«Τα παιδιά μας θυσιάστηκαν στο βωμό του κέρδους…»

Του Κώστα Ιατρόπουλου

28 νεκροί μαθητές, σε ενάμιση χρόνο, στον ίδιο εθνικό δρόμο, για παρόμοιες αιτίες..

Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά : στο πέταλο του Μαλιακού, από την αρχή του 2001 έχουν χάσει τη ζωή τους 108 άτομα. Στο ίδιο διάστημα πάνω από 83 άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά και πάνω από 191 ελαφρά. Συνολικά ο αριθμός των νεκρών την τελευταία 15ετία ξεπερνά τους 400. Όλα αυτά σε 80 χλμ. εθνικού δρόμου!

Την κυριότερη ευθύνη είχε (και έχει) το ΥΠΕΧΩΔΕ που 15χρόνια προσπαθεί να φτιάξει ένα εθνικό οδικό δίκτυο. Ακόμη και τα κομμάτια του δρόμου που έχουν ολοκληρωθεί, οι κακοτεχνίες είναι το χαρακτηριστικό τους. Για το «πέταλο του θανάτου» είχαν γίνει τρεις μελέτες (κάθε μελέτη και η νόμιμη μίζα αναδόχου) που θα το παρέκαμπταν. Ήταν η περιβόητη «ζεύξη Μαλιακού» που ένωνε υποθαλάσσια το εθνικό δίκτυο λίγο πριν τον Αγ. Κωνσταντίνο μέχρι τις Ράχες.

Η τελευταία ματαίωση της ζεύξης ανακοινώθηκε από τον πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη σε εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας της Λαμίας, οι οποίοι τον καταχειροκροτούσαν επειδή στο πέταλο του Μαλιακού λειτουργούν δεκάδες πρατήρια βενζίνης και αλυσίδες φαγητού. Σε αυτό το κομμάτι της εθνικής οδού υπάρχει ο Αγ. Κωνσταντίνος, τα Καμένα Βούρλα, η Λαμία και η Στυλίδα.

Γι’ αυτούς η ζεύξη του Μαλιακού θα σήμαινε οικονομικό μαρασμό. Η ανθρώπινη ζωή έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Οι εκπρόσωποι των οικονομικών συμφερόντων τις Λαμίας δηλ. ο σημερινός Δήμαρχος Γ. Κοτρωνιάς και ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Αντ. Τρακατέλλης είχαν προσφύγει κατά του έργου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικαλούμενοι λόγους προστασίας του περιβάλλοντος. Έτσι για το φραπέ και την τυρόπιτα, θρηνούμε κάθε λίγο αθώα θύματα.

Όπως στα Τέμπη (πριν ενάμιση χρόνο) έτσι και τώρα το δυστύχημα είχε να κάνει με νταλίκα. Τότε εκτινάχτηκαν μελαμίνες, τώρα μετατοπίστηκαν υαλοπίνακες. Με αφορμή αυτό, ξεκίνησε ένα κυνήγι οδηγών νταλίκας. Οι οδηγοί έχουν την ευθύνη τους, αλλά είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται για αυτή την κατάσταση.

Έτσι μετά το ΥΠΕΧΩΔΕ και τα εκάστοτε τοπικά οικονομικά συμφέροντα ο κρίκος συμπληρώνεται με τις εταιρείες μεταφορών. Υπάρχουν καταγγελίες για υπερφορτώσεις φορτηγών, για μεταχειρισμένα και ακατάλληλα για ειδική φόρτωση φορτηγά, για μπόνους σε όποιον οδηγό φτάσει πιο γρήγορα, για οδηγούς που αναγκάζονται να δουλεύουν πάνω από δέκα ώρες.

Όσοι οδηγοί διαμαρτύρονται, απλά απολύονται όπως και έγινε στις 6/10 με τον οδηγό από τη Φαρκαδόνα που αρνήθηκε να παραλάβει υπερφορτωμένο το φορτηγό του. Συμπέρασμα; τα οικονομικά συμφέροντα σκοτώνουν.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα