TEI: «Ανωτατοποίηση» των προβλημάτων

Του Χάρη Σιδέρη – ΣΔΟ ΤΕΙ Αθήνας

3 χρόνια μετά την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, τα προβλήματα που συνεχίζουν να τα ταλαιπωρούν έρχονται να δικαιώσουν όσους φώναζαν ότι στην πραγματικότητα τίποτα δε θα άλλαζε. Η έλλειψη ενιαίας ανώτατης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης έχει οδηγήσει στην απαξίωση των τεχνολογικών ιδρυμάτων και την επαγγελματική αβεβαιότητα για τους αποφοίτους τους.

Η πλήρης αναντιστοιχία λόγων και έργων, σε σχέση με τα επίσης υποβαθμισμένα ΑΕΙ, φαίνεται και από τα στοιχεία που έδωσαν οι πρόεδροι και η ομοσπονδία των εκπαιδευτικών των ΤΕΙ. Πιο συγκεκριμένα, ενώ ο αριθμός φοιτητών στα ιδρύματα είναι σχεδόν ανάλογος (170.500 στα ΤΕΙ – 169.000 στα ΑΕΙ), ο προϋπολογισμός των ΤΕΙ αντιστοιχεί στο 1/9 αυτού των ΑΕΙ..!! Ο αριθμός των μόνιμων καθηγητών στα ΑΕΙ αγγίζει τους 9.860, ενώ αντίστοιχα στα ΤΕΙ τους 2.700 (6.500 είναι οι συμβασιούχοι!).

Για ποια ανωτατοποίηση λοιπόν μιλάμε;

Από την αρχή της φετινής χρονιάς, το έλλειμμα που παρουσιάστηκε στα ΤΕΙ οδήγησε τις διοικήσεις τους να ζητήσουν 50 εκ. ευρώ ως έκτακτη επιχορήγηση για την κάλυψη των άμεσων αναγκών. «Κατάφεραν» να πάρουν 13εκ., τα οποία σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΠ), αντιστοιχούν στη αποπληρωμή των οφειλόμενων προς το έκτακτο προσωπικό μέχρι τον περασμένο Ιούνιο!! Ο προβλεπόμενος δε προϋπολογισμός των τεχνολογικών ιδρυμάτων για το 2005, ουσιαστικά προβλέπει μείωση των κονδυλίων τους. Συγκεκριμένα, τα ΤΕΙ προβλέπεται να απορροφήσουν 105.000.000 ευρώ για το 2005, (100.800.000 ευρώ. το 2004). Φαινομενικά το κονδύλι αυξάνεται, στην πραγματικότητα όμως τα πράγματα διαφέρουν.. Κι αυτό γιατί στον προϋπολογισμό του 2005 προστίθενται 34 τμήματα των ΤΕΙ που λειτουργούσαν αποκλειστικά με χρήματα του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) για την παιδεία, δηλαδή, του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΠΕΑΕΚ). Η κοινοτική τους χρηματοδότηση διακόπηκε τον περασμένο Αύγουστο, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη από πού θα αντλούσαν χρήματα για την περαιτέρω λειτουργία τους. Τα εν λόγω τμήματα θα απορροφήσουν 15.000.000 ευρώ διαμορφώνοντας έτσι μείωση του προϋπολογισμού σε σχέση με πέρυσι κατά 10.000.000 ευρώ περίπου, πράγμα που σημαίνει ότι δύσκολα τα ιδρύματα θα καταφέρουν να λειτουργήσουν τον καινούριο χρόνο. Παράλληλα, σε 39 ειδικότητες των ΤΕΙ εκκρεμούν τα προεδρικά διατάγματα για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Ουσιαστικά δηλαδή, οι απόφοιτοι των 39 αυτών ειδικοτήτων παίρνουν στα χέρια τους ένα πτυχίο που τους οδηγεί με ακρίβεια στην ανεργία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι παρατάξεις ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ΠΑΣΠ (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα) αναλώνονται σε ανούσιες προστριβές για το πόσο «αγωνιστικές» είναι, χωρίς να προτείνουν κάποια κινητοποίηση και προσπαθώντας να κρύψουν την υποστήριξή τους στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της σημερινής αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης. Προτείνουν δηλαδή στους σπουδαστές να κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια και να περιμένουν να λυθούν τα προβλήματα τους…από μόνα τους. Την ίδια ώρα οι διοικήσεις των ΤΕΙ, πιεζόμενες απ’ την απειλή του λουκέτου, κινητοποιούνται, με αιτήματα:

– Άμεση καταβολή έκτακτης επιχορήγησης ύψους 50.000.000 ευρώ

– Πρόσληψη 2.000 μόνιμου προσωπικού

– Άμεση ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων στις ειδικότητες που εκκρεμούν.

Η κίνηση τους αυτή δεν πρέπει να μας δημιουργεί αυταπάτες. Οι διοικήσεις των ΤΕΙ είναι συνένοχες για την υποβάθμιση των σχολών μας επί χρόνια. Αυτές είναι που υπογράφουν τους μειωμένους προϋπολογισμούς απαξιώνοντας το επαγγελματικό μας μέλλον.

Τα αιτήματα τους είναι δίκαια και πρέπει να υλοποιηθούν, δεν αποτελούν όμως τη λύση των προβλημάτων μας. Μόνη λύση, ο κοινός αγώνας σπουδαστών – εκπαιδευτικού προσωπικού για την αύξηση των δαπανών στο επίπεδο των αναγκών μας, και για τη διαχείριση της περιουσίας των ΤΕΙ ( ακίνητα, φωτοτυπικά, κυλικεία, εστιατόρια κλπ.) από τα ιδρύματα και όχι από τους ιδιώτες. Μαζί με τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς των ΑΕΙ να παλέψουμε ενάντια στις συντεχνιακές λογικές και για ενιαία ανώτατη πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής