ΤΕΙ Αθήνας: ο αγώνας στα χέρια των φοιτητών

Το ΤΕΙ Αθήνας τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο βρίσκεται στην πρώτη εβδομάδα κατάληψης. Μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΤΕΙ στις 315 που είχε καλεστεί από την ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΕΙ-Α στην οποία συμμετείχαν αριστερές παρατάξεις (ΜΑΤΣΕΤΑ, ΕΑΑΚ, ΑΡ. ΣΧΗΜΑΤΑ, ΔΙΚΤΥΟ, ΣΣΠ, ΠΟΡΕΙΑ) άτομα από τα δύο στέκια του ΤΕΙ, άτομα από την πρωτοβουλία αναρχικών του ΤΕΙ καθώς και πολλοί ανένταχτοι – ανεξάρτητοι σπουδαστές που παραμέρισαν τις ιδεολογικές διαφορές τους για τον κοινό στόχο της κινητοποίησης των σπουδαστών απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης για την παιδεία. Αυτή η κίνηση έγινε λόγω του ότι οι καθεστωτικές παρατάξεις ΔΑΠ-ΠΑΣΠ -αλλά ακόμα και η ΠΚΣ η οποία δεν θέλει κλιμάκωση του αγώνα- που έχουν στον έλεγχο τους τα Δ.Σ των σχολών δεν καλούσαν γενικές συνελεύσεις (ΓΣ). Τη στιγμή που 240 σύλλογοι πανελλαδικά τελούσαν υπό κατάληψη για την απόσυρση των νέων νόμων που προωθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ με την συγκατάβαση της αντιπολίτευσης, ΠΑΣΠ και ΔΑΠ είχαν πάει στη Μύκονο ενώ η ΠΚΣ έκανε δικές της επιτροπές αγώνα, και συνελεύσεις με τα μέλη της για να αποφασίζει να κάνει διήμερες συμβολικές καταλήψεις με συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ. Η ΜΑΤΣΕΤΑ στη ΣΔΟ έβαλε κατευθείαν θέση στο Δ.Σ του συλλόγου για ΓΣ, όμως αυτό αποφάσισε να γίνει μετά από δέκα μέρες. Έτσι πρόβαλε μέσα από ενημερώσεις και παρεμβάσεις στη σχολή την ΓΣ της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και τις θέσεις της για κατάληψη και συντονισμό του αγώνα μαζί με τις ήδη κατειλημμένες σχολές.

Η ΓΣ που έγινε την Τετάρτη 315 δέχθηκε μεγάλη επίθεση για τη νομιμότητα της όχι μόνο από καθηγητές και τη ΔΑΠ όπως αναμενόταν αλλά κυρίως από την ΠΚΣ.

Η ΠΚΣ που ακόμα και μία ώρα πριν τη συνέλευση δεν την δεχόταν και της έκανε πόλεμο προτείνοντας δική της συνέλευση 1 μέρα μετά, βλέποντας τη συμμετοχή των σπουδαστών σε αυτή, έκανε κινητοποίηση των μελών της από όλο το ΤΕΙ και μπήκε μέσα με τραμπουκισμούς, συκοφαντίες (“πασόκοι”, “αμερικανάκια” κ.α) προς τα μέλη της Εν. Πρωτοβουλίας με στόχο να την κάνει μπάχαλο, να διώξει τον κόσμο και να την σπάσει. Κάτι τέτοιο όμως δεν το κατάφερε. Αντιθέτως εκτέθηκε και στα ΤΕΙ όπως σε όλες τις σχολές που υπάρχουν καταλήψεις. Το αποτέλεσμα της συνέλευσης ήταν Ενωτική Πρωτοβουλία 236 – Πανελλαδικό Συντονιστικό ΤΕΙ (ΠΚΣ) 193.

Όσο για την νομιμότητα της συνέλευσης οι 500 και πλέον σπουδαστές που πέρασαν από την συνέλευση του ΤΕΙ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της.

Την βδομάδα που ακολουθεί θα γίνουν οι ΓΣ των σχολών του ΤΕΙ που θα κρίνουν και το μέλλον της κατάληψης.

Θοδωρής Αναστόπουλος

Μέλος της ΜΑΤΣΕΤΑ ΣΔΟ και της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης του ΤΕΙ Αθήνας

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα