ΤΑΙΠΕΔ – ο ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί προς την άμεση κατάργησή του!

Του Πάρη Μακρίδη

Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει άμεσα αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις. Ο τερματισμός της μνημονιακής λαίλαπας και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων είναι μια μάχη η οποία έχει πολλές πτυχές και προϋποθέτει τη βούληση για σύγκρουση και ρήξη με την ευρωπαϊκή και ντόπια ολιγαρχία.

Ένα από τα πιο κομβικά ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι το εξής: τι θα κάνει με το ΤΑΙΠΕΔ; Τι θα κάνει με τις ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν, με όσες βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και με αυτές που ήταν σχεδιασμένο να γίνουν;

Η σκανδαλώδης πολιτική ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Τα προηγούμενα χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις προχώρησαν σε ένα πρωτοφανές ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Στο ΤΑΙΠΕΔ (το οποίο ιδρύθηκε το 2011) πέρασαν όχι μόνο σχεδόν όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις ή οι μετοχές που κατέχει το δημόσιο σε επιχειρήσεις, αλλά και δημόσιες εκτάσεις (παραλίες, εδάφη, λιμάνια κοκ).

Τι επεδίωκε η προηγούμενη κυβέρνηση από τις ιδιωτικοποιήσεις; Αφενός την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Όλα τα λεφτά από τις ιδιωτικοποιήσεις, πήγαιναν αυτόματα στο χρέος. Βέβαια, τα ποσά αυτά δεν ήταν αρκετά για να μειώσουν έστω και στο ελάχιστο το τεράστιο δημόσιο χρέος. Αλλά η λογική ήταν «ας αρπάξουμε από όπου μπορούμε».

Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν γίνονταν για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες προς το λαό. Γίνονταν έτσι ώστε οι καπιταλιστές να αξιοποιήσουν κάθε σπιθαμή εδάφους, κάθε λιμάνι, κάθε δημόσια επιχείρηση κοκ, για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Είναι χαρακτηριστικός άλλωστε ο τρόπος με τον οποίο διενεργούνταν οι ιδιωτικοποιήσεις. Διαπλοκή πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, τιμές κάτω του κόστους, αδιαφανείς διαδικασίες. Για παράδειγμα, ο «κολλητός» του Σαμαρά, Δ. Μελισσανίδης, αγόρασε το 33% του ΟΠΑΠ έναντι 652 εκατ. € ενώ μόνο τα κέρδη της επιχείρησης για το 2012 έφταναν τα 503 εκατ. €. Την εξευτελιστική τιμή με την οποία εξαγοράστηκε μια κερδοφόρα επιχείρηση, επεσήμανε ακόμα και το Spiegel!

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τον αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, συμμετέχοντας σε κινητοποιήσεις και επιτροπές.

Η θέση του όμως για το τι θα κάνει σαν κυβέρνηση είναι «θολή». Στο πρόγραμμα που υπάρχει στο site του ΣΥΡΙΖΑ διαβάζουμε:

«Αναπτυξιακή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αντί για τις μνημονιακές ιδιωτικοποιήσεις και την εκποίησή της έναντι πινακίου φακής»
(«Πλαίσιο κυβερνητικού προγράμματος», σελίδα 13).

Αυτή η θέση δεν είναι καθόλου συγκεκριμένη και δεν τοποθετείται καθαρά πάνω στο φλέγον ζήτημα: θα καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το ΤΑΙΠΕΔ ή όχι;

Πάνω σε αυτό το ερώτημα υπάρχουν στελέχη του που έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το ΤΑΙΠΕΔ (όπως ο Π. Λαφαζάνης και η Ν. Βαλαβάνη).

Όμως ο Α. Τσίπρας σε συνάντησή του με την επιτροπή ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανελέγξει όλες τις συμβάσεις του ΤΑΙΠΕΔ που παραχωρούν δημόσιο πλούτο σε ιδιώτες, ως προς τη νομιμότητά τους και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Ούτε αυτή η δήλωση αποτελεί συγκεκριμένη δέσμευση για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Τα καθήκοντα της κυβέρνησης της Αριστεράς

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχρέωση να δράσει άμεσα και αποφασιστικά στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων.

Το πρώτο καθήκον είναι η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και το σταμάτημα όσων ιδιωτικοποιήσεων βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονταν να γίνουν. Μέσα σε αυτές είναι πολλά «φιλέτα», όπως το Ελληνικό (η πώληση του οποίου έχει παγώσει μετά από προσφυγή της Περιφέρειας στο Ελεγκτικό Συμβούλιο) η ΔΕΠΑ, η ΔΕΗ, μαρίνες, τα ΕΛΠΕ, κ.λπ.

Το ζήτημα φυσικά δεν είναι η τιμή πώλησης, το αν δηλαδή πωλούνται χαμηλότερα της αξίας τους, αλλά η ίδια η πώληση.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν πρέπει να εκποιήσει ούτε ένα κομμάτι από τη δημόσια περιουσία, η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στον ελληνικό λαό, αλλά πρέπει να ακυρώσει και όλες τις ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και να επανακρατικοποιήσει ό,τι έχει ξεπουληθεί.

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι πρέπει να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο και να συγκρουστεί τόσο με την ελληνική όσο και με την ευρωπαϊκή άρχουσα τάξη. Είναι σίγουρο πως σε μια τέτοια σύγκρουση τα λαϊκά στρώματα θα σταθούν δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα τον στηρίξουν στον πόλεμο που θα δεχθεί από τα μεγάλα συμφέροντα.

Σχέδιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος της κοινωνίας

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκπονήσει ένα «εθνικό σχέδιο» για το πώς θα αξιοποιηθούν οι δημόσιες εκτάσεις, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον, με την αποφασιστική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και των εργαζομένων και με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού.

Όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να είναι 100% υπό την ιδιοκτησία του δημοσίου και να λειτουργούν κάτω από τον έλεγχο και τη διαχείριση της κοινωνίας και των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει πως οι διοικήσεις πρέπει να είναι στα χέρια επιτροπών εκλεγμένων μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες σε επίπεδο βάσης και με τη δυνατότητα της άμεσης ανάκλησης. Έτσι θα αξιοποιούνται προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων παρέχοντας φτηνές και ποιοτικές υπηρεσίες. Έτσι θα καταπολεμηθεί και η διαφθορά που διαπερνά το δημόσιο τομέα όπως τον ξέρουμε σήμερα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,006ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα