Μιλήσαμε με τον εργαζόμενο Κ.Δ της εταιρίας Teleperformance, για τις συνθήκες που επικρατούν στη συγκεκριμένη εταιρεία.
Ερ. Ποιο είναι το αντικείμενο της Teleperformance σαν εταιρεία;
Η Τ. είναι μια γαλλική πολυεθνική που αναλαμβάνει εργολαβικά την παροχή υπηρεσιών τηλεφωνικών κέντρων σε πολλές άλλες εταιρείες-πελάτες, όπως τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών (Wind, Vodafone κλπ), εταιρείες υπολογιστών κα. Όχι μόνο για λογαριασμό ελληνικών εταιρειών αλλά και ξένων καθώς έχει και πολλά ξενόφωνα τμήματα.
Ερ. Πόσοι εργαζόμενοι δουλεύουν στην Τ και κάτω από ποιες συνθήκες;
Συνολικά στην εταιρεία δουλεύουν περίπου 2.000 εργαζόμενοι. Σχεδόν όλοι εργάζονται με συμβάσεις διάρκειας από έναν ως οκτώ μήνες. Όμως η Τ. έχει φτιάξει 2-3 υπεργολαβικές εταιρίες «φαντάσματα» (πχ η ISS και η Ράμσταντ) και αυτές οι εταιρείες εμφανίζονται σαν οι επίσημοι εργοδότες και όχι η Τ.
Έτσι αυτοί οι 2χιλ. εργαζόμενοι αλλάζουν συνεχώς εργοδότη καθώς όταν η μια εταιρεία «φάντασμα» τους απολύει η άλλη τους προσλαμβάνει κοκ.
Ερ. Που αποσκοπεί αυτού του είδους η λειτουργία;
Με αυτό τον τρόπο ποτέ κανένας εργαζόμενος δεν καταφέρνει να συμπληρώσει το απαραίτητο χρονικό διάστημα για να διεκδικήσει σύμβαση αορίστου χρόνου. Γιατί πολύ απλά όλοι αλλάζουν συνέχεια εργοδότη. Για αυτή την καλοστημένη κομπίνα η Τ., δια μέσω των θυγατρικών της, παίρνει και επιδοτήσεις από τον ΟΑΕΔ γιατί εμφανίζει τις εικονικές προσλήψεις σαν προσλήψεις ανέργων! Επίσης η εργοδοσία δεν πληρώνει αποζημίωση όταν απολύει κάποιον εργαζόμενο γιατί αυτό γίνεται μέσω της λήξης της σύμβασης. Με τον διαρκή φόβο της μη ανανέωσης της σύμβασης η εταιρεία προσπαθεί οι εργαζόμενοι να κρατάνε σκυμμένο το κεφάλι. Φυσικά με αυτό τον τρόπο η Τ. κρατά διαιρεμένους τους εργαζόμενους και αποτρέπει τη συνδικαλιστική τους οργάνωση αφού κανένας εργαζόμενος δεν έχει σταθερό εργοδότη. Δεν είναι υπερβολή να ονομάσουμε την εταιρεία «εργασιακό κάτεργο».
Ερ. Ποια είναι η στάση της εργοδοσίας το τελευταίο διάστημα;
Στο τμήμα που δουλεύω την τελευταία περίοδο πολλές συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν, είχαμε δηλαδή έμμεσες απολύσεις, ενώ πολλοί εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να δουλεύουν λιγότερες ώρες, από 8ωρα τους έκαναν 4ωρα. Αντίστοιχες κινήσεις γίνονται από την εργοδοσία και σε άλλα τμήματα.
Ερ. Την προηγούμενη περίοδο οι εργαζόμενοι στην Wind, τη Vodafone και άλλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες με τις οποίες έχει σχέση η Teleperformance προχώρησαν σε απεργίες. Πως είδαν αυτές τις κινητοποιήσεις οι συνάδελφοί σου;
Οι πιο πολλοί εργαζόμενοι είδανε θετικά τις κινητοποιήσεις των συναδέλφων στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Όμως το κτίριο είναι αχανές και υπάρχουν αρκετοί που μπορεί να μην κατάλαβαν καν τι έγινε. Είναι σημαντικό ότι γίνονται περιφρουρήσεις στις απεργίες. Για παράδειγμα στην τελευταία απεργία στην Wind έγινε περιφρούρηση και στην Τ. ώστε να μην δουλέψει το τμήμα εκείνο που εξυπηρετεί τη Wind. Αυτό ήταν θετικό και είχε αποτέλεσμα. Όμως η εργοδοσία προσπαθεί να σπάει τις απεργίες φέρνοντας τους εργαζόμενους από τα χαράματα στο κτίριο. Πολλές φορές για να παρακάμψει η εργοδοσία την περιφρούρηση φέρνει συναδέλφους από τις 6 το πρωί ενώ η δουλειά τους ξεκινά στις 9.
Ερ. Τι πιστεύεις ότι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι στην Teleperformance από εδώ και μπρος;
Είναι φανερό ότι ο καθένας μας μόνος του δεν μπορεί ούτε να διασφαλίσει τη θέση του και το μισθό του, ούτε να αντιμετωπίσει τις διάφορες ορέξεις τις εργοδοσίας, ούτε πολύ περισσότερο να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Χρειάζεται να οργανωθούμε. Οι εργαζόμενοι στη Vodafone, την Wind και τις άλλες εταιρείες, για τις οποίες ουσιαστικά δουλεύουμε και εμείς, έχουν δώσει σημαντικούς αγώνες μέσα από τα σωματεία τους. Νομίζω ότι χρειάζεται να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους.