Τελικά οι φτωχοί γιατί είναι φτωχοι; Το παράδειγμα της Αφρικής

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η Αφρική είναι η πιο φτωχή ήπειρος. Τηλεμαραθώνιοι, φιλανθρωπικές συναυλίες, φωτογραφίες με πεινασμένα παιδάκια κλπ έχουν δημιουργήσει αυτή την αντίληψη και την έχουν διαδώσει πλατιά.

Το κοινό αίσθημα είναι ότι πρέπει να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες όπως μπορούμε γιατί από μόνες τους δεν μπορούν να σταθούν.

Τι συμβαίνει ακριβώς όμως;

 

Η Αφρική δεν είναι φτωχή

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε η Αφρική δεν είναι μια φτωχή ήπειρος. Το σύνολο των 47 χωρών της Αφρικής έχουν 1,3 δις κατοίκους και 2,2 τρίς $ ΑΕΠ.

Το πιο σημαντικό στοιχείο της έρευνας όμως είναι το εξής: περίπου 161 δις $ μπαίνουν κάθε χρόνο στην Αφρικάνικη ήπειρο με τη μορφή άμεσων ξένων επενδύσεων, δανείων, εμβασμάτων, ανθρωπιστικής βοήθειας, κτλ

Την ίδια στιγμή όμως περίπου 203 δις $ βγαίνουν από την Αφρικάνικη ήπειρο με χίλιους δύο άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα:

  • μέσω πληρωμών για το χρέος
  • μέσω κερδών των πολυεθνικών που τα τραβάνε και τα πηγαίνουν σε φορολογικούς παραδείσους
  • μέσω παράνομης υλοτομίας και αλιείας
  • μέσω του περιβαλλοντικού κόστους που πληρώνουν τα κράτη για τη μόλυνση που προκαλούν οι πολυεθνικές

Έτσι, τελικά η Αφρική έχει ένα «έλλειμα» στην σχέση της με τον υπόλοιπο κόσμο της τάξης των 41 δις $ ετησίως! Δηλαδή, τα λεφτά που φεύγουν από την Αφρική κάθε χρόνο είναι πολύ περισσότερα από αυτά που «μπαίνουν»!

Η Αφρική έχει πάρα πολλούς φτωχούς αλλά και αρκετούς υπερ-πλούσιους

Ενώ η Αφρική σαν ήπειρος δεν είναι φτωχή, έχει πάρα πολλούς φτωχούς. Σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 67% των Αφρικανών ζει με λιγότερα από 3,1 $ τη μέρα! Αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί σε 670 εκατομμύρια ανθρώπους. Μάλιστα, το 1999 ο αριθμός αυτός ήταν 500 εκ άνθρωποι.

Δηλαδή, περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αφρικανοί επιπλέον, έπεσαν κάτω από το όριο της φτώχειας μέσα στην τελευταία 15ετία!

Την ίδια στιγμή 165.000 Αφρικανοί έχουν πλούτο ίσο με 860 δις $, περίπου δηλαδή το 1/3 του συνολικού αφρικανικού ΑΕΠ! Οι «πατριώτες» αυτοί Αφρικανοί βέβαια κρατάνε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους σε off-shore εταιρείες, κάτι που σημαίνει ότι τα αφρικάνικα κράτη χάνουν κάθε χρόνο δισ. $ σε φοροαποφυγή.

Ποιός ευθύνεται για την φτώχεια της Αφρικής;

Οι ρατσιστές προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι Αφρικανοί είναι «κατώτεροι» και όχι αρκετά έξυπνοι και γι΄αυτό έμειναν υπανάπτυκτοι. Τα παραπάνω στοιχεία όμως τους διαψεύδουν. Πλούτος υπάρχει, πλούτος παράγεται, αλλά δεν επενδύεται στην ήπειρο για να βοηθήσει την ανάπτυξή της. Αντίθετα παίρνει το δρόμο της εξόδου από τη χώρα, είτε στους δανειστές είτε στους φορολογικούς παραδείσους, και πάντα στις τσέπες μιας μικρής διεφθαρμένης και πάμπλουτης μειοψηφίας.

Οι «ανεπτυγμένες» χώρες μπόρεσαν να αναπτυχθούν κλέβοντας τον φυσικό πλούτο των λεγόμενων «υπανάπτυκτων» χωρών. Πρώτα με την αποικιοκρατική βία και σήμερα με την οικονομική αποκιοκρατία.

Είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: οι «υπανάπτυκτες» χώρες μένουν υπανάπτυκτες ακριβώς γιατί οι «ανεπτυγμένες» τις κλέβουν ώστε να παραμείνουν ανεπτυγμένες.

Οι φτωχοί δεν είναι φτωχοί λοιπόν γιατί δεν είναι ικανοί να εξελιχθούν, οι φτωχοί είναι φτωχοί γιατί κάποιος τους κλέβει τον πλούτο που παράγουν, γιατί το σύστημα τους καταδικάζει σε αιώνια εξαθλίωση.

Γι’ αυτό όταν κάποιος σας πει ότι έγινε πλούσιος με πολύ κόπο πρέπει να τον ρωτήσετε «ποιανού»;

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα