Ταϊβάν: μέλος της CWI απειλείται από καθεστωτικό κανάλι

Κάλεσμα αλληλεγγύης από το chinaworker.info, το σάιτ των αδερφών οργανώσεων του «Ξ» σε Κίνα/ Χονγκ Κονγκ/ Ταϊβάν

Ένα ηγετικό στέλεχος του τμήματος της ISF (CWI – αδελφή οργάνωση του «Ξ» στην Ταϊβάν) ο  Hsu Wei-Yu, απειλείται με μήνυση για δυσφήμιση από το CTi, ένα μεγάλο κανάλι που συνδέεται με τη κινεζική δικτατορία και το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ). Σύμφωνα με τη νομοθεσία στην Ταϊβάν, η ποινή για δυσφήμιση μπορεί να φτάσει μέχρι και τα δύο έτη φυλάκισης.

Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται διαρκώς τα δεξιά, εθνικιστικά μέσα ενημέρωσης, που υποστηρίζουν το ΚΚΚ στην Ταϊβάν. Τα μέσα αυτά, κυρίως τηλεοπτικά κανάλια, ασκούν αυξανόμενη επιρροή στην πολιτική του νησιού. Παράλληλα, μεγάλο στρώμα εργαζόμενων και νεολαίας, που είναι αντίθετο με τις πολιτικές της κινέζικης δικτατορίας στην Ταϊβάν, αντιδρά στο ρόλο που παίζουν αυτά τα μέσα ενημέρωσης. Για παράδειγμα, πρόσφατα κατήγγειλαν την απεργία 2.000 γυναικών στην αεροπορική εταιρεία «Eva Air», στηρίζοντας ξεκάθαρα τους εργοδότες. 

Διαμαρτυρία ενάντια στα καθεστωτικά μέσα

Στις 26 Ιουνίου 200.000 κάτοικοι της χώρας διαδήλωσαν ενάντια στα «κόκκινα ΜΜΕ» (που στην πραγματικότητα μόνο κόκκινα δεν είναι). Η διαμαρτυρία διοργανώθηκε από κόμματα και ομάδες υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν από την Κίνα. Μέλη της CWI συμμετείχαν στη διαμαρτυρία και μοίρασαν μαζικά το υλικό τους, ενάντια στα ΜΜΕ που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, ενάντια σε όλες τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις (της Κίνας, της Ταϊβάν, των ΗΠΑ κοκ) καλώντας παράλληλα για δημοκρατική δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο των ΜΜΕ. 

Ο Hsu Wei-Yu, εκπρόσωπος της ISF (CWI στην Ταϊβάν) κατηγορήθηκε για το «ποινικό αδίκημα» της δυσφήμισης από μια εταιρεία μέσων ενημέρωσης που στηρίζει το ΚΚΚ στην Ταϊβάν. Αυτό συνέβη αφού η ISF πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον του Cti, σε ένδειξη αλληλεγγύης στο μαζικό αντικαθεστωτικό κίνημα στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και στην απεργία των εργαζομένων στην «EVA Air», η οποία δέχτηκε ψευδείς κατηγορίες από το σταθμό Cti. 

Οργή για τα καθεστωτικά μέσα 

Τα τελευταία χρόνια, τα ΜΜΕ που στηρίζουν το ΚΚΚ, όπως το CTi έχουν προκαλέσει μίσος και αηδία σε ολοένα και αυξανόμενα στρώματα της κοινωνίας. Έχει γίνει δημόσια γνωστό ότι ο ιδιοκτήτης και τα διευθυντικά στελέχη του CTi έχουν στενούς δεσμούς με το κινεζικό καθεστώς και το ΚΚΚ.

Η κατηγορία ενάντια στον Hsu αποδεικνύει ότι ακόμα και στη «δημοκρατική» Ταϊβάν, η ελευθερία του λόγου δεν υφίσταται για τα λαϊκά στρώματα, αλλά μόνο για τους ιδιοκτήτες των μεγάλων αστικών ΜΜΕ που καταπιέζουν και εκφοβίζουν κάθε φωνή που ασκεί κριτική. Η πολιτική δίωξη του Hsu δεν είναι προσωπική υπόθεση, αλλά αποτελεί ένα από τα πρώτα βήματα μια συνολικής επίθεσης στο κίνημα που αναπτύσσεται ενάντια στα καθεστωτικά ΜΜΕ. Η ενδεχόμενη καταδίκη του Hsu θα λειτουργήσει σαν μέσο εκφοβισμού για το κίνημα στο σύνολό του. 

Κάλεσμα για αλληλεγγύη

Για το λόγο αυτό, απευθυνόμαστε σε κάθε οργάνωση, αλλά και ξεχωριστά σε κάθε άνθρωπο που υπερασπίζεται το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και είναι ενάντια στα καθεστωτικά ΜΜΕ. Ζητάμε να δείξετε την αλληλεγγύη σας στον Hsu και να καταδικάσετε τις διώξεις εναντίον του. Απαιτείται να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση στους εισαγγελείς που είναι επιφορτισμένοι με την υπόθεση αυτή, ζητώντας να τερματίσουν τη δίωξη ενός ακτιβιστή που αγωνίζεται για την ελευθερία του λόγου και την πολιτική ελευθερία. 

Τα μέλη της CWI στην Ταϊβάν ζητάνε τη στήριξη και την αλληλεγγύη όλων μας. Ζητάνε να αποσταλεί το παρακάτω γράμμα στη Περιφερειακή Εισαγγελία της Ταϊπέι στη διεύθυνση https://www.tpc.moj.gov.tw/293226/293256/Bossmail

Πρότυπο γράμμα διαμαρτυρίας:

致台北地檢署, 

To Taipei District Prosecutor’s Office,

得悉台灣公民許偉育在抗議親中共媒體一事上遭到刑事控告。本人認為他此舉乃是行使集會自由及言論、政治自由,揭露親中共媒體散播謊言和與中共的利益關係,為公眾的知情權發聲。此舉完全沒有干犯「妨礙名譽」罪,故要求台北地檢署在未來審理案件時,不應迎合親中共媒體,應判不起訴處分。 

Ακολουθεί η μετάφραση του γράμματος στα αγγλικά και τα ελληνικά

I have learned that a Taiwan citizen Hsu Wei-Yu faces a criminal accusation due to taking part in a protest against a pro-CCP media. I think this protest, which exposed the falsehoods spread by CTi and its connection with the CCP regime in China, was in accordance with freedom of assembly, freedom speech and freedom of political association, and in defence of the right to information in the public interest. Therefore, I believe this protest does not constitute “criminal offence against reputation”. I therefore demand that the Taipei District Prosecutor’s Office does not prosecute Hsu Wei-Yu.

(Your name)

Έχω ενημερωθεί ότι ένας πολίτης της Ταϊβάν, ο Hsu Wei-Yu αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις εξαιτίας της συμμετοχής του στη διαμαρτυρία ενάντια στα ΜΜΕ που στηρίζουν το ΚΚΚ. Πιστεύω πως αυτή η διαμαρτυρία, που εξέθεσε τα ψεύδη που διαδίδει το CTi και τη σύνδεσή του με το καθεστώς του ΚΚΚ, οργανώθηκε βάσει του δικαιώματος στις δημόσιες συναθροίσεις, της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας στη συμμετοχή στην πολιτική, για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην ενημέρωση προς το δημόσιο συμφέρον. Πιστεύω επομένως, πως αυτή η συγκέντρωση διαμαρτυρίας δεν αποτελεί «ποινικό αδίκημα δυσφήμισης». Για αυτόν το λόγο απαιτώ η  Περιφερειακή Εισαγγελία του Ταϊπέι να μην προχωρήσει στη δίωξη του Hsu Wei-Yu.

(Υπογραφή)

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα