Τα πολύπαθα ΤΕΙ, και πάλι σε κινητοποιήσεις

Από το Πάσχα βρίσκονται σε κινητοποίηση οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Αθήνας με συνεχείς απεργίες και καταλήψεις του ιδρύματος. Οι έκτακτοι αποτελούν το 70% του συνόλου του εκπαιδευτικού προσωπικού του ιδρύματος, συνεχίζουν όμως να επαναπροσλαμβάνονται κάθε χρόνο, ακόμα και για δέκα ή δεκαπέντε χρόνια συνεχώς και να δουλεύουν υπό το καθεστώς του ωρομίσθιου. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά παραμένουν απλήρωτοι εδώ και οκτώ μήνες. Διεκδικούν λοιπόν με μαχητικό τρόπο την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων τους, την συμμετοχή τους στην εκλογή οργάνων, την μονιμοποίηση τους και βέβαια την γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για τα ΤΕΙ.

Το Υπουργείο Παιδείας από την μεριά του όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για τα χρόνια αυτά προβλήματα αλλά αντιθέτως προωθεί ως λύση ένα νέο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο τα ΤΕΙ αφού προβλέπει ως λύσεις για να καλυφθούν τα διδακτικά κενά την αύξηση των υπερωριών του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, την συνδιδασκαλία του Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού (που σημειωτέον, δεν είναι εκπαιδευτικός κλάδος!) και αποσπάσεις, χωρίς προκήρυξη (!), εκπαιδευτικών της Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης… Φυσικά το νομοσχέδιο δεν προβλέπει τίποτα για την λήξη της πολύχρονης ομηρίας των εκτάκτων ούτε περιέχει κάποια ουσιαστική μελέτη για το τι αποτελέσματα θα έχει για το επιστημονικό επίπεδο των σπουδών η εφαρμογή του εν λόγω νομοσχεδίου.

Στις εφημερίδες και τα κανάλια βέβαια τίποτα απ’ όλα αυτά δεν βρίσκει χώρο και το μόνο που αναφέρεται είναι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την εξεταστική (μεταφέρθηκε για τον Σεπτέμβρη) και μάλιστα με τρόπο που υποδεικνύει ως μοναδικούς ενόχους για την όλη κατάσταση τους καθηγητές. Φυσικά το γεγονός πως για βδομάδες ολόκληρες το ίδρυμα δεν μπορούσε να λειτουργήσει κανονικά είναι πρόβλημα αλλά αποκλειστικός υπεύθυνος γι’ αυτό είναι το Υπουργείο. Από την μεριά τους βέβαια και οι συμβασιούχοι δεν έκαναν αποτελεσματική ενημέρωση στους σπουδαστές για τα αιτήματα τους με αποτέλεσμα πολλοί απ’ αυτούς να τους βλέπουν εχθρικά.

Η κυβέρνηση λοιπόν την ίδια στιγμή που χαρίζει δισεκατομμύρια σε βιομηχάνους και τραπεζίτες επιλέγει να δώσει άλλο ένα χτύπημα στα ήδη ρημαγμένα ΤΕΙ δείχνοντας με τον σαφέστερο τρόπο ποιες κοινωνικές τάξεις στηρίζει. Οι ίδιοι άνθρωποι που σήμερα καταδικάζουν σε μαρασμό τα ΤΕΙ θα κληθούν αύριο να τα αξιολογήσουν για να καταλήξουν ότι τελικά ίσως θα λειτουργούσαν καλύτερα αν ήταν…ιδιωτικά! Θα τους αφήσουμε;

Αλέξανδρος Πραντούνας, ΣΔΟ ΤΕΙ Αθήνας

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα