Σύντομα Διεθνή

Του Νίκου Κοκκάλη

Ιρλανδία – Κόκκινη Κάρτα στην κυβέρνηση των «Εργατικών»

Πάνω από 10.000 διαδηλωτές μαζεύτηκαν στο Δουβλίνο την 13η Απριλίου για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στους φόρους κατοικίας και ύδρευσης που έχει επιβάλει η κυβέρνηση των Εργατικών στους Ιρλανδούς. Η διαδήλωση συνέπεσε με τη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ε.Ε., της οποίας βασικό θέμα ήταν η εφαρμογή ακόμη πιο σκληρής λιτότητας σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Βασικός διοργανωτής της συγκέντρωσης ήταν η «Καμπάνια ενάντια στους φόρους κατοικίας και ύδρευσης» στην οποία το «Σοσιαλιστικό Κόμμα» (ιρλανδικό τμήμα της CWI) παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η διαδήλωση αυτή ήταν πολύ πιο δυναμική και ενθουσιώδης από αυτήν που είχαν καλέσει τα συνδικάτα τον Φεβρουάριο, δεδομένου ότι από την πλευρά τους δεν υπήρξε καμία απολύτως πρόταση για τη συνέχιση του αγώνα ενάντια στους φόρους.

Σε αντίθεση με τις γελοιότητες που υπήρξαν στη διαδήλωση των Συνδικάτων το Φλεβάρη (οι συνδικαλιστές τέλειωσαν τις ομιλίες τους προτού μαζευτεί ο κόσμος στην πλατεία, φοβούμενοι το κράξιμο κι έτσι η διαμαρτυρία ήταν απλά μουσική και θεατρικά δρώμενα) η πορεία της 13ης Απρίλη χαρακτηρίστηκε από μαχητικότητα και παλμό, με αποκορύφωμα τις δέκα χιλιάδες κόκκινες κάρτες που έδειξαν οι διαδηλωτές στην κυβέρνηση, όταν η πορεία έφτασε στο Κάστρο του Δουβλίνου.

Η καμπάνια που διαρκεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο, έχει καταφέρει να πείσει το 50% περίπου των νοικοκυριών να αρνηθούν να πληρώσουν τους φόρους. Προσδοκία όλων πλέον, αποτελεί η οριστική απόσυρσή τους. Χαρακτηριστική ως προς αυτό ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιρλανδίας, Joe Higgins, ο οποίος μιλώντας στη συγκέντρωση, είπε πως

«με τον ίδιο τρόπο που ο αγώνας ενάντια στον Κεφαλικό Φόρο έκανε σκόνη τη Θάτσερ, έτσι και ο αγώνας ενάντια στους φόρους κατοικίας και ύδρευσης, μπορεί να κατατροπώσει τους Εργατικούς».

Νιγηρία: Πανεπιστήμιο αποβάλλει αγωνιστή φοιτητή

Η διοίκηση του Πανεπιστημίου του Ibadan στη Νιγηρία προχώρησε στη δίωξη του φοιτητή Michael Ogundele (Μάικλ Ογκουντέλε) μέλους του DSM (τμήμα της CWI στη Νιγηρία) ο οποίος αποβλήθηκε από το πανεπιστήμιο, με γελοίες κατηγορίες, για παραβίαση υποτίθεται κάποιων κανονισμών του Πανεπιστημίου (δείτε συνέχεια).

Η πραγματικότητα είναι ότι ο Michael Ogundele έχει πρωτοστατήσει σε όλες τις διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος, ενάντια στην αύξηση των διδάκτρων και μιας σειράς μέτρων, όπως π.χ. της απαγόρευσης στους φοιτητές να μαγειρεύουν στη φοιτητική εστία, κ.α.

Δεν είναι τυχαίο, ότι η περιπέτειά του ξεκίνησε μόλις μια εβδομάδα μετά την δυναμική διαδήλωση των φοιτητών του πανεπιστημίου, στην οποία τόσο ο ίδιος, όσο και άλλα μέλη του DSM έπαιξαν κεντρικό ρόλο, και η οποία ανάγκασε τη διοίκηση να πάρει πίσω την αύξηση του ενοικίου στις φοιτητικές εστίες που είχε προαναγγείλει.

Η ιστορία ξεκίνησε στις 7 Ιανουαρίου, όταν ο Michael Ogundele δέχτηκε ένα γράμμα το οποίο τον καλούσε σε απολογία, επειδή στις 2 Ιανουαρίου βρισκόταν στη φοιτητική εστία, η οποία σύμφωνα με τον κανονισμό έπρεπε να αδειάσει από όλους τους φοιτητές κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων. Ο λόγος που είχε παραμείνει στην εστία όμως είναι ότι έπρεπε να βρίσκεται στην πόλη για ακαδημαϊκούς σκοπούς, και μέχρι την ημερομηνία που έπρεπε να εγκαταλείψει την εστία δεν του είχε δοθεί η εναλλακτική στέγη όπως δικαιούταν. Όταν βρέθηκε η εναλλακτική στέγη πήγε να πάρει τα πράγματα του από την εστία, όπου και συνελήφθη από την ασφάλεια του πανεπιστημίου! Στη συνέχεια και παρότι απέδειξε στην σχετική επιτροπή του Πανεπιστημίου, ότι βρισκόταν στην εστία λόγω ολιγωρίας των πανεπιστημιακών αρχών, και όχι με δική του ευθύνη, στις 28 Φεβρουαρίου, του ανακοινώθηκε με επιστολή η προσωρινή αποβολή του.

Το DSM, και η CWI πραγματοποιούν εκστρατεία για την ανάκληση της αποβολής του Michael στο Πανεπιστήμιο του Ibadan, στο οποίο είναι φοιτητής. Παρακαλούμε να στείλετε γράμματα mail στις εξής διευθύνσεις.

Office of Registrar University of Ibadan
E-mail: [email protected]
Phone: (+234) (2) 8750260 or (+234) (2) 8750261
Dean of Student Affairs
E-mail: [email protected]
Phone: (+234) 8023291617 or (+234) 8054848778

Χόνγκ Κόνγκ:Σκληρή απεργία λιμενεργατών

Οι λιμενεργάτες στον Τερματικό σταθμό Kwai Tsing του λιμανιού του Χονγκ Κονγκ, βρίσκονται σε απεργία εδώ και περίπου ένα μήνα. Ζητούν αυξήσεις ύψους 20%, τις οποίες δεν έχουν πάρει εδώ και 15 χρόνια, την ίδια ώρα που η άνοδος στις τιμές ειδών πρώτης ανάγκης έχουν εκτοξευτεί, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι να δυσκολεύονται να προμηθεύσουν στοιχειώδη αγαθά στις οικογένειές τους.

Η απεργία έχει παραλύσει, εν μέρει, το τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι στον κόσμο. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο εργατικό αγώνα στο λιμάνι του Χονγκ Κόνγκ εδώ και έξι χρόνια, και σ’ αυτόν συμμετέχουν περίπου 450 εργαζόμενοι. Οι καθυστερήσεις στην φόρτωση των εμπορευμάτων μπορούν να φτάσουν μέχρι και τις 60 ώρες λόγω της απεργίας.

Η απεργία αυτή  έχει καταδείξει τις ταξικές διαφορές στην περιοχή. Ενώ οι λιμενεργάτες παίρνουν μισθούς πολύ κάτω από τον βασικό μισθό της Ελλάδας, οι δικαστές (οι οποίοι λειτουργούν σαν τσιράκια των αφεντικών) αμείβονται με 30.000 δολάρια (δηλαδή περίπου 23.000 ευρώ) τον μήνα. O δε ιδιοκτήτης της εταιρίας που διαχειρίζεται το λιμάνι, έχει περιουσία που φτάνει τα 31 δις δολάρια και είναι ιδιοκτήτης πλοίων, αλυσίδας σουπερμάρκετ, εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, καθώς και μιας σειράς άλλων λιμανιών σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Παρά την αρχική αδιαλλαξία της, η ιδιοκτήτρια εταιρία κυριολεκτικά σύρθηκε σε διαπραγματεύσεις με τους απεργούς, οι οποίες άρχισαν στα μέσα Απρίλη και βρίσκονται σε εξέλιξη όσο γράφεται το άρθρο.

Αυτό είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η εταιρία αντιμετωπίζει τεράστιο κόστος εξαιτίας της απεργίας, αφού αναγκάζεται να ελλιμενίσει τα πλοία της σε άλλα λιμάνια στην περιοχή, ενώ οι καθυστερήσεις είναι τεράστιες. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του λιμανιού, σημειώνονται ζημιές ύψους περίπου 650 χιλιάδων δολαρίων την ημέρα.

Επόμενος στόχος των λιμενεργατών είναι ο συντονισμός με τους εργαζόμενους των υπόλοιπων τερματικών σταθμών στο λιμάνι του Χονγκ Κονγκ, αλλά και των γειτονικών λιμανιών στην Κινέζικη ενδοχώρα.

Γουέστ, Τέξας: το ανυπολόγιστο κόστος της αυθαιρεσίας

Στις 17 Απριλίου, στην κωμόπολη Γουέστ του Τέξας, σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη στις αποθήκες της εταιρίας λιπασμάτων West Fertilizer. Η έκρηξη προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 15 και τον τραυματισμό 160 ανθρώπων, πολιτών αλλά και μελών σωστικών συνεργείων, ενώ μέχρι στιγμής εξακολουθούν να υπάρχουν δεκάδες αγνοούμενοι. Η έκρηξη ισοπέδωσε σχεδόν κάθε κτίριο σε μια απόσταση μισού χιλιομέτρου, καταστρέφοντας σημαντικό τμήμα της πόλης και αφήνοντας δεκάδες οικογένειες άστεγες.

Η εταιρία είχε αποθηκευμένους στις εγκαταστάσεις της 270 τόνους νιτρικού αμμωνίου, ενός εξαιρετικά εύφλεκτου και επικίνδυνου στοιχείου, ενώ η συγκεκριμένη ποσότητα ξεπερνά 1350 φορές τα επιτρεπτά όρια, και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από την κωμόπολη..

Μάλιστα, οι τοπικές αρχές έκαναν εκκενώσεις σπιτιών, ακόμη και σε τμήματα της πόλης που δεν επηρεάστηκαν άμεσα από την έκρηξη, λόγω των εξαιρετικά επικίνδυνων τοξικών αερίων που απελευθερώθηκαν.

Σύμφωνα με άρθρο της «Καθημερινής» (20/4/13), στέλεχος του υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας δήλωσε πως

«Μολονότι το υπουργείο έχει το δικαίωμα να διενεργεί επιτόπιες έρευνες στις εγκαταστάσεις και τα εργοστάσια, διαθέτει πολύ περιορισμένα κεφάλαια για να το πράξει και μικρό αριθμό ελεγκτικού προσωπικού».

Φαίνεται πως τα «περιορισμένα κεφάλαια» από τη μια και η απέραντη αυθαιρεσία ενός εργοστασιάρχη που θεωρεί ότι μπορεί να παίζει με τις ζωές των ανθρώπων από την άλλη, για ακόμη μια φορά είχαν τραγικές συνέπειες. Όσο για τον ιδιοκτήτη του εργοστασίου, αρκέστηκε στο να εκφράσει τη «θλίψη του»…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα