Άρθρο του Κώστα Νατσάλου
Με νέα 24ωρη απεργία, την Παρασκευή 20 Ιουλίου, απάντησε το Σωματείο των Εργαζομένων στα Ελληνικά Γράμματα, στην άρνηση της διοίκησης να ανακαλέσει την απόλυση του συναδέλφου Β. Παπαθανασίου (για την οποία ενημερώσαμε σε προηγούμενη αρθρογραφία μας).
Είχε προηγηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του Δ.Ο.Λ. στις αρχές του μήνα, στην οποία εκπρόσωποι των εργαζομένων συναντήθηκαν με την διοίκηση, η οποία ζήτησε μια εβδομάδα προθεσμία για να απαντήσει. Στις 17/7 η διοίκηση της εταιρείας απάντησε ότι εμμένει στην απόλυση. Το αιτιολογικό της ήταν ότι με την ανάκληση της απόλυσης θα ακύρωνε τον ρόλο των διευθυντών, οι οποίοι είχαν εισηγηθεί την απόλυση! Σε αίτημα των εργαζομένων να δούνε την εισήγηση των διευθυντών, η διοίκηση όχι μόνο αρνήθηκε αλλά άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει λίστα απολύσεων!
Σαν εργαζόμενοι στο χώρο έχουμε κάθε λόγο να εχτιμούμε ότι υπάρχει διοικητική κατεύθυνση προς τους διευθυντές – προϊστάμενους να ξεκαθαρίσουν από τους εργαζόμενους τα πιο πρωτοπόρα στοιχεία τους με άμεσο σκοπό την αποδυνάμωση ως και διάλυση του σωματείου και με απώτερο στόχο το πέρασμα μιας σειράς αντεργατικών μέτρων στους υπόλοιπους συναδέλφους. Από την άρνηση της διοίκησης να δείξει την εισήγηση των διευθυντών, φανερώνεται ότι η παραπάνω τακτική της διοίκησης μεθοδεύεται με χοντροκομμένα ψέματα. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το Σωματείο στα Ελληνικά Γράμματα είναι το μοναδικό επιχειρησιακό σωματείο στο χώρο του βιβλίου και χάρτου και ο συνάδελφος Β. Παπαθανασίου από τα ιδρυτικά του μέλη.
Η απάντηση των εργαζομένων ήταν η επιτυχημένη 24ωρη απεργία που έγινε στις 20/7. Στην συνέχεια προγραμματίζουν 48ωρη απεργία στις αρχές Σεπτέμβρη και κινητοποιήσεις στην έκθεση βιβλίου που θα γίνει την ίδια περίοδο. Παράλληλα συνεχίζεται το μάζεμα υπογραφών και η συλλογή ψηφισμάτων συμπαράστασης.
Στην μετωπική επίθεση που δέχεται το Σωματείο Εργαζόμενων στα Ελληνικά Γράμματα, η διοίκηση του Δ.Ο.Λ. πρέπει να βρει απέναντι της όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Ως εργαζόμενοι, όχι μόνο πρέπει να διασφαλίσουμε το μοναδικό επιχειρησιακό σωματείο του κλάδου μας αλλά να φτιάξουμε και άλλα όπου μπορούμε. Τα επιχειρησιακά σωματεία είναι ένα άμεσο όπλο στα χέρια των εργαζόμενων. Είναι αυτά που θα δώσουν αίγλη και δύναμη στον Σύλλογο μας. Τον Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής. Με αυτήν την έννοια θα ήταν σωστό ο Σύλλογος να πάρει την πρωτοβουλία να κάνει εκστρατεία για χτίσιμο επιχειρησιακών σωματείων στους χώρους που μπορούν να υπάρξουν (για να δημιουργηθεί ένα σωματείο χρειάζονται 21 εργαζόμενοι).
Δυο ακόμη επεισόδια έρχονται να ενισχύσουν την παραπάνω θέση. Στους συναδέλφους που εργάζονται στις Εκδόσεις Δομή τους ανακοινώθηκε ότι από το σύνολο των 70 εργαζομένων θα προχωρήσουν στην διαθεσιμότητα των 35. Αυτό σημαίνει ότι οι 35 θα λαμβάνουν για τρεις μήνες τον μισό μισθό τους και μετά θα αποφασιστεί αν θα τους επαναπροσλάβουν ή θα απολυθούν οριστικά. Η εργοδοσία προχώρησε στην παραπάνω απόφαση για να μπορέσει να κάνει μαζικές απολύσεις γρήγορα και νόμιμα (υπάρχει ένα 2% ως μέγιστος αριθμός απολύσεων το μήνα). Την ίδια περίοδο στις Εκδόσεις Μανιατέας απολύθηκαν 120 συνάδελφοι!
Ο Σύλλογος από την πρώτη στιγμή συμπαραστάθηκε τους συναδέλφους της Δομής. Μίλησε μαζί τους και τους πρότεινε να μην υπογράψουν την διαθεσιμότητα. Υπάρχει ήδη μια μερική αναδίπλωση στις διαθεσιμότητες χωρίς να έχει εξασφαλιστεί τίποτα ακόμη. Μόνο που σε τέτοιας μορφής επίθεσης θα έπρεπε οι εργαζόμενοι να απαντήσουν μαζικά και αποφασιστικά με απεργία, κινητοποιήσεις κ.λ.π. Αυτό για να γινόταν θα έπρεπε ήδη οι συνάδελφοι να είχαν συγκροτήσει τα δικά τους όργανα. Η οργανωμένη και συντονισμένη δράση των συναδέλφων μπορεί σε πρώτη φάση να βάλει φρένο στις επιθέσεις της εργοδοσίας και σε δεύτερη φάση να περάσουμε στην αντεπίθεση που χρειάζεται για να ανεβάσουμε το βιοτικό μας επίπεδο.