Τα «φάλτσα» του κ. Τσόμσκι

Του Δημήτρη Πανταζόπουλου

Πριν λίγες μέρες βρέθηκε στην Ελλάδα ο Νόαμ Τσόμσκι μία από τις πιο γνωστές φωνές διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ τόσο ενάντια στην πολιτική του Μπους όσο και συνολικά ενάντια στην παγκοσμιοποίηση. Ωστόσο οι πολιτικές του απόψεις περιλαμβάνουν συγχυσμένες και λαθεμένες -κατά τη γνώμη μας- αντιλήψεις. Κατ‘ αρχήν στις ομιλίες του απουσιάζει εντελώς η λέξη καπιταλισμός ενώ ανέφερε ότι «υπάρχουν 3 ειδών ολοκληρωτισμοί στην Ιστορία: ο ναζισμός, ο μπολσεβικισμός και η εταιρική κυριαρχία». Ο γνωστός διανοούμενος κάνει εδώ το 1ο σημαντικό λάθος. Ταυτίζει τις ιδέες των Μπολσεβίκων και του Λένιν με το σταλινισμό και τα ολοκληρωτικά καθεστώτα του ανύπαρκτου σοσιαλισμού της Αν. Ευρώπης.

Αρνείται έτσι να κάνει το διαχωρισμό ανάμεσα στις ιδέες του μαρξισμού και στην διαστρέβλωση που πέρασαν από τον Στάλιν και τα καθεστώτα των χωρών αυτών. Ακόμα το τσουβάλιασμα «των ολοκληρωτισμών» σε ποια στάση θα οδηγούσε τον Τσόμσκι π.χ. το 1942 στον πόλεμο ανάμεσα στην ΕΣΣΔ και στην ναζιστική Γερμανία; Από την άλλη όσον αφορά την σύγχρονη κυριαρχία των εταιριών ο Τσόμσκι χαρακτηρίζει την συμπεριφορά των εταιριών «ψυχοπαθολογική» επειδή προσανατολίζουν όλες τους τις δραστηριότητες στην μεγιστοποίηση του κέρδους τους και της δύναμής τους. Το γεγονός όμως αυτό δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας ψυχοπάθειας αλλά το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του καπιταλιστικού συστήματος. Το κυνήγι του κέρδους με οποιοδήποτε τρόπο και τίμημα από τις εταιρείες θα υπάρχει όσο θα υπάρχει και ο καπιταλισμός και ο μόνος τρόπος να σταματήσει είναι η ανατροπή του ίδιου του συστήματος. Αλλά και αυτό το σημείο ο Νόαμ Τσόμσκι το αφήνει αδιευκρίνιστο μιας και ενώ μιλά με σφοδρότητα απέναντι στο σύστημα και τους εκπροσώπους του, δεν κάνει καμία αναφορά σε κάποια εναλλακτική κοινωνία και στον τρόπο με τον οποίο θα φτάσουμε σ‘ αυτήν. Απεναντίας μάλιστα, η στάση του στις εκλογές στις ΗΠΑ όπου αν και έχει δηλώσει ότι «υπάρχουν 2 πλούσιοι υποψήφιοι που εκπροσωπούν τα ίδια συμφέροντα» προτείνει κριτική ψήφο στον Κέρι για να φύγει ο Μπους. Αυτό δείχνει ότι ενώ ο Νόαμ Τσόμσκι είναι μία από τις πιο γνωστές φωνές διαμαρτυρίας μέσα στις ΗΠΑ αδυνατεί να φτάσει την διαμαρτυρία αυτή μέχρι το τέλος, δηλαδή την σύγκρουση με το σύστημα και την ανατροπή του.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα