Τα νέα της CWI

Του Δημήτρη Χατζηκώστα

Η CWI στο Πόρτο Αλέγκρε

Πολυμελής αντιπροσωπεία της CWI βρέθηκε στις διαδικασίες του 5ου Παγκοσμίου Κοινωνικού Φόρουμ στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας. Με κορμό τους συντρόφους του Βραζιλιάνικου τμήματος, αλλά και με αντιπροσωπείες από Ευρωπαϊκά τμήματα και τις ΗΠΑ η CWI παρενέβη στις διαδικασίες και τις διαδηλώσεις του Φόρουμ αλλά και στη δεύτερη συνδιάσκεψη του νέου βραζιλιάνικου Κόμματος για το Σοσιαλισμό και την Ελευθερία(Psol).

Η παρέμβαση της CWI περιελάμβανε πολύγλωσσο υλικό ενώ στις συζητήσεις του Φόρουμ οι σύντροφοι προέβαλαν τη σοσιαλιστική εναλλακτική αλλά και την ανάγκη το κίνημα να ξεκαθαρίσει τους φίλους του από τους εχθρούς του και να πάψει να στηρίζει τις ελπίδες του σε μεταλλαγμένους ηγέτες τύπου Λούλα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά για το Λούλα ο σύντροφος Andre Ferrari, στέλεχος του βραζιλιάνικου τμήματος της CWI και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Psol,στην αγγλική εφημερίδα INDEPENDENT «ασφαλώς κι ένας άνθρωπος μπορεί να αλλάξει άποψη, αλλά φανταστείτε ένα αεροπλάνο που αλλάζει πορεία από το Πόρτο Αλέγκρε στο Νταβός».

Στη συνδιάσκεψη του Psol ήταν προσκεκλημένοι εκ μέρους της CWI ο βουλευτής Τζο Χιγκινς από την Ιρλανδία, και η Χάνα Σελλ από το αγγλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Εκεί οι σύντροφοι πρότειναν κάποιες συγκεκριμένες άμεσες καμπάνιες, που υιοθετήθηκαν για δράση ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης Λούλα ενώ στη συζήτηση για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, οι σύντροφοι είπαν ότι ενώ είναι σημαντικό το Psol να διεκδικήσει με δικό του υποψήφιο την προεδρεία, θα πρέπει να υπάρχει μια σωστή ισορροπία στις εμφάσεις, ώστε να μη χάσει το κόμμα το ριζοσπαστικό του προφίλ.

Στη μεγάλη διαδήλωση διακινήθηκαν περίπου 800 εφημερίδες του βραζιλιάνικου τμήματος και μοιράστηκαν 30.000 φυλλάδια (στα Πορτογαλικά, τα Ισπανικά και τα Αγγλικά) με τίτλο «κάτω ο παγκόσμιος καπιταλισμός – παλέψτε για πραγματικό σοσιαλισμό»

Γερμανία: Μια πρώτη νίκη για τους εργαζόμενους του Ροστόκ

Στη Γερμανία των μεγάλων κοινωνικών αγώνων της προηγούμενης περιόδου ενάντια στο αντεργατικό πακέτο μέτρων της κυβέρνησης Σρέντερ, οι σύντροφοι του Ροστόκ, πέτυχαν μια πρώτη νίκη.

Η νεοεκλεγείσα δημοτική σύμβουλος του SAV ( γερμανικό τμήμα της CWI) Christine Lehner πρόβαλλε στο δημοτικό συμβούλιο ένα πλαίσιο άμεσων αιτημάτων για τους άνεργους και τους εργαζόμενους της περιοχής. Αρχικά η στάση της δημοτικής αρχής ήταν προφανώς αρνητική. Στην επόμενη όμως συνεδρίαση του δημ. Συμβουλίου οι σύντροφοι κάλεσαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο, εξαναγκάζοντας έτσι το δημοτικό συμβούλιο (ελέγχεται από το συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών/Πρασίνων/PDS) να δεσμευτεί ότι:

– Θα σταματήσει την ανακαστική απασχόληση των ανέργων σε δουλειές με αποδοχές κάτω του βασικού μισθού.

– Δεν θα περικόπτει το επίδομα ανεργίας για όσους ανέργους αρνούνται να δουλέψουν σε μακρινές πόλεις.

Η CWI μετά το τσουνάμι

Άμεση ήταν η ανταπόκριση των τμημάτων της CWI στην έκκληση αλληλεγγύης που έκαναν οι σύντροφοι του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σρι Λάνκα (USP- τμήμα της CWI). Το αγγλικό και ιρλανδικό τμήμα συγκέντρωσαν φάρμακα, τρόφιμα και ειδικές ταμπλέτες για την απολύμανση του νερού. 5000 ευρώ συγκέντρωσαν οι σύντροφοι του Σουηδικού τμήματος, 2000 δολάρια το Αυστραλιανό, ενώ συγκινητικές ήταν οι προσφορές των μαθητών συντρόφων από τη Γερμανία (670 ευρώ μετά από εκστρατεία στα σχολεία) αλλά και του Ινδικού τμήματος (400 δολάρια). Η εκστρατεία συνεχίζεται.

Σημαντική είναι και η καμπάνια που κάνουν οι σύντροφοι του USP (Σρι Λάνκα). Τις τελευταίες εβδομάδες δίνουν πραγματικά μαθήματα αλληλεγγύης συνδυάζοντας την έμπρακτη βοήθεια με την πολιτική εκστρατεία. Στην Σρι Λάνκα έχει δημιουργηθεί ομάδα εκτάκτου ανάγκης, η οποία επισκέπτεται τις πόλεις και τα χωριά, οργανώνοντας ανοιχτές συζητήσεις και συνελεύσεις για την κατάσταση μετά το τσουνάμι, ενώ την ίδια στιγμή προσφέρει εθελοντική βοήθεια στους φτωχούς που προσπαθούν να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους χωρίς καμιά βοήθεια από την κυβέρνηση. Άλλωστε όπως δήλωσε κι ένας καινούριος σύντροφος από τη Μαλαισία « η αλληλεγγύη στα θύματα του τσουνάμι αποδεικνύει ότι ο σοσιαλισμός δεν είναι ξένος προς την ανθρώπινη φύση όπως προσπαθούν να μας πείσουν…».

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής