Συζήτηση – ενημέρωση της Χωματερή STOP στον Πεζοπορικό Ορειβατικό Σύλλογο Πετρούπολης: μια εξαιρετική εκδήλωση!

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της πρωτοβουλίας «Χωματερή STOP», για την πολύ πετυχημένη εκδήλωση που διοργάνωσε την Κυριακή 12 Νοέμβρη.

Η εκδήλωση – συζήτηση που διοργανώθηκε από τη ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP στις 12 Νοέμβρη στην Πετρούπολη, ήταν εξαιρετικά πετυχημένη. Περισσότεροι από τριάντα συμπολίτες μας συμμετείχαν, γεμίζοντας την φιλόξενη αίθουσα του Πεζοπορικού Ορειβατικού Συλλόγου.

Η συζήτηση άνοιξε με μια σύντομη αναφορά στο θέμα των ημερών, το παλαιστινιακό και την ανάγκη στήριξης στον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό. Στη συνέχεια, προβλήθηκε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη του γνωστού από το κίνημα ενάντια στην καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ στο Μυλάκι Εύβοιας και μέλους του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αλιβερίου, πνευμονολόγου Βασίλη Ντόβολη. Ο πνευμονολόγος αναφέρθηκε αναλυτικά στις επιπτώσεις της καύσης SRF και RDF στη δημόσια υγεία, όχι μόνο από τις ουσίες που αντιλαμβανόμαστε με την όσφρηση, αλλά κυρίως από αυτές που δεν αντιλαμβανόμαστε.

Τόνισε πως η επίδραση στην υγεία μας είναι μακροχρόνια, ενώ αναφέρθηκε ενδελεχώς και στην επικινδυνότητα των αέριων ρύπων σε περιοχές όπως της Πετρούπολης και της ευρύτερης Δυτικής Αθήνας, καθώς προκαλούν, εκτός της όπου η δυσοσμίας που καλύπτει τις γειτονιές μας το μεγαλύτερο πλέον διάστημα του έτους, δραματική αύξηση των νεοπλασιών και των παθήσεων στο κυκλοφοριακό, το ουροποιητικό κλπ.

Ανάγκη για ανεξάρτητες μετρήσεις – καύση ή ταφή;

Για τον κ. Ντόβολη, η ανάγκη μετρήσεων των ρύπων από ανεξάρτητους – από τις ίδιες τις βιομηχανίες – φορείς, είναι επιτακτική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο νομικά όσο και κινηματικά. Στο κρίσιμο ερώτημα «καύση ή ταφή;», απάντησε πως εφόσον προηγηθεί σωστή ανακύκλωση, κομποστοποίηση και διαλογή στην πηγή, το 10% που θα έχει μείνει ως υπόλειμμα θα έπρεπε να θάβεται αλλά αποκεντρωμένα και με νέους σύγχρονους όρους. Το βασικό, κατά την επιστημονική του προσέγγιση, είναι η διαχείριση των σκουπιδιών προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των φτωχότερων στρωμάτων, σε αντίθεση με την καύση που είναι προς όφελος των εργολάβων και των βιομηχάνων.

Τέλος, αναφέρθηκε στα παραδείγματα της Μαδρίτης και της Λωζάννης, όπου δεκαετίες μετά την παύση λειτουργίας των εργοστασίων καύσης, τα επίπεδα τοξικότητας του εδάφους και του υδροφόρα ορίζοντα έχουν εκτοξευθεί. Είναι κοινό μυστικό ότι η καύση απορριμμάτων με σκοπό την παραγωγή ενέργειας εγκαταλείπεται σταδιακά από τις χώρες της Δύσης που την εφάρμοζαν, λόγω ακριβώς αυτών των τραγικών επιπτώσεων στη δημόσια υγεία.

Η κλιμάκωση που χρειαζόμαστε τοπικά – ενωτικά, μαζικά, στις γειτονιές μας

Ο Νίκος Μποσινάκος, εκ μέρους της ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ STOP αναφέρθηκε στις τοπικές μας δράσεις και την ανάγκη χτισίματος τοπικού μαζικού ενωτικού κινήματος, με καλή και έγκαιρη προετοιμασία κινητοποιήσεων, όχι μόνο στο Υπουργείο ή την Περιφέρεια αλλά και ΜΕΣΑ στις γειτονιές μας, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος και να στηρίξουν τον αγώνα. Αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, την σύγκρουση μεγάλων συμφερόντων που έχει ως αποτέλεσμα την στασιμότητα στην προώθηση της καύσης απορριμμάτων στη Φυλή και στην ανάγκη να είμαστε ετοιμοπόλεμοι για τις εξελίξεις που αναμένονται μετά και τις αυτοδιοικητικές εκλογές και την εκλογή του νέου περιφερειάρχη, Νίκου Χαρδαλιά.

Επέμεινε στην ανάγκη ενότητας στη δράση, την οποία η ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP αποδεικνύει στην πράξη, συμμετέχοντας σε όλες τις δράσεις που διοργανώνονται από οποιαδήποτε άλλη συλλογικότητα αντίστασης. Επανέλαβε τις δημόσιες προσκλήσεις μας για από κοινού, με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, διοργάνωση κινητοποιήσεων στην Πετρούπολη και οπουδήποτε αλλού χρειαστεί, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως το μοντέλο των κινητοποιήσεων δια αντιπροσώπων, χωρίς καμιά προετοιμασία και με τελικό σκοπό μια προεκλογικού τύπου φωτογράφηση, έχει αποτύχει και μόνο απογοήτευση προσφέρει στις τοπικές κοινωνίες.

Ολοκλήρωσε την ομιλία του ενημερώνοντας για τις εκατοντάδες υπογραφές που η ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP έχει ήδη συλλέξει από κατοίκους της περιοχής, ως μέσο πίεσης για τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος με σκοπό να αναδειχτεί η αντίθεση των κατοίκων στην ενδεχόμενη καύση απορριμμάτων στη Φυλή.

Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις – πλούσια κουβέντα

Μίλησαν περισσότεροι από 10 συμπολίτες μας, οι περισσότεροι από τους οποίους δραστηριοποιούνται σε μαζικούς χώρους της περιοχής. Ο Χρύσανθος Κυριαζής, πρόεδρος του Πεζοπορικού Ορειβατικού Συλλόγου και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Πετρούπολης, αναφέρθηκε στους αγώνες που έχει δώσει το σωματείο για να αποτρέψει καταστροφικές αποφάσεις κυβέρνησης και Περιφέρειας στο μέτωπο των σκουπιδιών. Ο Δημήτρης Πάκος, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Πετρούπολης, μίλησε για την ανάγκη κινητοποιήσεων του κόσμου της εκπαίδευσης για το ζήτημα της χωματερής στη Φυλή αλλά και για άλλα ζητήματα.

Σε άλλες τοποθετήσεις, μπήκαν τα ζητήματα της τοπικής διαχείρισης και των πεπραγμένων της απερχόμενης δημοτικής αρχής του Στ. Βλάχου. Η απόπειρα δημιουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων πάνω από το νεκροταφείο, στο Ποικίλο, όχι μόνο έφερε τα σκουπίδια πιο κοντά στην πόλη αλλά έβαλε σε κίνδυνο την ίδια τη βιωσιμότητα του βουνού, που η πρόσφατη καραντίνα λόγω κορονοϊού μας έδειξε πόσο σημαντικός χώρος είναι και πόσο σημαντικές μικρές αποδράσεις από την πολύβουη ζωή της πόλης, μπορεί να προσφέρει. Η μεταφορά των σκουπιδιών με φορτηγά προς τον ΧΥΤΑ μέσω Ποικίλου, όπως έχει ήδη γίνει στο παρελθόν, θα σήμαινε την ασφαλτόστρωση των δρόμων του βουνού και τη σταδιακή αστικοποίησή του.

Ασκήθηκε επίσης έντονη κριτική για την απουσία οποιασδήποτε δημόσιας εναντίωσης της διοίκησης Βλάχου στις πολιτικές διαχείρισης των απορριμμάτων που προώθησαν τόσο το Υπουργείο όσο και η Περιφέρεια. Ταυτόχρονα, τονίστηκε η ανάγκη η νέα διοίκηση Σίμου να υπερβεί την προηγούμενη θητεία της για το ζήτημα της Φυλής, ως προς το χτίσιμο ενός ενωτικού μετώπου στην πόλη με όρους νίκης.

Πιάστηκαν ζητήματα ενεργοποίησης του κόσμου, σε μια δύσκολη για όλους περίοδο, όπου πέρα από τα πολλαπλά μέτωπα στα οποία καλούμαστε να παλέψουμε κοινωνικά, υπάρχει έντονη και η βιοποριστική ανάγκη. Γενικά η συζήτηση ήταν πλούσια σε ιδέες και επιχειρήματα, με παρόντες πολλούς από το χώρο της εκπαίδευσης, εργαζομένους του Δήμου, μέλη συλλόγων Γονέων, ανθρώπους της γειτονιάς και συνταξιούχους, ακόμα και τη νέα γενιά αγωνιστών (κάτω των 10 ετών) που δραστηριοποιήθηκε στις ορειβατικές πίστες του χώρου!

Τέλος, προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Νίκου Κανελλή, αγωνιστή του κινήματος κατά της καύσης σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ Βόλου όπου αναφέρθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις με την σημαντική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, να απαγορευτεί η μεταφορά σκουπιδιών με πλοία προς την ΑΓΕΤ για καύση.

Ευχαριστούμε όσους-ες συμμετείχαν και δηλώνουμε προς τους εκπροσώπους των μεγάλων συμφερόντων πως είμαστε εδώ, έτοιμοι για το επόμενο νικηφόρο κίνημα στο μέτωπο της χωματερής στην πολύπαθη Δυτική Αθήνα, μετά το κίνημα ενάντια στην τοποθέτηση λυματολάσπης στα Άνω Λιόσια το 2005. Καλούμε τους συμπολίτες μας να δώσουμε όλοι μαζί τις μάχες που έρχονται!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα