Array

Τα ραντεβού της Παρασκευής και οι αντιδράσεις του σωματείου στη Forthnet-Nova: Συνέντευξη του Ηλία Αζαμπί, μέλος ΔΣ Σωματείου Forthnet-Netmed

……………………………………
Πριν δυο μέρες είχαμε πρόθεση να δημοσιεύσουμε αυτή τη συνέντευξη χωρίς να γράψουμε το ονοματεπώνυμο του εργαζόμενου στη ForthnetNOVA για να μην στοχοποιηθεί περισσότερο από την εργοδοσία και απολυθεί. Τελικά ο Ηλίας Αζαμπί, εργαζόμενος στη  ForthnetNOVA και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στην εταιρία, έλαβε τη Δευτέρα 13/1 εξώδικο με το οποίο του κοινοποιούταν η απόλυση του. Η απόλυση του Ηλία είναι παράνομη και ο ίδιος ξεκινά μαζί με το σωματείο αγώνα για την ανάκληση της.

Διαβάστε την καταγγελία του Ξ ενάντια στην παράνομη απόλυση του Ηλία Αζαμπί εδώ, καθώς και πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον αγώνα. Επίσης μπορείτε να διαβάσετε την καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων στη ForthnetNetmed στην ιστοσελίδα www.sefn.org.
……………………………………

Ερ. Οι εργαζόμενοι στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ δέχονται την τελευταία περίοδο αλλεπάλληλες επιθέσεις. Τι συμβαίνει στη Forthnet που δουλεύεις εσύ;

Να ξεκινήσω την ιστορία από πέρσι το Νοέμβρη, όταν 25 εταιρίες πανελλαδικά (εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ, το ΙΚΕΑ, κ.α.) αποφάσισαν να ρίξουν το μισθολογικό κόστος εν μια νυκτεί. Σ’ εμάς στη Forthnet-NOVA ανακοίνωσαν ότι οι μισθοί όλων των εργαζομένων θα μειωθούν κατά 35%.

Στη δική μας περίπτωση το "Σοκ και Δέος" δεν έπιασε. Στο κτίριο του Ταύρου και της Κάτζας, με το που ανακοινώθηκε η μείωση,  o κόσμος αντί να τρομοκρατηθεί κατέβηκε κάτω – βγήκε από τα κτίρια σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Μόνο οι προϊστάμενοι έμειναν μέσα. Η πρώτη μέρα πέρασε έξω με συνεχείς γενικές συνελεύσεις και για την επόμενη προκηρύχθηκε 24ωρη απεργία.

Μετά, (την τρίτη μέρα) ήρθαν τα μεγαλοστελέχη και λίγο με απειλές, λίγο με καλοπιάσματα, άρχισαν να βάζουν κόσμο μέσα και να διαπραγματεύονται μειώσεις μισθών με τον καθένα, οι οποίες κυμάνθηκαν από 1% έως 25% έτσι ώστε για την εταιρία να βγαίνει ένας μέσος όρος μισθοδοσίας γύρω στα 750 ευρώ μεικτά.

Και αυτή η τακτική δεν έπιασε πλήρως. Στο κτίριο του Ταύρου για παράδειγμα οι μισοί εργαζόμενοι δεν συμφώνησαν σε μειώσεις και δεν υπέγραψαν νέες συμβάσεις με μειώσεις.

Μετά ξεκίνησαν οι απειλές και η προσπάθεια διάσπασης των εργαζομένων ότι αυτοί που δεν υπέγραψαν τις μειώσεις θα υποστούν τις συνέπειες, ενώ τα "καλά παιδιά" δεν έχουν τίποτα να φοβούνται… Ωστόσο οι πρώτοι 25 που απολύθηκαν στη συνέχεια ήταν από αυτούς που είχαν υπογράψει μειώσεις.

Ερ. Πότε ξεκίνησαν οι τακτικές απολύσεις;

Γύρω στο Μάρτη του 2013. Ο "μεγαλο-λογιστής" της εταιρίας ερχόταν κάθε Παρασκευή κρατώντας 3 φακέλους και ανακοίνωνε 3 απολύσεις. Εννοείται ότι τις ανακοίνωνε μετά τη λήξη της βάρδιας – να βγάλουμε και τη βάρδια…

Ερ. Εντωμεταξύ είχατε φτιάξει και το σωματείο στη Forthnet. Έτσι δεν είναι; Τι κάνατε για να σταματήσετε τις απολύσεις;

Το σωματείο φτιάχτηκε κατά τη διάρκεια του 2ημέρου κινητοποιήσεων τον περασμένο Νοέμβρη. Στην αρχή εκλέχτηκε ένα προσωρινό 5μελές όργανο και στη συνέχεια με τη βοήθεια του ΣΕΤΗΠ (κλαδικό σωματείο του χώρου)  που έβαλε το δικηγόρο φτιάξαμε το σωματείο.

Όσον αφορά στις απολύσεις, κατ’ αρχήν ήθελε κάποιο διάστημα μέχρι ο κόσμος να πειστεί ότι πρέπει να κάνουμε κάτι. Επίσης, είναι δύσκολο να οργανωθεί γενική συνέλευση με κόσμο που δουλεύει σε βάρδιες. Το Μάη καταφέραμε τελικά να κάνουμε γενική συνέλευση. Για να μπορέσει να έρθει κόσμος στη συνέλευση καλέσαμε στάση εργασίας – εννοείται ότι η στάση εργασίας βγήκε παράνομη και καταχρηστική… Η συμμετοχή στη συνέλευση ήταν καλή και πήραμε την απόφαση ότι αν δεν σταματήσουν οι απολύσεις θα ξεκινήσουμε απεργιακές κινητοποιήσεις. Μετά από αυτή την ανακοίνωση του σωματείου οι συστηματικές απολύσεις σταμάτησαν – γινόταν βέβαια κάποιες "σκόρπιες".  

Ερ. Οι απολυμένοι αντικαταστάθηκαν ή σας φόρτωσαν τους υπόλοιπους με περισσότερη δουλειά;

Σε πρώτη φάση δεν προσλάβανε άλλο προσωπικό και υπήρξε μια απότομη εντατικοποίηση της δουλειάς. Προσλήψεις αρχίσανε να κάνουν το καλοκαίρι, αλλά τι προσλήψεις… Εμείς που προσληφθήκαμε πριν 4-5 χρόνια κάναμε 2 βδομάδες εκπαίδευση. Οι καινούριοι κάνανε 2 μέρες εκπαίδευση και τους ρίχνανε μετά στα βαθιά. Οι νέοι εργαζόμενοι ερχόταν αντιμέτωποι με φοβερή πίεση και εντατικοποίηση και μισθούς… για τους κάτω των 25, 380 ευρώ το 6ωρο μεικτά, δηλαδή 250 καθαρά και αντίστοιχα 480 ευρώ μεικτά για τους 8ωρους. 

Οπότε, περίπου οι μισοί από τους νέους που προσλαμβάνανε δεν άντεχαν και τα παράταγαν. Και αυτό είναι κάτι που ισχύει ακόμα. Οι μισοί απ’ αυτούς που έρχονται, φεύγουν μετά από ένα σύντομο διάστημα.

Και είναι και χαρακτηριστικό της κατάστασης ο τρόπος με τον οποίο φεύγουν διάφοροι. Ένας κατέβηκε για τσιγάρο και δεν γύρισε… Ένα νέο γκρουπ 10 ατόμων έφυγε παρέα. Πήγαν και είπαν στην προϊσταμένη ότι δεν αντέχουν και έφυγαν…

Μέσα στον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη προσλάβανε 60 άτομα, από τα οποία έμειναν μόνο οι 10. Το ίδιο διάστημα, μέσα σ’ ένα δεκαήμερο ήρθε το ασθενοφόρο 3 φορές για 3 εργαζόμενους που ουσιαστικά κατέρρευσαν εν ώρα δουλειάς.

Ερ. Τους τελευταίους μήνες ξανάρχισαν οι απολύσεις;

Ναι, το Σεπτέμβρη ξεκίνησε νέος γύρος εντατικοποίησης και απολύσεων πάλι με το ίδιο σύστημα. 3 κάθε Παρασκευή. Αυτή τη φορά δεν ερχόταν ο "αρχιλογιστής" να τις ανακοινώσεις. Ερχόταν μια που δεν ξέραμε ποια ήταν από το Human Resource (Τμήμα ανθρώπινου Δυναμικού) – πρέπει να χρησιμοποιούμε και αγγλική ορολογία στη δουλειά…

Ωστόσο μετά τη γενική απεργία στις 6/11 όπου υπήρχε πολύ καλή συμμετοχή από τους συναδέλφους και μετά από ανακοινώσεις του σωματείου που προειδοποιούσαν για νέες κινητοποιήσεις η διοίκηση διέκοψε το "ραντεβού της Παρασκευής".

Εντωμεταξύ, ενώ διαρκώς λένε για τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε κοκ ανά τακτά χρονικά διαστήματα μας στέλνουν από το διοίκηση και πανηγυρικά μέηλ για τα κέρδη τους. Π.χ. πέρσι τα Χριστούγεννα μας έστειλαν μέηλ ότι τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 42εκ. ευρώ και ήταν αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Τα στέλνουν αυτά και μετά ανακοινώνουν μειώσεις και απολύσεις.

Ερ. Η φημολογούμενη εξαγορά της Forthnet-NOVA από WIND ή η συγχώνευσή τους πώς θα σας επηρεάσει;

Ναι, τέλη Νοέμβρη αρχές Δεκέμβρη μάθαμε ότι η WIND έχει αγοράσει το 33% των μετοχών της Forthnet και θέλει μάλλον να αγοράσει το "υγιές" κομμάτι της  Forthnet, δηλαδή την τηλεφωνία και το ίντερνετ, αφήνοντας απέξω τη NOVA. Περιμένουμε τις εξελίξεις.

Ωστόσο ξέρουμε πως όταν η WIND αγόρασε την TIM (κινητή τηλεφωνία) και την TELLAS (σταθερή τηλεφωνία) δεν άφησε κανέναν. Από την TIM δεν έμεινε κανένας εργαζόμενος και από την TELLAS έμειναν 5. Είναι πάρα πολύ πιθανό τα σχέδια για το προσωπικό από την Forthnet-NOVA να είναι αντίστοιχα…

Είναι δύσκολο να οργανωθούν οι αντιστάσεις σ’ έναν χώρο με γρήγορο ρυθμό "ανακύκλωσης" εργαζομένων, με μεγάλη ανασφάλεια λόγω των απειλών και των απολύσεων και βέβαια με την ανεργία που υπάρχει. Ωστόσο δεν έχουμε άλλες επιλογές. Αν χρειαστεί θα οργανώσουμε απεργιακές κινητοποιήσεις και σ’ αυτόν τον αγώνα καλούμε εκ των προτέρων όλο τον κόσμο σε συμπαράσταση.

Ηλίας Αζαμπί
Μέλος στο ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στη Forthnet-Netmed

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,006ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα