Σύριζα Νέας Ιωνίας: Ποιοι ΠΑΣΟΚοι χωράνε στον ΣΥΡΙΖΑ;

Του Κυριάκου Χάλαρη,
μέλος ΣΥΡΙΖΑ Νέας Ιωνίας

Η Νέα Ιωνία ήταν μια από τις περιοχές στις οποίες παραμονές της Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε εισροή στελεχών του ΠΑΣΟΚ, μαζί με το μηχανισμό τους, στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα, μια βδομάδα πριν τις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων, 30 με 40 νέα μέλη εμφανίστηκαν και γράφτηκαν χωρίς προηγουμένως να έχουν οποιαδήποτε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς να τους ξέρει κανείς. Όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια επρόκειτο για ανθρώπους που μέχρι πολύ πρόσφατα ήταν ταυτισμένοι με το ΠΑΣΟΚ, αφού ήταν όχι απλά μέλη ή ψηφοφόροι αλλά στελέχη που υπεράσπιζαν δημόσια και για χρόνια τις πολιτικές που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση όχι μόνο πριν την κρίση αλλά και ως κυβέρνηση των Μνημονίων.

Οι πιο γνωστές περιπτώσεις ήταν ο Δημήτρης Σακελλάρης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ μέχρι τις αρχές του 2012 ο οποίος έχει κατά καιρούς συνδεθεί με το Γιωργάκη και τον Τσοχατζόπουλο, καθώς και ο Χρήστος Ιωαννίδης ο οποίος στις τελευταίες εκλογές του Ιούνη ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Λακωνία. 

Όπως είναι φυσικό η παρουσία την τελευταία στιγμή στις λίστες των μελών αυτών (μαζί με τους προσωπικούς τους μηχανισμούς) που μέχρι πριν πολύ λίγο καιρό υπερασπίζονταν δημόσια τις πολιτικές που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ προκάλεσε αναστάτωση στην τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ της Νέας Ιωνίας. Ιδιαίτερα όταν βρέθηκαν αντιπρόσωποι στη Συνδιάσκεψη «αριστίδην» ως κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζει το ΕΚΜ, και με αυτή την έννοια είχαν την ευθύνη της διαμόρφωσης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ!

Και είναι απόλυτα δικαιολογημένες οι ενστάσεις, οι διαμαρτυρίες, τα αιτήματα ακόμα και για διαγραφή τους, που μπαίνουν από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που έδωσαν μάχες τόσα χρόνια στους δρόμους, στις απεργίες και στις διαδηλώσεις από ανθρώπους που υπεράσπισαν το ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν το 27% και πολύ πριν ανοίξει ο δρόμος της κυβερνητικής εξουσίας. Η τοπική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πάρει θέση το επόμενο διάστημα για όλα αυτά και θα επανέλθουμε με νέο άρθρο ανάλογα με τις εξελίξεις.

Η περίπτωση της Νέας Ιωνίας δεν είναι κάτι μεμονωμένο. Η πόρτα για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανοίξει σε τοπικό αλλά σε κεντρικό επίπεδο. Κεντρικά στελέχη του ΣΥΝ όχι μόνο επιτρέπουν αλλά και επιδιώκουν τη σύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Είναι όμως και κάτι άλλο. Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτές εκφράζονται δημόσια από τα στελέχη του, όχι απλά επιτρέπουν, αλλά ενθαρρύνουν κιόλας τους γραφειοκράτες που μένουν ξεκρέμαστοι από το ΠΑΣΟΚ να μπουν στο ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας ότι η κυβερνητική εξουσία που έρχεται θα τους εξασφαλίσει αυτά που έχασαν με την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν μπορούμε να βάλουμε ”αριστερόμετρο” στα νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και είναι λογικό ένα μεγάλο κομμάτι τους να προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ»

υποστηρίζει το κομμάτι εκείνο της ηγεσίας που επιδιώκει τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς κάθε κατεύθυνση και που ανοίγει τις πόρτες προς κάθε γραφειοκράτη του ΠΑΣΟΚ που μυρίζεται εξουσία και είναι έτοιμος να δώσει «όρκους πίστης» στο ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για μια επιχειρηματολογία που δεν απαντά επί της ουσίας και πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Πρόκειται για μια υποκριτική τοποθέτηση που, στην πραγματικότητα, προσβάλλει τη νοημοσύνη των μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί το ζήτημα δεν είναι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, τα απλά μέλη και οι ψηφοφόροι του, που απογοητεύτηκαν από το κόμμα αυτό και βλέπουν ως ελπίδα το ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά όλοι αυτοί, τα πλατιά στρώματα της κοινωνίας που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ, είναι και πρέπει να είναι καλοδεχούμενα στο ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα είναι αυτοί που αναρριχήθηκαν στην ανώτερη κομματική γραφειοκρατία του ΠΑΣΟΚ, που αποκόμισαν όλα τα οφέλη της κυβερνητικής εξουσίας, που δημόσια τοποθετήθηκαν πλάι στο Βενιζέλο, το Γιωργάκη, τον Τσοχατζόπουλο, που ψήφισαν και υπεράσπισαν τις πολιτικές των μνημονίων κλπ, και που τώρα, με την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, βλέπουν την πίτα να χάνεται και αναζητούν τρόπους να την κρατήσουν.

Αυτοί, είναι οι αρουραίοι που πηδούν από το καράβι που βυθίζεται και τρέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ όχι για να ασπαστούν τις ιδέες της αριστεράς, αλλά για να τον κάνουν «όπως τα μούτρα τους».

Σ’ αυτούς ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πει όχι – κι επειδή η ηγεσία δεν φαίνεται διατεθειμένη να το κάνει, πρέπει να το κάνει η βάση του!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα