Teleperformance

Προκήρυξη του "Ξ" για τις συνθήκες εργασίας στην εταιρεία Teleperformance

"Σε ευχαριστώ ω εταιρία, εν αφθονία μου παρέχεις…" (από τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου)

Μιλάμε για την Τελεπερφόρμανς, μια «σύγχρονη» επιχείρηση, με 2.000 περίπου εργαζόμενους. Είναι, αν όχι η μεγαλύτερη, μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές στο τομέα των τηλεφωνικών υπηρεσιών του πλανήτη. Πελάτες της είναι επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ, η Τελλάς, η Βιβόντι, κι απ’ ότι μαθαίνουμε σύντομα θα είναι και η Φόρθνετ και άλλοι… Από κέρδη η επιχείρηση μας καλά φαίνεται να πηγαίνει..

Η εταιρεία μας παρέχει εν αφθονία… 700 ολόκληρα ευρώ κάθε μήνα και μας πληρώνει και επιπλέον 7% ή και 10% ακόμα αν έχουμε και πανεπιστημιακή μόρφωση.. Δεν τα παίρνουμε πάντα στην ώρα τους, αυτά που «δικαιούμαστε», αλλά κάποια στιγμή τα παίρνουμε… Δουλεύουμε πολλές ώρες μπροστά σε παλιές, μικρές και συχνά χαλασμένες οθόνες, με χαλασμένα ακουστικά για τα αφτιά και χαλασμένες καρέκλες… Χωρίς επαρκή εξαερισμό, σε βρώμικους χώρους, που δεν τους βλέπει ο ήλιος και που δεν ξέρουμε τι σημαίνει καθαρός αέρας…

Η εταιρία μας παρέχει ακόμα, εν αφθονία, το σπαστό ωράριο… Μας παρέχει εν αφθονία διαρκή πίεση, φωνές και προσβολές από τους υπεύθυνους… Αν κάνεις κάποιο λάθος θα σε ρεζιλέψουν σε όλο το τμήμα… θα ακούσεις άφθονες φωνές, απειλές και χλευασμό από τους υπεύθυνος … Αν αργήσεις 5′ το πρωί χάνεις το μεροκάματο όλης της ημέρας … (Όλα αυτά, βέβαια, ισχύουν όταν δεν είσαι φίλος των υπευθύνων…)

Δουλεύεις άφθονες υπερωρίες χωρίς καν να χρειάζεται να σκεφτείς γι’ αυτό, γιατί την απόφαση την παίρνουν άλλοι για σένα… Η εταιρεία σου παρέχει, επιπλέον, άφθονη εκπαίδευση, όταν σε μετακινεί από το ένα πόστο στο άλλο, ή από τη μια «θυγατρική» στην άλλη (χωρίς πάλι να σε ρωτήσει, αφού σκέφτεται και για σένα) – μόνο που δεν πληρώνεσαι γι’ αυτή την εκπαίδευση…

Οι συμβάσεις εργασίας είναι άσχετες με το αντικείμενο εργασίας και υπάρχει ένας πολύ σοβαρός λόγος γι’ αυτό: για να μην αποδίδονται τα νόμιμα επιδόματα, π.χ. επίδομα τηλεφωνητή.

Η εταιρία δουλεύει με 3 διαφορετικές εργοδοτικές εταιρείες («θυγατρικές» ας πούμε) και μετακινεί τους εργαζόμενους από τη μια στην άλλη έτσι ώστε να μην έχουν, τυπικά, μόνιμο εργοδότη. Και αυτό σε συνδυασμό με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ισχύουν για την συντριπτική πλειοψηφία, κρατά τους εργαζόμενους για πολύ καιρό χωρίς να υποχρεώνεται να μετατρέψει τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου και να τους παραχωρήσει έτσι δικαιώματα…

Όχι, δεν κάνετε λάθος. Δεν μιλάμε για τον 19ο αιώνα! Μιλάμε για σήμερα, για το 2008 στην Ελλάδα, Αθήνα, Καλλιθέα, Θησέως 330.

Και αυτό που περιγράφουμε είναι μια πραγματικότητα που ήδη προσπαθούν να επιβάλουν στη νέα γενιά οι εργοδότες, μαζί μ’ αυτούς που μας κυβερνούν. Αυτοί οι υποκριτές που κατά τα άλλα δεν χάνουν ευκαιρία όταν μιλούν για τη νέα γενιά, να μας «παινεύουν» και να μας εξηγήσουν ότι «εμείς είμαστε το μέλλον».

Απέναντι σε αυτό έχουμε μόνο μία επιλογή. Να αντισταθούμε. Πολλοί εργαζόμενοι σκέφτονται να τα παρατήσουν και να φύγουν, να «ψάξουν αλλού την τύχη τους». Αυτό δεν αποτελεί λύση: παντού τα ίδια είναι!

Έχουμε μόνο ένα δρόμο μπροστά μας. Να οργανωθούμε για να μπορούμε να παλέψουμε πιο αποτελεσματικά.

Στον χώρο της Teleperformance δεν υπάρχει συνδικαλιστικό σωματείο. Χρειάζεται να το χτίσουμε. Ένα σωματείο, σωστά οργανωμένο και με δημοκρατική λειτουργία σημαίνει πως η εργοδοσία δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε εργαζόμενο σαν άτομο, σαν μια αδύναμη μονάδα. Σημαίνει πως η εργοδοσία για κάθε κίνηση της θα οφείλει να λαμβάνει υπόψη το σωματείο. Σημαίνει περιορισμό της αυθαιρεσίας της διοίκησης. Σημαίνει δύναμη στους εργαζόμενους.

Η γνώμη των εργαζομένων για τον συνδικαλισμό, γενικά, είναι βέβαια αρνητική – πράγμα απόλυτα κατανοητό, λόγω της εμπειρίας από τις υπάρχουσες συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες. Όμως, στο χέρι μας είναι, να φτιάξουμε ένα δημοκρατικό σωματείο το οποίο να ελέγχουμε, μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις.

Χρειάζεται να οργανωθούμε, συνδικαλιστικά και πολιτικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέχει σήμερα νέες δυνατότητες σε νέους άνθρωπος και να οργανωθούν και να παλέψουν. Η οργάνωση είναι ο μόνος δρόμος. Μόνο με αγώνα και πολιτικές ανατροπές μπορούμε να περιμένουμε καλύτερες μέρες.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα