Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα του Καραμανλή

Θα ήταν αρκετή από μόνη της η υπενθύμιση κάποιων σημαντικών προγραμματικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας στο προεκλογικό της πρόγραμμα για την Υγεία (14 Γενάρη 2004) για να καταλάβει και ο πιο αδαής ότι και η σημερινή κυβέρνηση όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ «στα γραπτά» τα πήγαιναν καλά. Εκεί που σκόνταφταν ήταν τα πρακτέα. Εξάλλου όπως λέει και πολύ σωστά ο λαός «το τάξιμο δεν κλείνει σπίτια το δόσιμο τα κλείνει».

Αλλά από πού να ξεκινήσει κανείς. Ας ξεκινήσουμε από τις εισαγωγικές δεσμεύσεις του ίδιου του σημερινού πρωθυπουργού.

«Τα μέτρα που προτείνουμε θα τεθούν σε εφαρμογή με συνέπεια και αποφασιστικότητα από την πρώτη μέρα ανάθεσης της εντολής διακυβέρνησης της χώρας στη Νέα Δημοκρατία και την παροχή της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή» (προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας – 15 Γενάρη 2004).

Αλήθεια σε ποια μέτρα αναφερόταν; Στο σύνολο αυτών που περιλαμβάνονται στο προγραμματικό κείμενο των 60 σελίδων της Νέας Δημοκρατίας ή στα κεφάλαια αυτά που αφορούν κατ΄ αρχάς την τακτοποίηση των δικών της παιδιών. Γιατί εάν εξαιρέσουμε το διορισμό των δικών τους προέδρων, διοικητών, υποδιοικητών, και αρκετών παρατρεχάμενων στις ΔΥΠΕ (πρώην ΠΕΣΥΠ) και στα ΔΣ των Νοσοκομείων τίποτα μα τίποτα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή από όσα έλεγε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός…!!

«Τα αίτια αποτυχίας του ΕΣΥ είναι πολλά. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ θυσίασαν στο βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων βασικές αρχές ενός σύγχρονου Συστήματος υγείας, όπως το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής του πολίτη, την παροχή άμεσης και εύκολης πρόσβασης σε όλα τα επίπεδα περίθαλψης και την παροχή Υπηρεσιών Υγείας ποιότητας. Επίσης ότι όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνώντες επιδόθηκαν κυρίως στην εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων και στις φραστικές, δήθεν ιδεολογικές, διακηρύξεις που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ στην πράξη» (προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας – 15 Γενάρη 2004).

Και βέβαια από την στιγμή που το μόνο τους μέλημα είναι η τακτοποίηση από τη μία των δικών παιδιών και από την άλλη η παραπέρα υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας η οποία συνεχίζεται όπως και πριν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ με γοργούς ρυθμούς.

«…το ΕΣΥ…» δεν μπορεί παρά να «…είναι συνυφασμένο με εικόνες ντροπής οι οποίες σίγουρα δεν αρμόζουν σε μια Ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα. Δυστυχώς κάθε μέρα στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας μας πεθαίνει η αξιοπρέπεια του πολίτη».

«Η κατάσταση είναι γνωστή: Τα νοσοκομεία έρμαια της κακοδιαχείρισης, βουλιάζουν και πάλι στα ελλείμματα. Οι πολίτες ταλαιπωρούνται σαν κάτοικοι τριτοκοσμικής χώρας στα εξωτερικά ιατρεία στις πρωινές ώρες και στις εφημερίες για το ευρύ κοινό. Στα ίδια όμως νοσοκομεία, τις απογευματινές ώρες λειτουργούν προσωπικά ιατρεία ορισμένων ιατρών, τα οποία οι ασθενείς ακριβοπληρώνουν. Οι τεράστιες ουρές και οι λίστες αναμονής, αναγκάζουν τους ασθενείς να καταφεύγουν σε κάθε τρόπο για να εξυπηρετηθούν, ορθόδοξο ή ανορθόδοξο (το γνωστό «φακελάκι»)» (προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας – 15 Γενάρη 2004).

Όσον αφορά τις λοιπές δεσμεύσεις της για την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού, την κατάργηση των ΠΕΣΥΠ, την αντιμετώπιση των ελλείψεων κρεβατιών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, την κατάργηση των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων, δεν έκανε ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ !!!!

Ας δούμε όμως τι έλεγε για το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού:

«Η χώρα μας παρουσιάζει τους χαμηλότερους δείκτες νοσηλευτικού προσωπικού σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ΕΕ. Έχουμε σοβαρή έλλειψη από νοσηλευτικό προσωπικό. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης ο δείκτης είναι δύο με τρεις νοσηλευτές ανά γιατρό, ενώ στην χώρα μας είναι κάτω της μονάδος». «Για την αντιμετώπιση του προβλήματος προτείνουμε: ….Την παροχή στους νοσηλευτές κινήτρων οικονομικών, ηθικών και επαγγελματικών, την προκήρυξη όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών που ξεπερνούν σήμερα τις 20 έως 25000» (προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας – 15 Γενάρη 2004). Εδώ πρέπει να σημειώσουμε και τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού και του Υπ. Υγείας για «..10000 προσλήψεις κατ΄ έτος».

Τι έκανε; ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ!! Ούτε προσλήψεις δεν είδαμε, ούτε την ένταξη των νοσηλευτών αλλά και καμιάς ειδικότητας στα βαρέα ανθυγιεινά κλπ. Ακόμα και αυτό το επίδομα των 50 ωρών (150 Ε) που διεκδίκησε το προσωπικό των νοσοκομείων στο ανώτατο ειδικό δικαστήριο (νόμος 201/75) δεν λέει να το εντάξει στους μισθούς υποχρεώνοντας στο τέλος να το διεκδικήσουμε και αυτό δικαστικά . Προνόησε όμως με νόμο (Ν. 3029/2004 – του Ν. Κακλαμάνη) να δώσει 200 Ε επίδομα το μήνα στους υπαλλήλους του Υπουργείου Υγείας!!!! ΑΙΣΧΟΣ.

Τι έλεγε για την κατάργηση των ΠΕΣΥΠ:

«Τα ΠΕΣΥΠ κατά γενική παραδοχή αποτελούν υπερβολική «πολυτέλεια» για το ελληνικό σύστημα υγείας , το οποίο δεν αριθμεί περισσότερο από 100 μεγάλα και 50 μικρά νοσοκομεία. Τα ΠΕΣΥΠ ενώ στοιχίζουν πάνω από 50 δις δρχ. ετησίως, δεν έχουν καμία ουσιαστική χρησιμότητα. Δεν έχει βελτιωθεί κανένας δείκτης παραγωγικότητας των Νοσοκομείων. Στην πράξη αποδείχτηκε ότι: αποτελούν ένα πολυδάπανο θεσμό, αυξάνουν τη γραφειοκρατείακαι δημιουργούν ασφυξία στην αυτόνομη λειτουργία των νοσοκομείων, αποτελούν άλλο ένα κέντρο διαπλοκής και διακίνησης «προμηθειών», στην ουσία υπηρετουν μόνο κομματικές σκοπιμότητες. ….για όλους τους παραπάνω λόγους προβλέπουμε την κατάργηση των ΠΕΣΥΠ τα οποία δεν έχουν καμία θέση στο εθνικό σύστημα υγείας…» (προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας – 15 Γενάρη 2004).

Τι έκανε; Τα μετονόμασε σε Δ.Υ.ΠΕ (Διοικητικές Υγειονομικές Περιφέρειες) με την ίδια ακριβώς και απαράλλαχτη λειτουργία!!!

Τι έλεγε για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας;

«Αντιμετώπιση με προτεραιότητα και συνέπεια του ακανθώδους προβλήματος ελλείψεως Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που παρουσιάζεται στη χώρα μας. Ο αριθμός και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών των ΜΕΘ σε κάθε χώρα εκφράζει και το επίπεδο υγειονομικού πολιτισμού της. Δυστυχώς τα αποτελέσματα της χώρας μας στο τομέα αυτό είναι πενιχρά. Γι αυτό θα συμπληρωθούν με ταχείς ρυθμούς οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και σε εξειδικευμένο προσωπικό. Παράλληλα, αυξάνονται οι κλίνες, ώστε σταδιακά να φτάσουμε στα επίπεδα της ΕΕ..» (προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας – 15 Γενάρη 2004).

Τι έκανε; ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ!! Παραμένουν κλειστά 150 κρεβάτια ΜΕΘ έτοιμα κατά τ΄ άλλα να λειτουργήσουν αλλά λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού δεν μπορούν!!

Τι έλεγε για τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία:

«Καταργούνται τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία εντός των νοσοκομείων και για τους πανεπιστημιακούς και για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Το μέτρο αυτό αλλά και η γενικότερη οργάνωση της λειτουργίας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και η σχέση της με τη δευτεροβάθμια περίθαλψη όπως έχουν ήδη αναπτυχθεί στο πρόγραμμα μας , δεν αφήνουν περιθώρια στο νοσοκομειακό γιατρό να χρησιμοποιεί το νοσοκομείο για την άσκηση ιδιωτικής ιατρικής» (προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας – 15 Γενάρη 2004).

Τι έκανε; ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ!!! Τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία ζουν και βασιλεύουν!!

Νίκος Μαλίνογλου,

μέλος ΔΣ σωματείου εργαζομένων Σισμανογλείου

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα