Τα πρόσφατα γεγονότα με την ΑΡΕΝ και η θέση της ΕΑΑΚ

Το τελευταίο διάστημα, λίγο πριν τις εκλογές και μέχρι σήμερα, έχουν συμβεί μια σειρά γεγονότα ανάμεσα σε σχήματα και μέλη της ΕΑΑΚ και της ΑΡΕΝ που μας βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετους.

Καταρχήν σε μια σειρά από σχολές (Φιλοσοφκή Αθήνας, Ρέθυμνο) τα σχήματα της ΕΑΑΚ και άλλες φοιτητικές παρατάξεις απαγόρευσαν στην ΑΡΕΝ να αναφέρει στα ψηφοδέλτιά της τις πολιτικές δυνάμεις που την απαρτίζουν. Θεωρούμε την πρακτική αυτή απαράδεκτη και αντιδημοκρατική. Κάθε πολιτικός χώρος έχει δικαίωμα να κατεβαίνει με οποιοδήποτε όνομα αυτός επιλέξει στις εκλογές. Αυτό πρέπει να θεωρείται αυτονόητο. Άλλωστε και για την ΕΑΑΚ αποτελεί παράδοση να κατεβαίνει σε πολλές σχολές μέσα από ενωτικά ψηφοδέλτια 2 σχημάτων. Πχ ΣΑΦ-ΚΑΡΦΙ στη ΦΛΣ Αθήνας, Camera Obscura- ΡΩΓΜΗ στην Αρχιτεκτονική Βόλου κλπ. Γιατί λοιπόν μας ενοχλεί να το κάνουν άλλοι; Η απάντηση είναι προφανής και δεν μας τιμά…

Μεγαλύτερη σημασία έχουν όμως όσα έγιναν στη Νομική Αθήνας το βράδυ των εκλογών και όσα ακολούθησαν. Το σχήμα της ΕΑΑΚ Νομικής Αθήνας συμμετείχε σε νοθεία των εκλογικών αποτελεσμάτων εις βάρος της ΑΡΕΝ Νομικής, σκίζοντας ψηφοδέλτια της παράταξης αυτής. Αυτό δεν το αρνήθηκαν ούτε τα ίδια τα μέλη του σχήματος της Νομικής αλλά και αρκετοί σύντροφοι των ΕΑΑΚ πανελλαδικά. Η νοθεία είναι μέθοδος των αντιπάλων μας και όχι της αριστεράς, πολύ περισσότερο της επαναστατικής. Καταδικάζουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τέτοιες ενέργειες.

Τα όσα ακολούθησαν της νοθείας: ξύλο το βράδυ των εκλογών ανάμεσα σε ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ, ξυλοδαρμός του γραμματέα της ν. ΣΥΝ από μέλη της ΕΑΑΚ και της ΑΡΑΣ, παράσταση διαμαρτυρίας- τσαμπουκάς στα γραφεία της ΑΡΑΣ από μέλη του ΣΥΝ και άλλους, είναι καταδικαστέα από εμάς και αυτό θα έπρεπε να ισχύει για κάθε αγωνιστή της αριστεράς.

Το πόσο ξύλο έπεσε από τον ένα και πόσο από τον άλλο δεν μας αφορά. Γιατί η ίδια η πρακτική του ξύλου για να λυθούν διαφορές μέσα σε αριστερές δυνάμεις (που μέχρι πριν λίγους μήνες συνεργάζονταν) είναι εκφυλιστική πρακτική. Και στο τέλος, τέλος είναι ακριβώς αυτή η λογική που ταύτισε το όραμα της σοσιαλιστικής κοινωνίας με τα γκουλάγκ, οδήγησε χιλιάδες αγωνιστές στο θάνατο και εκατομμύρια στα σπίτια τους. Δεν είναι δυνατόν εμείς που μιλάμε για την ανάγκη νέας επαναστατικής αριστεράς να υιοθετούμε (ή να συγκαλύπτουμε) τέτοιες πρακτικές.

Τέλος, μας προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη η ανακοίνωση που κυκλοφόρησε για τα παραπάνω γεγονότα με την υπογραφή της ΕΑΑΚ, δηλαδή στο όνομα όλων των δυνάμεων της ΕΑΑΚ πανελλαδικά.

Καταρχήν γιατί η ανακοίνωση αρνείται να καταδικάσει καθαρά τη νοθεία και το ξύλο και επί της ουσίας συγκαλύπτει το σχήμα της Νομικής επιτιθέμενη στο ΣΥΝ.

Κατά δεύτερον γιατί για την ανακοίνωση αυτή δεν ερωτήθηκαν τα σχήματα σε πανελλαδικό επίπεδο και από όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχει κάποιο εκλεγμένο όργανο στην ΕΑΑΚ επιφορτισμένο με το καθήκον της έκδοσης ανακοινώσεων στο όνομα της ΕΑΑΚ πανελλαδικά.

Με δυο λόγια θεωρούμε την ανακοίνωση λάθος, και τη διαδικασία συγγραφής και δημοσιοποίησης της αντιδημοκρατική.

ΡΩΓΜΗ αριστερή κίνηση αμφισβήτησης (συμμετέχει στην ΕΑΑΚ)

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βόλος

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα