεί! Αναφέρει δε πως η συνάντηση με τον υπουργό ήταν ολιγόλεπτη(!) και διεκόπη για λόγους ανωτέρας βίας. Διερωτάται κανείς τι πιο σημαντικό είχε να κάνει ο υπουργός Μεταφορών για να μην ασχοληθεί περισσότερο από μερικά λεπτά με την ηγεσία της ΠΟΣ; Και ποιοι ακριβώς ήταν οι λόγοι «ανωτέρας βίας»; 

Αν αυτό δεν είναι ξέπλυμα του υπουργείου και της κυβέρνησης, από την ηγεσία του συνδικάτου που αυτή τη στιγμή έχει νεκρούς εξαιτίας των πολιτικών αυτής της κυβέρνησης, τότε τι είναι; 

Η ΠΟΣ θα έπρεπε  να έχει ήδη εξαγγείλει απεργία διαρκείας στους σιδηροδρόμους, με καταλήψεις σταθμών και των κεντρικών γραφείων της HELLENIC TRAIN, ενημερωτικές δράσεις σε κάθε πόλη που περνάει το τραίνο με κεντρικά συνθήματα: 

  • την επαναφορά του σιδηρόδρομου στο Δημόσιο, 
  • κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και διαχείριση,
  • την καταγγελία της κατάπτυστης σύμβασης του ξεπουλήματος στην TRENITALIA αντί 45 εκατομμυρίων ευρώ και με ετήσια επιδότηση 50 εκατ. ευρώ, 
  • χωρίς αποζημίωση στους ιδιοκτήτες. 

Θα έπρεπε να καλεί δημόσια τα υπόλοιπα συνδικάτα του χώρου των μαζικών μεταφορών (λεωφορεία, αεροπλάνα κλπ) σε συντονισμένο κοινό αγώνα για ασφαλείς μαζικές επιβατικές και εμπορικές μεταφορές καθώς υπάρχουν σοβαρά θέματα ασφάλειας σε όλο τον κλάδο. Θα έπρεπε να καλεί επίσης δημόσια τις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ να καλέσουν επαναλαμβανόμενες γενικές απεργίες με βάση αυτά τα αιτήματα και να συντονίσουν το ευρύτερο εργατικό κίνημα.

Η πραγματικότητα είναι πως ασφαλής σιδηρόδρομος υπό τις  TRENITALIA και HELLENIC TRAIN δεν πρόκειται να υπάρξει. 

Κάποια προσωρινά μπαλώματα αναπόφευκτα θα εμφανιστούν ως «λύσεις» μέχρι το επόμενο ατύχημα. Η διεθνής εμπειρία το αποδεικνύει. Μόνο αν οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους, μέσα από τις γενικές συνελεύσεις τους, πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους μπορεί να υπάρξουν ουσιαστικά προχωρήματα. Εδώ δεν μιλάμε για αυξήσεις μισθών κοκ αλλά για την ίδια τους την ζωή και την ζωή των επιβατών.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα