Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων για… 99 χρόνια!

dsc07686_resized-jpg
Του Τάκη Γιαννόπουλου

Με βάση το νομοσχέδιο που ψήφισαν οι 152 την Κυριακή 22 Μάη (ανάμεσα σ’ άλλα) συστήνεται το ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, με την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.» (ΕΕΣΠ). Η διάρκειά της ορίζεται σε 99 έτη, με… δυνατότητα παράτασης!

Η πλήρης κυριότητα (και όχι μόνον η διαχείριση των ακινήτων του Δημοσίου) περνά στην ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.) και μέσω αυτής στο νέο υπερταμείο, δηλαδή την ΕΕΣΠ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας που κατέχει, μέχρι τώρα, το ελληνικό Δημόσιο, η κυριότητα του οποίου ήταν βασικά στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 196 του πολυνομοσχεδίου το ΕΕΣΠ απορροφά ως 100% θυγατρική του την ΕΤΑΔ και μαζί της περί τα 71.500 μεγάλα και μικρότερα ακίνητά της μεταξύ των οποίων και 597 νησιά.

Στην πραγματικότητα όλα αυτά υποθηκεύονται ως εγγύηση των δανειστών για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι το de facto ανώτατο όργανο του νέου ταμείου, το Εποπτικό Συμβούλιο, τε- λεί υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της ΕΕ.

Ποια είναι τα ακίνητα που περνούν στο ΕΕΣΠ;

Πρόκειται για τα μεγάλα τουριστικά ακίνητα όπως ξενοδοχεία, μαρίνες, κάμπινγκ, γκολφ, χιονοδρομικά, ιαματικές πηγές, Ολυμπιακά Ακίνητα, δεκάδες χιλιάδες τίτλους ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου (δεν αναφέρουμε τα αεροδρόμια και τα λιμάνια αφού αυτά έχουν ήδη ξεπουληθεί).

Σαν εξαιρέσεις προσδιορίζονται: αιγιαλοί, παραλίες, υδρότοποι, περιοχές Ramsar και Natura, αρχαιολογικοί χώροι, αμιγώς δασικές εκτάσεις και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής».

Επίσης, στο άρθρο 197 ορίζονται οι αρμοδιότητες της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών, θυγατρικής του υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, στις αρμοδιότητές του είναι

«Να κατέχει τις συμμετοχές του κράτους σε δημόσιες επιχειρήσεις, να διαχειρίζεται επαγγελματικά και να επαυξάνει την αξία των συμμετοχών αυτών και να τις αξιοποιεί σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣA».

Σύμφωνα με το παράρτημα που κατατέθηκε, άμεσα μεταβιβάζονται ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΟΣΕ, ΣΤΑΣΥ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ, ενώ στο επόμενο διάστημα πρόκειται να μεταβιβαστούν ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΟ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ και ΔΕΗ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα