Τα κινήματα και οι ιδέες δεν φυλακίζονται! Ελευθερία στον Χίγγινς και την Ντέιλι

Προκήρυξη του "Ξ"

Ο Τζό Χίγγινς, ο αγωνιστής βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (Σ.Κ.) στην Ιρλανδία (το οποίο βέβαια καμία σχέση δεν έχει με τους "σοσιαλ-ληστές" του ΠΑΣΟΚ), γνώριμος στο ελληνικό κίνημα ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση από την συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Ιούνη (ομιλητής σε κεντρική σύνοδο του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ), είναι στη φυλακή.

Γιατί πιστός στις ιδέες του και στους εργαζόμενους και νεολαίους που τον ψήφισαν, αρνήθηκε να εφαρμόσει απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της Ν. Ιρλανδίας που του απαγόρευε να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις για την κατάργηση του αντιλαϊκού φόρου για την αποκομιδή των σκουπιδιών (μπιν-ταξ) που επέβαλε η κυβέρνηση της Ν. Ιρλανδίας.

Μαζί του και η αγωνίστρια δημοτική σύμβουλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, στην περιφέρεια του Δουβλίνου, Κλερ Ντέιλι.

Μας αφορά όλους

Η καταδίκη και επιτόπου φυλάκιση των Χίγγινς και Ντέιλι (Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη) αφορά όλους εμάς.

Από τη μια, γιατί η επίθεση αυτή έχει να κάνει με την διαρκή επίθεση του νεοφιλελευθερισμού σε κάθε χώρα μέλος της Ε.Ε. Η Ιρλανδική κυβέρνηση προτού επιβάλει το φορομπηχτικό χαράτσι των 1.000 ευρώ το χρόνο για κάθε οικογένεια για την αποκομιδή των σκουπιδιών, έκανε φοροαπαλλαγές 1,5 δις ευρώ στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Αμφιβάλλει κανείς ότι αν περάσει αυτή η επίθεση, η Ιρλανδία θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον από "εκσυγχρονιστές" τύπου Σημίτη για να μας βάλουν εμάς να πληρώνουμε, ώστε να αυξάνει τα κέρδη του το κεφάλαιο;

Από την άλλη, γιατί αφορά τα δημοκρατικά δικαιώματα ενός ολόκληρου κινήματος, το δικαίωμα της αντίστασης στις κυβερνητικές πολιτικές, το δικαίωμα να καλείς σε πολιτική ανυπακοή, το δικαίωμα να αντιστέκεσαι σε αντιλαϊκούς και άδικους νόμους.
Η φυλάκιση ενός βουλευτή που στέκεται δίπλα στους "παράνομους" αγώνες των εργαζομένων που τον εκλέξανε, φανερώνει τα μέσα που θα χρησιμοποιούν αύριο ενάντια σε κάθε κίνημα, και εδώ στην Ελλάδα, στο όνομα των "νόμων της Ε.Ε.".

Ιστορικό

Η κυβέρνηση της Ν. Ιρλανδίας ψήφισε εδώ και τρία χρόνια τον μπιν-ταξ, τον οποίο όμως δεν μπόρεσε ποτέ να επιβάλει στην πράξη, γιατί αναπτύχθηκε ένα μαζικό κίνημα άρνησης πληρωμής των νέων φόρων.

Η οργή των λαϊκών στρωμάτων έχει μια πολύ εύκολη εξήγηση:

– από τη μια η Ιρλανδία αποτελεί φορολογικό παράδεισο για τους καπιταλιστές που πληρώνουν φόρο επί των κερδών μόνο 12,5 %, τον χαμηλότερο στην Ε.Ε.

– από την άλλη οι ιρλανδοί εργαζόμενοι πληρώνουν τους πιο ψηλούς φόρους στην Ε.Ε., το 82% του συνολικού φόρου εισοδήματος.

Μπροστά στην μαζική άρνηση πληρωμής και με το 76% του πληθυσμού να δηλώνει αντίθετο με τον φόρο, η κυβέρνηση της Ν. Ιρλανδίας προχώρησε στο απίστευτο μέτρο οι δήμοι να μαζεύουν τα σκουπίδια μόνο όσων έχουν πληρώσει τον φόρο!

Η σπασμωδική και παρανοϊκή αυτή στάση της κυβέρνησης θα οδηγούσε σε χάος στις γειτονιές και θα έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Έτσι οι επιτροπές ενάντια στον μπιν-ταξ, που συστάθηκαν στις διάφορες λαϊκές συνοικίες, ξεκίνησαν μια νέα εκστρατεία με τίτλο "ή όλα ή τίποτα". Που πρακτικά σήμαινε ότι οι επιτροπές των γειτονιών σταματούσαν τα απορριμματοφόρα και τους ζητούσαν ή να μαζέψουν τα σκουπίδια από όλους τους κάδους ή να φύγουν.

Νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός

Τι δείχνουν όλα αυτά;

Πως ακόμα κι εκεί που οι καπιταλιστές παινεύονται πως κτίσανε "οικονομικά θαύματα" (κι ένα απ’ αυτά είναι η Ιρλανδία, που ονομάζεται και "ιρλανδική τίγρης"), η επίθεση ενάντια στα εργατικά δικαιώματα, η απληστία του καπιταλισμού, δεν έχει τέλος, το κυνήγι του κέρδους δεν έχει όρια.

Δείχνουν ακόμα πως οι εργαζόμενοι αγωνίζονται παντού, παντού αναγκάζονται να καταφύγουν σε δυναμικές μορφές πάλης για να υπερασπίσουν τα δικαιώματα και το βιοτικό τους επίπεδο.

Η επίθεση των κυβερνήσεων είναι μία – οι αγώνες μας πρέπει να είναι κοινοί!

Η ενότητα στη δράση του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι σήμερα περισσότερο επιβεβλημένη παρά ποτέ. Τις ίδιες πολιτικές εφαρμόζουν, είτε στην κυβέρνηση είναι τα Συντηρητικά ή Χριστιανοδημοκρατικά Κόμματα, είτε είναι οι Σοσιαλδημοκράτες ή η Κεντροαριστερά. Κι αυτό δείχνει πως η ρίζα του προβλήματος είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, πως μαζί με την διαρκή πάλη για τα καθημερινά μας προβλήματα, χρειάζεται να χτιστούν οι δυνάμεις που θα φέρουν σε πέρας το ιστορικό όραμα των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων που πιστεύουν σε μια εναλλακτική κοινωνία, σοσιαλιστική, χωρίς καπιταλιστές αλλά και χωρίς δικτάτορες-γραφειοκράτες του "σοβιετικού τύπου".

Ξεκίνημα-CWI

Το Ξεκίνημα αποτελεί το ελληνικό τμήμα της Επιτροπής για μια εργατική διεθνή – CWI. Είναι αδελφή οργάνωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ιρλανδίας στο οποίο ανήκουν ο Τζο και η Κλερ. Η CWI παλεύει σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο (σε 35 χώρες, στις 5 ηπείρους) ενάντια στις επιθέσεις του κεφαλαίου και για τον σοσιαλισμό στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο. Μετά τον εκφυλισμό της παραδοσιακής αριστεράς στη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών χρειάζεται να ξανακτίσουμε την αριστερά πάνω στις σωστές της βάσεις: πιστή στην υπηρεσία των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, πιστή και συνεπής στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού και για το κτίσιμο μιας εναλλακτικής σοσιαλιστικής κοινωνίας. Ο Τζο και η Κλερ αποδείχνουν πως αυτή η αριστερά είναι σήμερα εφικτή. Είναι συνεπείς απέναντι στις ιδέες τους και τα λαϊκά στρώματα που αντιπροσωπεύουν και θεωρούν τιμή τους να πληρώσουν το κόστος, έστω κι αν αυτό σημαίνει φυλάκιση. Ο Τζο και η Κλερ κρατάνε ψηλά τα λάβαρα της αριστεράς που θέλουμε και την οποία παλεύουμε να κτίσουμε. Στηρίξτε τον αγώνα τους, στηρίξτε την πάλη για μια νέα αριστερά. Ελάτε σ’ επαφή μαζί μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,221ΥποστηρικτέςΚάντε Like
996ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα