Τατιάνα Στεφανίδου για επίθεση με καυστικό υγρό: η ξεδιαντροπιά χτυπάει (και πάλι) κόκκινο!

Την Κυριακή 11 Απριλίου μία νέα γυναίκα δέχτηκε επίθεση με καυστικό υγρό στο πρόσωπο και η είδηση «έπαιξε» σε πολλά δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές. Μία από τις εκπομπές που καλύψανε το θέμα ήταν και αυτή της Τατιάνας Στεφανίδου «Tlive». Και για μία ακόμα φορά η Τατιάνα κατάφερε μέσα από την πολυετή της εμπειρία στο αντικείμενο να πάρει μία είδηση και να την αντιστρέψει, κατηγορώντας την κοπέλα για το ότι δέχτηκε επίθεση, βάζοντας δηλαδή το θύμα στη θέση του θύτη.

«Τι γύρευε τέτοια ώρα έξω;»

Έτσι, την ώρα που παρουσίαζε –με μία αμφιλεγόμενης αισθητικής αναπαράσταση– την επίθεση που δέχτηκε η κοπέλα, σχολίαζε:

«Αυτά που έχει πει (η κοπέλα) είναι πάρα πολύ λίγα και έχουν –να το πω έτσι– πάρα πολλά θολά σημεία. (…) Σύμφωνα λοιπόν με τα λεγόμενα της κοπέλας πάντα, ένα αυτοκίνητο μπλε χρώματος σταματά εκεί που βρισκόταν εκείνη, αρκετά αργά τη νύχτα, δεν ξέρουμε γιατί το κορίτσι βρέθηκε εκεί. Εκείνο θα το εξηγήσει στους αστυνομικούς γιατί στις 9 το βράδυ υπάρχει η απαγόρευση κυκλοφορίας. Μετά τις 9 επιτρέπεται να κυκλοφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.»

Τι δουλειά είχε έξω αργά τη νύχτα η κοπέλα, αφού υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας; Αναρωτιέται η Τατιάνα, προσπερνώντας αστραπιαία το γεγονός ότι μια κοπέλα δέχεται επίθεση με καυστικό υγρό, ενώ δε φαίνεται να την απασχολεί ιδιαίτερα το γεγονός πως και ο δράστης της επίθεσης βρισκόταν έξω την ίδια ώρα.

Με άλλα λόγια, αναπαράγει τη γενική αντίληψη πως με κάποιον τρόπο, το θύμα μίας επίθεσης έχει μερίδιο ευθύνης για ότι του συνέβη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η κοπέλα «τόλμησε» να παραβιάσει την απαγόρευση κυκλοφορίας, σε άλλες –πολλές– περιπτώσεις γυναίκες θύματα επιθέσεων «τολμούν» να κυκλοφορούν μόνες τους αργά το βράδυ και έτσι έχουν «προκαλέσει» την επίθεση που έχουν δεχτεί.

Η Τατιάνα έχει επιλέξει πλευρά

Στην πολυετή της παρουσία στην τηλεόραση, η Τατιάνα Στεφανίδου έχει επιλέξει πολλές φορές να σχολιάσει ειδήσεις με αντίστοιχο τρόπο. Ας δούμε κάποιες από τις πιο πρόσφατες «λαμπρές» στιγμές της.

Όταν κυκλοφόρησε το βίντεο με το τροχαίο έξω από τη Βουλή, με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο της Ντόρας Μπακογιάννη να παρασέρνει και να εγκαταλείπει τον οδηγό της μηχανής, ο οποίος λίγο αργότερα έχασε τη ζωή του, η Τατιάνα αποφάσισε να σχολιάσει πως ο νέος άντρας έτρεχε πολύ, σε αντίθεση με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο που κινούταν αργά και προσεκτικά.

Ενώ όταν παρουσίαζε τα πλάνα από τη σύλληψη του Λιγνάδη, η Τατιάνα προσπάθησε να δημιουργήσει συμπάθεια και συμπόνια απέναντί του, σχολιάζοντας:

«Η μάσκα κρύβει το πρόσωπο. Ο σκούφος κρύβει τα μαλλιά. Το βλέμμα όμως είναι ελεύθερο. Αυτό το βλέμμα είναι ένα βλέμμα που μιλάει. Είναι το βλέμμα του φόβου, της αποτυχίας, της απόγνωσης και θα πούμε κιόλας πως πέρασε το βράδυ στα κρατητήρια ο Δημήτρης Λιγνάδης».

Για τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης και την καταστολή που ακολούθησε την επόμενη μέρα μετά την πολύ μαζική συγκέντρωση, η Τατιάνα ξέσπασε:

«Ευτυχώς που δεν εγκλωβίστηκαν οι αστυνομικοί να έχουμε άλλα. Μιλάμε για κατάσταση απόλυτης ασυδοσίας. Έχουμε φτάσει στο σημείο να είναι τα πάντα κλειστά, να κλαίνε οι επιχειρήσεις, να πεινάει ο κόσμος και να μαζεύονται χιλιάδες γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να τους ελέγξει η αστυνομία και όταν πια πάει να τους ελέγξει βλέπουμε φαινόμενα Νέας Σμύρνης. Χτυπάνε αστυνομικούς, σπάνε περιπολικά, μιλάμε πια για ένα θράσος που έχει ξεπεράσει κάθε όριο, έχει χαθεί ο έλεγχος» .

Όλα τα παραπάνω παραδείγματα αποδεικνύουν πως η Τατιάνα, έχει προ πολλού διαλέξει πλευρά. Στέκεται στο πλευρό της άρχουσας τάξης και της Κυβέρνησης, δίνοντας άλλοθι στον αστυνομικό που σκότωσε ένα νέο παιδί παρασύροντάς το με το αυτοκίνητο τους. Υπερασπίζεται την αστυνομική βία απέναντι στους «επικίνδυνους» διαδηλωτές, στέλνει την «αλληλεγγύη» της σε έναν άνθρωπο που κατηγορείται για βιασμούς ανηλίκων και αναπαράγει τις κυρίαρχες αντιλήψεις της κουλτούρας που θέλει το θύμα να ευθύνεται για την επίθεση που δέχεται.

Και όλα αυτά τα κάνει χωρίς κανέναν ενδοιασμό, με περισσό θράσος και χωρίς να διστάσει στιγμή. Εξάλλου δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Όταν επιλέγεις να σταθείς με την πλευρά των ισχυρών, με τους εκπροσώπους ενός σάπιου συστήματος που θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να διατηρήσουν την εξουσία και τα προνόμιά τους, επιλέγεις ταυτόχρονα και να εγκαταλείψεις οποιοδήποτε ψήγμα ανθρωπιάς σου έχει απομείνει.

Η Τατιάνα δεν είναι η μόνη

Αν και η Στεφανίδου έχει ένα φυσικό ταλέντο στο να προκαλεί οργή με τον κυνισμό και τον αφιλτράριστο τρόπο που μιλάει, στην πραγματικότητα τα ΜΜΕ της άρχουσας τάξης είναι γεμάτα με «καλοθελητές» υπερασπιστές των ίδιων απόψεων.

Μπορεί η Τατιάνα να προσπάθησε να «ξεπλύνει» τον Λιγνάδη, το ίδιο όμως προσπάθησε να κάνει και η ίδια η κυβέρνηση, μέχρι τη στιγμή που αναγκάστηκε από τις πιέσεις να τον «δώσει».

Μπορεί η Τατιάνα να μίλησε για τις «ευθύνες» του οδηγού της μηχανής που έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα, πριν από αυτό όμως, είχε προηγηθεί απόπειρα αποσιώπησης του περιστατικού από τα ΜΜΕ. Ήταν οι πιέσεις που δέχτηκαν όταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με αναφορές στο περιστατικό, που ανάγκασαν τα κανάλια και τις εφημερίδες να παίξουν την είδηση.

Τα περιστατικά της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας διαχρονικά καλύπτονται από τα ΜΜΕ με στρεβλό τρόπο, αν δεν αποσιωπηθούν εντελώς. Και πάλι, ήταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποκάλυψαν όσα έγιναν στη Νέα Σμύρνη, όπως και άλλα περιστατικά των ίδιων ημερών. Και όσο η Τατιάνα «ξεσπάθωνε» ενάντια στους διαδηλωτές, ο ΣΚΑΙ έπαιζε βίντεο δημοσιογράφου χωρίς ήχο, λέγοντας πως προέρχεται από κάμερα πάνω σε αστυνομικό, το Σταρ έκανε μοντάζ στο βίντεο με τον διάλογο των αστυνομικών στη Νέα Σμύρνη, «κόβοντας» το «Θα τους σκοτώσουμε» κοκ.

Και φυσικά, η Τατιάνα δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία που αναπαράγει την αντίληψη πως το θύμα φταίει για τη βία ή την κακοποίηση που υπέστη, είτε επειδή κυκλοφορούσε μόνο του αργά τη νύχτα, είτε επειδή είχε πιει κλπ.

Κυρίαρχα ΜΜΕ σημαίνει προπαγάνδα

Το σύστημα διαχρονικά χρησιμοποιεί τα μέσα ενημέρωσης για να εξυπηρετεί τα συμφέροντά του, να αμαυρώνει τους κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες που αμφισβητούν την κυριαρχία του και να αναπαράγει την ανισότητα, τις ρητορικές μίσους και το «διαίρει και βασίλευε» μεταξύ των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της εργατικής τάξης.

Δεν έχει περάσει εξάλλου πολύς καιρός από τη «λίστα Πέτσα», που μοίρασε απλόχερα εκατομμύρια στα ΜΜΕ για να προσπαθήσουν να καλύψουν τις πολιτικές της κυβέρνησης σε σχέση με την πανδημία και την επίθεσή της στα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Σε αυτά τα πλαίσια, η Τατιάνα απλά κάνει τη δουλειά της με περισσό ζήλο και μεράκι.

Όμως, ο υπερβάλλων ζήλος που επιδεικνύουν η Στεφανίδου και άλλοι συνάδερφοι της και ΜΜΕ, πολλές φορές τους επιστρέφουν μπούμερανγκ. Τον τελευταίο καιρό όλο και πιο συχνά, προσπάθειες συγκάλυψης, παραπληροφόρησης και ψεμάτων από τα ΜΜΕ αποκαλύπτονται και προκαλούν οργή σε πλατιά στρώματα της κοινωνίας.

Και την ίδια ώρα, αποκαλύπτεται συνολικά ο ρόλος των ΜΜΕ και το ποιους υποστηρίζουν. Τους πλούσιους, τις κυβερνήσεις και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους και το καπιταλιστικό σύστημα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,222ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα