Στη διάρκεια του 23ου κάμπινγκ του Antinazi Zone /YRE στη Νάξο, 29 Ιούλη με 7 Αυγούστου, το Ξεκίνημα θα οργανώσει δύο πολιτικές εκδηλώσεις και θα συμμετέχει σε μια ανοικτή συζήτηση ανάμεσα σε αριστερές οργανώσεις και κινηματικές συλλογικότητες που θα βρίσκονται στο κάμπινγκ.
Πολύ σημαντικές παρουσίες από άλλες χώρες
Στο φετινό κάμπινγκ του Antinazi Zone θα υπάρχει πολύ πλούσια συμμετοχή από αγωνιστές της Αριστεράς από πολλές άλλες χώρες. Θα υπάρχουν σύντροφοι από ΗΠΑ, Καναδά, Βρετανία, Ισπανία, Βέλγιο, Αυστρία, Κύπρο (Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι) Γερμανία, Ιρλανδία (Βόρεια και Νότια) κλπ. Όλοι αυτοί θα συμβάλουν στις συζητήσεις που αναφέρονται πιο κάτω καθώς και στις υπόλοιπες συζητήσεις του κάμπινγκ, προσφέροντας ιδιαίτερο πλούτο και ένα έντονο διεθνιστικό μήνυμα στην όλη διοργάνωση.
Στρογγυλό τραπέζι: «Τι Αριστερά χρειαζόμαστε;»
Την Κυριακή 31 Ιούλη, στις 12.00 το πρωί θα οργανωθεί συζήτηση ανάμεσα σε οργανώσεις της Αριστεράς και κινηματικές συλλογικότητες που θα παρευρίσκονται στο κάμπινγκ, με θέμα ποιος είναι ο δρόμος εξόδου από την κρίση, ποια είναι η Αριστερά που χρειαζόμαστε στις σημερινές συνθήκες και πώς θα χτιστεί.
Στο κάμπινγκ θα υπάρχουν αρκετές κινηματικές συλλογικότητες, όπως μπορεί κανείς να δει στο πρόγραμμα του κάμπινγκ, και είναι σίγουρο πως η συμμετοχή και ο διάλογος θα είναι πλούσιοι. Υπάρχει ανοικτή πρόσκληση για συμμετοχή σε ισότιμη βάση (όλοι οι ομιλητές θα μπορούν να μιλήσουν για 10 λεπτά) σε όποια αριστερή οργάνωση/κίνηση ή κινηματική συλλογικότητα ενδιαφέρεται να συμμετέχει.
Από την υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ, στο Brexit και στην «πολιτική επανάσταση» στις ΗΠΑ
Το βράδυ της Κυριακής 31 Ιούλη το «Ξ» οργανώνει ανοικτή εκδήλωση με θέμα τις διεθνείς διεργασίες που αναπτύσσονται, σε κοινωνικό, ταξικό και πολιτικό επίπεδο, ιδιαίτερα με βάση την εμπειρία από την υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ, το βρετανικό δημοψήφισμα και τις εξελίξεις στις ΗΠΑ.
Πρόκειται για τρία από τα πιο σημαντικά δεδομένα στη διεθνή πολιτική και κινηματική σκηνή των τελευταίων 12 μηνών. Η υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν τυχαία, ούτε αποτέλεσμα, κύρια, της απουσίας «ηθικής» στάσης και «ισχυρής θέλησης» από τη μεριά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ – ήταν των ιδεολογικών και πολιτικών αδιεξόδων της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Στον αντίποδα των αρνητικών εξελίξεων στην Ελλάδα, οι διεργασίες σε άλλες χώρες δημιουργούν καινούργια δεδομένα που σπρώχνουν τα κινήματα μπροστά και δημιουργούν δυνατότητες για νέους αριστερούς σχηματισμούς. Το βρετανικό δημοψήφισμα ήταν πραγματικός πολιτικός σεισμός στη Βρετανία με μεγάλες επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ενώ το σύνθημα του Μπέρνι Σάντερς στις ΗΠΑ, για «πολιτική επανάσταση ενάντια στους δισεκατομμυριούχους» εμπνέει εκατομμύρια στις ΗΠΑ. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η κρίση του καπιταλιστικού συστήματος επιφέρει ιστορικές ανατροπές και ανοίγει δρόμους για τα κινήματα και τους νέους σχηματισμούς της Αριστεράς. Το κεντρικό ζήτημα είναι ποια πρέπει να είναι η φυσιογνωμία των νέων αριστερών σχηματισμών και με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί.
Το άνοιγμα από τη μεριά του «Ξ» θα το κάνει ο σ. Ανδρέας Παγιάτσος. Από τη Βρετανία ο σ. Nick Chaffey (Νικ Τσάφι) εκπρόσωπος του «Σοσιαλιστικού Κόμματος – CWI» κι από τις ΗΠΑ ο σ. Bart Vandersteene (Μπαρτ Βάντερστεεν) εκπρόσωπος της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής». Το μάζεμα της κουβέντας, στο τέλος, θα γίνει από το σ. Τάκη Γιαννόπουλο.
Ένας χρόνος μετά το «ΟΧΙ» – κτίζοντας τις δυνάμεις της επαναστατικής Αριστεράς
Η προδοσία των υποσχέσεων των στόχων και των οραμάτων της Αριστεράς από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει με τον πιο επιτακτικό τρόπο το ζήτημα του τι Αριστερά χρειάζεται η κοινωνία. Γιατί ξεκαθαρίζει ότι αυτό που χρειάζεται δεν είναι απλά, γενικά κι αόριστα, μια δυνατή Αριστερά. Ιδιαίτερα καθώς η προδοσία της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία από τη μεριά της Αριστεράς – ας θυμηθούμε τη Βάρκιζα, τον Ιούλη του 65, την οικουμενική του 1989 κλπ. Μόνο μια επαναστατική Αριστερά μπορεί να δώσει απάντηση στα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος.
Πώς μπορούμε να κτίσουμε αυτή την επαναστατική Αριστερά; Η συντρόφισσα Ελένη Μήτσου από το «Ξ» θα σταθεί στην ελληνική εμπειρία, τα συμπεράσματα και τα επόμενα βήματα, ενώ ο σ. Steve Boyd (Στιβ Μπόιντ) από την Ιρλανδία θα μεταφέρει την εμπειρία της ιρλανδικής επαναστατικής Αριστεράς, που αυτή τη στιγμή έχει μια σημαντική παρουσία στην ιρλανδική βουλή έχοντας πάρει κατά μέσο όρο 4% στις τελευταίες ιρλανδικές εκλογές.