Ζακλίν Γκόρου,
μέλος του νεοεκλεγέντος Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων
Στις 14 με 16 Μάρτη πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στην Vodafone (ΠΑΣΕ Vodafone). Το Σωματείο έχει ζωή 9 χρόνων και είναι από τα παλαιότερα και μαζικότερα στον χώρο των τηλεπικοινωνιών. Στις εκλογές ψήφισαν 188 εργαζόμενοι έναντι 216 πέρυσι.
Το ψηφοδέλτιο των ανεξάρτητων, μεμονωμένων υποψηφίων, που αποτελείται από οργανωμένους και ανένταχτους αγωνιστές της Αριστεράς και του κινήματος, κέρδισε για μια ακόμα φορά την πρώτη θέση με 100 ψήφους έναντι 72 της Ταξικής Ενότητας (ΠΑΜΕ) και 5 έδρες έναντι 4 στο νέο ΔΣ. Υπήρξαν επίσης και 15 άκυρα και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.
Η ιδιαιτερότητα αυτών των εκλογών είχε να κάνει με τον ανελέητο πόλεμο των μελών του ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) και της παράταξής του στον χώρο («Ταξική Ενότητα») προκειμένου να κερδίσει την πλειοψηφία στο σωματείο με κάθε τρόπο.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
- Διαρκής βομβαρδισμός με ανακοινώσεις γεμάτες ψέματα και λάσπη εναντίον όλων όσων δεν ανήκουν στις γραμμές του.
- Διασπαστική και απεργοσπαστική στάση σε σχέση με αυτή της πλειοψηφίας του ΔΣ του σωματείου. Αυτό έγινε τόσο κατά την διάρκεια απεργιών, πχ με τη μη συμμετοχή στην απεργία στις 8 Δεκέμβρη, όσο και στην πρόσφατη συνάντηση με την εργοδοσία για το θέμα της μείωσης μισθών στους συναδέλφους «stand by» όπου το μόνο που έκαναν ήταν να ζητήσουν μια εβδομάδα παράταση από την εργοδοσία, που εύκολα την έδωσε.
- Πλήρης αδιαφορία για τους 17 απολυμένους συναδέλφους στο κτίριο του Κηφισού, όπου δεν εμφανίστηκαν καν, παρότι έχουν μέλη στον χώρο, προφανώς λόγω των μειωμένων προσδοκιών για ψήφους.
- Οργανωμένη μεταφορά και εγγραφή 25 υποστηρικτών του από το σωματείο της «360 connect», που κατεβαίνουν μόνο οι δικές τους δυνάμεις, στο σωματείο της Vodafone, λίγες βδομάδες πριν τις εκλογές προκειμένου να αλλοιωθεί το εκλογικό σώμα και το αποτέλεσμα. (Ενδεικτικό είναι ότι χωρίς αυτούς στις εκλογές το ΚΚΕ θα έβγαζε λιγότερες έδρες καθώς θα είχε 72 – 25 = 47 ψήφους δηλαδή πολύ λιγότερους από τους 86 που είχε πάρει πέρυσι. Τώρα, με ποια μαθηματικά το ΚΚΕ καταφέρνει να ισχυρίζεται πως οι δυνάμεις του είχαν… αύξηση σε σχέση με πέρυσι παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο…).
- Λεκτικοί και σωματικοί προπηλακισμοί στην διαδικασία της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης προκειμένου να επιβληθούν.
- Διαρκή προσκόμματα και εμπόδια στην δουλειά της Εφορευτικής Επιτροπής (ενστάσεις επί ενστάσεων) προκειμένου να ψηφίσουν ακόμη και μη εγγεγραμμένα μέλη στο σωματείο την ημέρα των εκλογών.
- Ύβρεις και ειρωνείες κατά την εκλογική διαδικασία και μετά το εκλογικό αποτέλεσμα σε εκλεγμένα μέλη του νέου ΔΣ
- Ακόμα και η πρώτη μετεκλογική τους ανακοίνωση είναι ένα ψέμα από την αρχή ως το τέλος. Ψέματα για τα ποσοστά, ψέματα για δήθεν αιτήσεις που δεν έγιναν δεκτές στην συνέλευση ενώ στο τέλος αποκαλεί «αντιΠΑΜΕ μέτωπο» όσους τόλμησαν να διαφωνήσουν μαζί του!
Αυτό το κλίμα είναι προφανές ότι επηρέασε τόσο την συμμετοχή στις εκλογές, όσο και την αύξηση των άκυρων-λευκών, 16 φέτος έναντι 9 πέρυσι, ενώ αποθράσυνε και την εργοδοσία που προχώρησε σε μαζικές απολύσεις τις ημέρες των εκλογών!
Παρόλα αυτά το Σωματείο άντεξε και παρέμεινε σε αγωνιστική και ενωτική ρότα σε αντίθεση με τον στόχο της Ταξικής Ενότητας που ήθελε να το κάνει σφραγίδα– παράρτημα του ΠΑΜΕ.
Τα καθήκοντα που μπαίνουν μπροστά στην νεοεκλεγείσα πλειοψηφία του σωματείου είναι πολλά και σημαντικά με βάση και την γενικότερη κατάσταση του κινήματος και το μέγεθος των επιθέσεων που ετοιμάζονται τόσο στον χώρο της Vodafone όσο και γενικότερα με το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης.
Επιπλέον γιατί οι επιθέσεις από την μεριά της «Ταξικής Ενότητας» (που μόνο τέτοια δεν είναι) δεν θα σταματήσουν. Επομένως χρειάζεται καλή προετοιμασία, οργάνωση και σχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα για την επόμενη περίοδο.
Η καλύτερη συσπείρωση και μαζικοποίηση του σωματείου σε ένα χώρο με 6 κτίρια και 2800 εργαζόμενους, όπου οι μισοί είναι επινοικιαζόμενοι, είναι ένα διαρκές στοίχημα. Οι πρώτες μάχες που υπάρχουν μπροστά αφορούν το σταμάτημα του νέου κύματος απολύσεων και την υπογραφή αξιοπρεπούς επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας στον χώρο. Ακόμα το σταμάτημα του απαράδεκτου καθεστώτος των επινοικιαζομένων εργαζομένων και η πρόσληψή τους από την Vodafone ώστε να ενταχθούν στην νέα ΕΣΣΕ.
Η πλειοψηφία του νέου ΔΣ του Σωματείου έχοντας περάσει από πολλές δυσκολίες από το 2008 μέχρι σήμερα, μπορεί να κοιτάει το μέλλον με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη τόσο στον εαυτό της όσο και στους εργαζόμενους που εκπροσωπεί, προτάσσοντας τα ταξικά συμφέροντα των εργαζομένων και την ενωτική πάλη στο επίπεδο του κλάδου συνολικά.