Τα ελληνικά κύτταρα (που ήταν ξένα…)

Του Δημήτρη Πανταζόπουλου

«Οι Έλληνες απέδειξαν σήμερα ότι έχουν στα γονίδια τους τη νίκη, ότι έχουν την πρωτιά στα κύτταρά τους »

δήλωσε μετά την νίκη της στους Ολυμπιακούς αγώνες η Φανή Χαλκιά.

Αυτό είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι από το εθνικιστικό παραλήρημα που συνόδευε κάθε ελληνικό μετάλλιο στους αγώνες της Αθήνας.

Κατ’ αρχήν φαίνεται ότι τα γονίδια άρχισαν να επιδρούν από την Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης (1992) και μετά και εντελώς συμπτωματικά δεν μιλάνε και τόσο καλά τα ελληνικά.

Αναφερόμαστε φυσικά στην περίφημη βιομηχανία ελληνοποιήσεων των ελληνικών κυβερνήσεων. 108 από τους 440 αθλητές της ολυμπιακής μας ομάδας ήταν «ξένοι». Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταλλίων μας στην άρση βαρών, στην πάλη ή στο τζούντο (Δήμας, Κιουρεγκιάν, Ηλιάδης κτλ), προέρχονται από αθλητές που έχουν γεννηθεί στην Αλβανία, την Αρμενία και την Γεωργία.

Η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία – χωρίς να είναι οι μόνες – είναι οι δύο χώρες που έχουν μετατρέψει σε σύστημα την παροχή υπηκοότητας σε αθλητές κυρίως από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες ώστε να αυξήσουν τις αθλητικές επιτυχίες. Αυτό γίνεται δυνατό γιατί τα προνόμια των ολυμπιονικών στην χώρα μας είναι τεράστια και οποιοσδήποτε αθλητής θα δελεάζονταν απ’ αυτά. Το ποσό που παίρνει ένας ολυμπιονίκης στην Ελλάδα είναι 5 φορές μεγαλύτερο απ’ ότι στην Βρετανία και 10 φορές μεγαλύτερο απ’ ότι στις ΗΠΑ και σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε και την ένταξη των ολυμπιονικών στις ένοπλες δυνάμεις με πλήρη μισθό.

Ακούσαμε ακόμα ότι η Ελλάδα έγινε «η πιο ένδοξη αθλητικά μικρή χώρα» ή ότι «επειδή οι ΗΠΑ που πήραν 100 περίπου μετάλλια είναι μια χώρα με 30 φορές μεγαλύτερο πληθυσμό, η αναλογία μεταλλίων για τη χώρα μας θα ήταν 500 μετάλλια». Τα επιχειρήματα αυτά είναι τουλάχιστον φαιδρά γιατί υπήρξαν χώρες με σχεδόν τον ίδιο και πολύ φτωχότερο πληθυσμό όπως πχ η Κούβα ή η Ουγγαρία, που πήραν περισσότερα μετάλλια. Τέλος ας αναρωτηθούμε που ήταν αθλητικά η Ελλάδα στις προ Βαρκελώνης ολυμπιάδες, όταν κέρδιζε από 0 εώς 3 μετάλλια, πολύ λιγότερα δηλ. απ’ όσα κέρδισε στην Αθήνα ας πούμε το Αζερμπαϊτζάν (5) ή το Ουζμπεκιστάν (5).

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,276ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
434ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα