Του Σάκη Σιμόπουλου
(συμμετέχει στην πρωτοβουλία ίδρυσης Συλλόγου Ανέργων Δράμας)
Αρχικά μια διευκρίνιση περί Τ.Ε.Β.Α. Πρόκειται για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων. Με απλά λόγια ένα από τα μέτρα που υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη σύμβαση για το τρίτο μνημόνιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβε σε συνεργασία με εταίρους της εδώ στην Ελλάδα να σταθεί αρωγός συμβάλλοντας με τρόφιμα προς τους απόρους.
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας που ξεκίνησε τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού που πέρασε, πολλοί φορείς υπέγραψαν σαν ανάδοχοι για τη διανομή ουσιαστικά τροφίμων, ειδών υγιεινής και απορρυπαντικών. Συγχρόνως δεσμεύθηκαν και για κάποιες παράλληλες δράσεις.
Για όποιον ενδιαφέρεται μπορεί να διαβάσει τον πλήρη ΟΔΗΓΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Τ.Ε.Β.Α. εδώ.
Υποτίθεται πως όλα αυτά γίνονται με διακριτικότητα και σεβασμό στην αξιοπρέπεια των ωφελημένων.
«Διακριτικότητα» που τα στελέχη του Δήμου θεώρησαν πως θίγεται όταν προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας για την προσπάθεια δημιουργίας Συλλόγου Ανέργων.
Μέχρι και ο Αντίδημαρχος ήρθε για να μας βάλει στη θέση μας.
«Διακριτικότητα» που καταπατήθηκε παράφορα σε όλες τις διανομές φρούτων που έγιναν.
«Διακριτικότητα», που αν δεν γίνει κάτι στην επόμενη διανομή, θα σας την δείξουμε με φωτογραφίες!
Ας δούμε όμως τί υπέγραψαν και πώς το εφαρμόζουν.
Με έντονα και πλάγια γράμματα αυτό που υπέγραψαν:
Η Επιτροπή Παραλαβής οφείλει να κάνει μακροσκοπικό έλεγχο κατά την παραλαβή των προϊόντων. Εφιστάται η προσοχή στις Κοινωνικές Συμπράξεις στο γεγονός ότι τα προϊόντα θα πρέπει, με ευθύνη της, να διανέμονται στους ωφελούμενους σε άριστη κατάσταση (π.χ. τα νωπά προϊόντα να είναι φρέσκα κ.λπ.).
Ποιανού τα αποσυρόμενα ροδάκινα αντέξανε παραπάνω από δύο μέρες πριν η μούχλα τα κατακυριεύσει;
Ποιος μπόρεσε να καταλάβει τί φρούτα ήταν αυτά που έμοιαζαν με διαστάυρωση ανάμεσα σε πορτοκάλι με μανταρίνι, με κίτρο, ή με λεμόνι; Όποιος το βρει, κερδίζει ένα ακτινίδιο! Παραξενιές μπορεί να πείτε, πάμε όμως παρακάτω…
Η Κοινωνική Σύμπραξη πρέπει να μεριμνά ώστε η διανομή να γίνεται με διακριτικότητα και να αποφεύγεται ο συνωστισμός των ωφελουμένων.
Τρεις λέξεις: αποθήκες αγροτικών συνεταιρισμών. Εδώ γελά ή κλαίει και το παρδαλό κατσίκι.
Την κατάσταση δεν τη σώζει ούτε η διάθεση προσφοράς των εργαζομένων της κοινωνικής υπηρεσίας, ούτε το χιούμορ των ωφελουμένων.
Η διανομή των προϊόντων γίνεται μόνο σε σακούλες, που θα διατίθενται αποκλειστικά από την Διαχειριστική Αρχή.
Υπάρχει άνθρωπος που να μπορεί να μπερδέψει τη νάυλον σακούλα με το τελάρο του παραγωγού;
Οι ωφελούμενοι ενημερώνονται από την Κοινωνική Σύμπραξη για τον ακριβή τόπο και χρόνο διανομής των προϊόντων, με κάθε πρόσφορο μέσο, με ευθύνη και επιμέλεια της Κοινωνικής Σύμπραξης.
Δείτε τις φωτογραφίες «ενημέρωσης» χιλάδων συμπολιτών που φύγαν από το σπίτι τους να πάνε στο ραντεβού τους για να πάρουν ένα κοτόπουλο.
Η διανομή γίνεται υποχρεωτικά σε κλειστούς χώρους.
Θυμάστε τις αποθήκες των Αγροτικών Συνεταιρισμών, εκεί που έγιναν οι διανομές σε συνθήκες κατοχής, με ουρά 100 μέτρων και το κρύο να σε περονιάζει;
Και το κερασάκι…
Ποιος μπορεί να ξεχάσει το απίθανο κόλπο: «Τάδε του μήνα, στο Ωδείο θα γίνει ενημέρωση για το ΤΕΒΑ».
Αυτό μας λέγαν στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου, αυτό μας ήρθε με email. Οι ψύλλοι άρχισαν να μπαίνουν στα αυτιά, στην είσοδο του χώρου της ενημέρωσης όταν διάβαζες την αφίσα, πως γίνεται εκδήλωση, στα πλαίσια του ΤΕΒΑ, για την… υγιεινή διατροφή.
Γέμισε ασφυκτικά το αμφιθέατρο του ωδείου, ήρθαν αντιδήμαρχοι και υπεύθυνοι Περιφέρειας, η τηλεόραση, οι φωτορεπόρτερς. Η διακριτικότητα και ο σεβασμός της αξιοπρέπειας του αδύναμου συνδημότη στο μεγαλείο της.
Εκεί μετά από 15 λεπτά χαιρετισμών αντιδημαρχων, εκπροσώπων περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ξεκίνησε η ενημέρωση. Κράτησε λιγότερο από πέντε λεπτά (5′) και μετά μπήκαμε στο ψαχνό.
Ουσιαστικά θέμα της εκδήλωσης ήταν: «Πως να τρώμε υγιεινά» μακαρόνια, ρύζι, πατάτες και ψωμί. Δεν τα ‘χουμε με τον εισηγητή. Ακούσαμε πως είναι πολύ καλός στη δουλειά του…
Άδειασε το αμφιθέατρο, έξω από την πόρτα γίνονταν φιλονικίες ανάμεσα σε στελέχη του Δήμου και απόρους που τους εγκαλούσαν για την κοροϊδία, τον με ύπουλο τρόπο εξαναγκασμό συμμετοχής σε μια εκδήλωση που προέτρεπε ανθρώπους απόρους τρεφόμενους κυρίως με υδατάνθρακες να κάνουν υγιεινή διατροφή. Διαστροφή μεγάλη!
Μπορεί σαν σύλλογος να μη «στηθήκαμε» ακόμη, δεν θα επιτρέψουμε όμως την αντιμετώπισή μας σαν νούμερα ενός μητρώου. Θα παρακολουθούμε το τι συμβαίνει, θα προσπαθούμε να γίνουμε η φωνή διαμαρτυρίας αυτών που «άβουλοι και μοιραίοι αντάμα» καταδικάστηκαν στο κοινωνικό περιθώριο.