Συνεργασίες αναγνωστών: «Δεν κινδυνεύουν οι μισθοί και οι συντάξεις» του Θ. Μαράκη

«Απαντάμε: Δεν κινδυνεύουν οι μισθοί και οι συντάξεις»

Άρθρο του Θόδωρου Μαράκη

Με αυτό το άρθρο φιλοδοξούμε να αποδείξουμε ότι η πρόταση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς— όπως εμείς την ερμηνεύουμε – για την έξοδο από την κρίση διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό και σχεδόν άμεσα την πληρωμή των μισθών και των συντάξεων και βάζει γερές βάσεις για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα τις ανεργίας μεσοπρόθεσμα, στην προοπτική της πλήρους απασχόλησης, μέσα από την καθ’ όλα δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας.

Στη συζήτηση της Βουλής για το «Μεσοπρόθεσμο» η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός απείλησαν ότι η μη ψήφιση του «Μεσοπρόθεσμου» θα οδηγούσε τη χώρα σε στάση πληρωμών που θα σήμαινε «την ανάγκη να αναστείλουμε την λειτουργία των νοσοκομείων, όλου του ΕΣΥ, να κλείσουμε τα σχολεία των Ελληνόπουλων, να μειώσουμε τις συντάξεις κατά 70 – 80% ή να σταματήσουμε να καταβάλουμε τους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων». Και πράγματι αυτό θα συνέβαινε γιατί η πολιτική της κυβέρνησης όντας στην υπηρεσία των τραπεζιτών και του μεγάλου κεφαλαίου θα προτιμούσε να κατευθύνει τα έσοδα του προϋπολογισμού στην πληρωμή του χρέους για να μην κλονιστεί το ευρωπαϊκό και ελληνικό τραπεζικό κατεστημένο, για να μην κλονισθεί η λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος στη χώρα μας!! Αυτό βέβαια θα συνέβαινε στη περίπτωση που η «Τρόικα» θα εφάρμοζε την απειλή της— αν καταψηφιζόταν το «Μεσοπρόθεσμο»– και σταματούσε το δανεισμό της χώρας. Γιατί όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι τα δάνεια δεν χρησιμοποιούνται για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις ή οι επιδοτήσεις για την υγεία και την παιδεία, αλλά για να πληρωθούν οι τοκογλύφοι δανειστές!!

Επίσης όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού, σε γενικές γραμμές εξαρτώνται από τις δαπάνες, κατά συνέπεια έχουν υπολογισθεί οι δαπάνες για τους μισθούς του δημοσίου και τις συντάξεις και την λειτουργία των νοσοκομείων και των σχολείων! Επομένως μπορεί να πληρωθούν κανονικά οι μισθοί και οι συντάξεις κλπ. Αλλά σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αυτό δεν θα γίνει γιατί η στάση πληρωμών της χώρας δεν θα ισχύσει για τους πιστωτές, αυτοί θα πληρωθούν για τους λόγους που ήδη έχουμε εξηγήσει, θα ισχύσει για την υγεία την παιδεία τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους!! Και αυτό ήδη γίνεται μέσα από τη σταδιακή διαδικασία των περικοπών. Μνημόνιο 1,Μνημόνιο2, και έπεται η συνέχεια γιατί όπως αποκαλύπτουν τα ίδια τα στοιχεία της κυβέρνησης η εξέλιξη του χρέους, παρά τις περικοπές, θα συνεχίσει να μεγαλώνει, τόσο σαν ποσοστό επί του ΑΕΠ, όσο και σε απόλυτο μέγεθος.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να τονίσουμε ότι αυτή την πολιτική θα ακολουθούσε η όποια κυβέρνηση μέσα στα πλαίσια του συστήματος. Όσο δηλαδή η χώρα βρίσκεται κάτω από την οικονομική και πολιτική εξουσία του κεφαλαίου. Ακόμα και μια αριστερή κυβέρνηση η οποία θα άφηνε άθικτες τις δομές του συστήματος δεν μπορεί να διασφαλίσει τους μισθούς και τις συντάξεις από τον πληθωρισμό και την πίεση της ανεργίας. Και αυτό βγαίνει σαν συμπέρασμα, τόσο από την παλιά, όσο και από την σύγχρονη ιστορία των αριστερών κυβερνήσεων. Για παράδειγμα από τις κυβερνήσεις του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία το 1936, του Αλιέντε στη Χιλή και στις μέρες μας από τις κυβερνήσεις της Βενεζουέλας, της Βολιβίας κλπ.

Ωστόσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, όπως ήδη έχουμε γράψει και σε προηγούμενα άρθρα μας να αναγκαστεί κάτω από τους αγώνες του εργατικού και λαϊκού κινήματος ακόμη και μια αστική κυβέρνηση να κηρύξει στάση πληρωμών προς τους πιστωτές και να αναγκαστεί να αποσυνδεθεί από το ευρώ και το πιο πιθανό από την ΕΕ. Σ’ αυτή την περίπτωση θα έχουμε δραστική υποτίμηση της δραχμής, για να μπορέσει το κεφάλαιο να στραφεί προς τις εξαγωγές, μια και η εσωτερική αγορά θα συρρικνώνεται εξ αιτίας της δραματικής πτώσης των μισθών και των συντάξεων. Οπωσδήποτε θα έχουμε φυγάδευση κεφαλαίων και μετανάστευση επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν εμφανισθεί στην αστικό τύπο πάνω από 1500 επιχειρήσεις έχουνε μετανάστευση από τη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια. Η φυγή των κεφαλαίων μαζί με το σταμάτημα των δανείων θα στερήσει τη χώρα από συνάλλαγμα και αυτό θα φέρει την έλλειψη αγαθών και πρώτων υλών για την ομαλή λειτουργία της ζήτησης και της παραγωγής. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες θα προκύψει σοβαρή διόγκωση της ανεργίας και οπωσδήποτε του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα την παραπέρα εξαθλίωση των λαϊκών μαζών. Και είναι σίγουρο ότι με την οικονομία να πηγαίνει κατά διαόλου τα έσοδα του κράτους θα οδηγηθούν σε πρωτοφανή κατάρρευση με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να πληρώσει μισθούς και συντάξεις των υπαλλήλων του δημόσιου. Δεν πρέπει να αμφιβάλουμε στο ελάχιστο ότι έτσι θα γίνει!

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την καταστροφική κρίση που μας απειλεί; Ναι!! Στη πρόταση για την αντικαπιταλιστική αποδέσμευση της χώρας, πριν απ’ όλα από τον δικό της καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και κατά συνέπεια από το ευρώ και την ΕΕ, βρίσκεται η λύση του δράματος! Τα μέτρα γνωστά και δοκιμασμένα τα συνοψίζουμε στη φράση: Όλη η οικονομία κάτω από αυστηρά μέτρα εργατικού και κοινωνικού ελέγχου! Και είναι καλό να γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα παρά τα χρέη της εξακολουθεί να ανήκει στο κλαμπ των 25 ανεπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ. Έχει ΑΕΠ που φτάνει τα 280 δις ευρώ, δημόσια περιουσία στο ύψος των 300 δις και οι καταθέσεις πάνω από 200 δις!

Ωστόσο πριν αναφερθούμε στα μέτρα αναλυτικά, στο σημείο αυτό είναι ανάγκη να ξεκαθαρίσουμε ότι το πρόβλημα της οικονομίας είναι πρώτα απ’ όλα πολιτικό. Είναι θέμα εξουσίας. Ποια τάξη ελέγχει τα μέσα παραγωγής και παίρνει τις πολιτικές αποφάσεις. Η λαϊκή συνέλευση του Συντάγματος σε πρόσφατο ψήφισμα της έβαλε το ζήτημα της εξουσίας, όταν απειλώντας τους υποψήφιους αγοραστές της δημόσιας περιουσίας αναφέρει: «Προειδοποιούμε κάθε επίδοξο επενδυτή… ότι όταν επανακτήσουμε ως λαός την κυριαρχία της χώρας μας θα χάσει ότι αγόρασε, τα χρήματα του που συμμετείχαν στην παράνομη συναλλαγή δεν θα του επιστραφούν». Σε αυτή την προειδοποίηση υπάρχει ένα σημαντικό προχώρημα στο κίνημα της πλατείας, μια ποιοτική αλλαγή και από κίνημα διαμαρτυρίας μετατρέπεται σε κίνημα εξουσίας όταν βάζει σαν στόχο τη Λαϊκή Κυριαρχία και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αλλά ταυτόχρονα του βάζει εξαιρετικά καθήκοντα γιατί χρειάζεται η λειτουργία του κινήματος της πλατείας να δομηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να βγει από τα σπλάχνα του και να στηριχτεί από τα εκατομμύρια αγανακτισμένους και το εργατικό κίνημα (εργοστασιακές επιτροπές) μια Λαϊκή Κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει με πραγματικούς όρους την Λαϊκή κυριαρχία!! Μια τέτοια κυβέρνηση θα έχει τη δύναμη και τη θέληση να επιβάλει:

–         Διαγραφή του χρέους, είτε επαναστατικό δικαίω, είτε μέσω μιας επιτροπής λογιστικού ελέγχου εκλεγμένης από το λαό. Κατά συνέπεια στάση πληρωμών και αυστηρές τιμωρίες σε εθνικό επίπεδο σ’ όσους καταχράστηκαν τα δάνεια και απόκτησαν παράνομες περιουσίες. Διεθνής καταγγελία για όλους αυτούς που κερδοσκοπούσαν σε βάρος της χώρας.

–         Εθνικοποίηση των τραπεζών. Δημιουργία μιας πανεθνικής τράπεζας. Κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.Αυτό θα μας βοηθήσει να ελέγξουμε άμεσα και να αποτρέψουμε την φυγή των κεφαλαίων. Όπου σύμφωνα με τα «Ελευθεροτυπία» 3/10/2010 το πρώτο 6μηνο του 2010 έφυγαν για τις τράπεζες του εξωτερικού 21 δις ευρώ!! Το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» ανεβάζει το σύνολο των ελληνικών καταθέσεων στο εξωτερικό στο ιλιγγιώδες ποσό των 600 δις , δυο φορές το χρέος της χώρας!! Και πρέπει να γνωρίζουμε ότι στο μεγαλύτερό τους μέρος πρόκειται για χρήματα που προέκυψαν από φοροδιαφυγή ή μέσω της διαδικασίας των υπερτιμολογήσεων και υποτιμολογίσεων! Επίσης ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που δείχνει ότι πράγματι ο Ελληνικός καπιταλισμός διαθέτει μεγάλα αποθέματα πλούτου μόνο που προσπαθεί με κάθε μέσω να αποφύγει τους φόρους είναι το γεγονός ότι: «Οι υπεράκτιες εταιρίες ελληνικών συμφερόντων διακινούν περίπου 550δις δολάρια! Όλα αυτά θα σταματήσουν.

Η εθνικοποίηση των τραπεζών σε συνδυασμό με την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ, επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην έκδοση εθνικού νομίσματος και να πληρώσει κανονικά και χωρίς καθυστέρηση τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις. Επομένως δεν κινδυνεύουν οι μισθοί και οι συντάξεις! Μήπως θα είναι λεφτά χωρίς αντίκρισμα, δηλαδή με περιορισμένη ή ανύπαρκτη αγοραστική δυνατότητα; Όχι. Και αυτό θα το στηρίξουμε με τα παρακάτω μέτρα:

Η εθνικοποίηση των τραπεζών δίνει την δυνατότητα στη Λαϊκή Κυβέρνηση να εξασφαλίσει συνάλλαγμα μετατρέποντας σε δραχμές τις καταθέσεις το ύψος των οποίων κυμαίνεται πάνω από 200 δις ευρώ. Και σε αυτό το ποσό προοδευτικά , με τον καιρό θα προστίθενται τα ευρώ που βρίσκονται ήδη στην κυκλοφορία. Αυτό το ποσό θα μας επιτρέψει να έχουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα κανονική ροή των εισαγωγών στη χώρα και να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο των οποιοδήποτε ελλείψεων, τόσο σε πρώτες ύλες για τη λειτουργία της παραγωγής, όσο και σε αναγκαία για την επιβίωση του λαού καταναλωτικά αγαθά. Αυτό αποτελεί ταυτόχρονα ένα χτύπημα ενάντια στο πληθωρισμό.

Η Λαϊκή Κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε διακρατική συμφωνία με την κυβέρνηση της Ελβετίας για να αποδίδονται στη χώρα οι φόροι από τις καταθέσεις— πράγμα που έχουν καθυστερήσει σκόπιμα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μιλάμε για ένα ακόμη έσοδο σε συνάλλαγμα ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ! (ΝΕΑ 12/2 2011)

Ακόμη ένα μέτρο αναγκαίο και άμεσο είναι η ανακούφιση των υπερχρεωμένων στις τράπεζες νοικοκυριών πράγμα που μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς ιδιαίτερο κόστος από το εθνικοποιημένο τραπεζικό σύστημα.

– Επανεθνικοποίηση των ΔΕΚΟ

– Εθνικοποίηση των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων και της εκκλησιαστικής περιουσίας

– Όλος ο εθνικοποιημένος τομέας κάτω από εργατική και κοινωνική διαχείριση, και έλεγχο. Όλα τα στελέχη και οι αξιωματούχοι του δημόσιου τομέα και της κρατικής μηχανής αιρετοί και ανακλητοί από τους υπαλλήλους και εργάτες της αντίστοιχης διεύθυνσης ή επιχείρησης ή παραγωγικού τμήματος με μισθό που δεν θα υπερβαίνει αυτόν του ειδικευμένου εργάτη. Αυστηρές ποινές άμεσα εφαρμόσιμες για τους καταχραστές δημόσιας περιουσίας και τα «λαμόγια» που πλουτίζουν με τα φακελάκια. Αυτά είναι μέτρα προς τη κατεύθυνση της εξυγίανσης του δημόσιου τομέα, ενός τομέα που κατ’ αρχάς θα περιλαμβάνει πάνω από το 80% της οικονομίας και αλλοίμονο μας αν συνεχίσει να δουλεύει όπως τον ξέρουμε μέχρι σήμερα. Μόνο από την πάταξη της διαφθοράς θα ωφεληθεί η οικονομία πάνω από 20 δις ευρώ σύμφωνα με δημοσίευμα στα «ΝΕΑ» στις 17/4/ 2010. Περιορισμός των στρατιωτικών δαπανών (αυτό θέλει περισσότερη ανάπτυξη). Με αυτά τα μέτρα θα έχουμε φτηνή κρατική μηχανή! Ένα ακόμη χτύπημα στον πληθωρισμό.

Η θεσμοθέτηση του εργατικού και κοινωνικού ελέγχου και στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με την ταυτόχρονη κατάργηση του εμπορικού μυστικού θα μας δώσει την δυνατότητα να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή και να συλλάβουμε και να εντάξουμε στο ΑΕΠ την παραοικονομία, όπου μελέτες την ανεβάζουν στο 25% του ΑΕΠ, πράγμα που σημαίνει συν15 δις επί πλέον φόρους στο σύνολο τώρα των 60 δις. Προοδευτική φορολογία του πλούτου. Τέρμα οι φοροαπαλλαγές και οι χαμηλοί συντελεστές φορολόγησης. Το δημόσιο έχασε το 2008 από τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης των κεφαλαίων 3.8 δις. Και επενδύσεις δεν γίνανε! Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για το 2010 είχαμε πτώση των επενδύσεων την περίοδο 2008 – 2010 κατά 30% σε τρέχουσες τιμές. Γνωρίζεται ότι οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν νόμιμα φόρους! Με την κανονική είσπραξη των φόρων επιτυγχάνουμε τη κάλυψη των δαπανών και δεν χρειάζεται ούτε να δανειστούμε ούτε να τυπώσουμε πληθωριστικό χρήμα. Να μη λησμονάμε ότι η νόμιμη και παράνομη φοροδιαφυγή είναι στις βασικές αιτίες για την υπερχρέωση της χώρας.

Με εθνικοποιημένο το 80% της οικονομίας η σπατάλη για διαφημίσεις εξαλείφεται από το κόστος της τιμής των προϊόντων. Επίσης χτυπάμε στην πηγή τη νοθεία στα προϊόντα και βέβαια κάθε σκέψη για αισχροκέρδεια. Ελέγχουμε το ύψος των κερδών. Και αυτό είναι ένα ακόμη χτύπημα στο πληθωρισμό. Σήμερα παρά την μείωση της ζήτησης έχουμε αύξηση των τιμών, γιατί δεν λειτουργεί ο περίφημος ανταγωνισμός στη φάση του μονοπωλιακού καπιταλισμού με αποτέλεσμα ο ελληνικός καπιταλισμός να είναι τα τελευταία, πριν την κρίση, χρόνια πρωταθλητής κερδών στην Ευρώπη! Και μεταξύ μας δεν πάει άσχημα από κέρδη και τώρα γι αυτό και οι τιμές δεν πέφτουν.

Με εθνικοποιημένες τις βασικές αλυσίδες των Super Market κάνουμε πραγματικότητα το σλόγκαν «από το χωράφι στο ράφι» βγάζουμε από τη μέση τους μεσάζοντες πράγμα που σε μεγάλο βαθμό έχουν ήδη κάνει και αυτό μας επιτρέπει να δώσουμε από τη μια ικανοποιητικές τιμές στους αγρότες παραγωγούς για τα προϊόντα τους, χωρίς από την άλλη να ανεβάσουμε τις τιμές στο ράφι γιατί μπορούμε να περιορίσουμε το κέρδος, τους μεγάλους μισθούς των στελεχών, την σπατάλη των διαφημίσεων το κόστος λειτουργίας μέσα από την ενοποίηση τους σ’ ένα πανεθνικό μαγαζί.

Η εθνικοποιημένη φαρμακοβιομηχανία μπορεί να μας δίνει φτηνά φάρμακα βγάζοντας από την μέση τις φαρμακαποθήκες με την δημιουργία εθνικού κέντρου διανομής των φαρμάκων. Τέρμα οι απειλές και οι τεχνητές ελλείψεις, τέρμα τα υπερκέρδη από τις υπερτιμολογήσεις των πρώτων υλών. Μερικά στοιχεία που δείχνουν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Πέρσι η κυβέρνηση τόλμησε να διαπραγματευτεί τις τιμές στα φάρμακα με τους φαρμακοβιομήχανους. Οι τελευταίοι απείλησαν τη κυβέρνηση : «…ότι αν τα προϊόντα τους γίνουν πολύ φθηνά, θα τα αποσύρουν από την Ελληνική αγορά και θα τα αντικαταστήσουν με άλλα πιο ακριβά. Κάτι βέβαια που αποτελεί συνήθη τακτική ώστε να μην έχουν απώλειες εσόδων. «Με τις νέες τιμές οδηγούμαστε στην υποκατάσταση των φθηνών φαρμάκων με άλλα ακριβότερα» τονίζει ο πρόεδρος των Ελλήνων φαρμακοβιομηχάνων Θ. Κολέττης».[1]

Από την άλλη οι φαρμακαποθήκες εκμεταλλεύονται τις φθηνές τιμές στα φάρμακα σαν ευκαιρία για μεγάλα κέρδη εξάγοντας τα φάρμακα σε χώρες που τα φάρμακα είναι ακριβότερα από τα Ελληνικά αδιαφορώντας αν αυτό θα δημιουργήσει τηνέλλειψη φαρμάκων για τους ασθενείς (μετά συγχωρήσεως στα τ…. τους αρκεί που αυτοί θα τα ‘κονομήσουν). Κι αυτό γίνεται δυνατό επειδή «… η κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει να λάβει μέτρα για την εξασφάλιση αποθεμάτων για τα φαρμακεία». Και ο δημοσιογράφος παρακάτω επισημαίνει εύστοχα « Το παιχνίδι των τιμών πάντως μπορεί να βλάπτει τους ασθενείς, ευνοεί όμως δεόντως τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις φαρμακαποθήκες που εξακολουθούν να πλουτίζουν. Ενδεικτικό είναι ότι η χώρα μας διαθέτει τις περισσότερες φαρμακαποθήκες σε όλη την Ευρώπη, αφού έχει συνολικά 140, όταν η Γερμανία με υπερδιπλάσιο πληθυσμό διαθέτει μόλις 6! Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά το 2009, …. ,οι 73μεγαλύτερες φαρμακαποθήκες αύξησαν τα κέρδη τους κατά 58%(!!)…». [2]

Ας δούμε ένα ακόμη παράδειγμα από το χώρο της υγείας: «Μεγάλη πληγή για το δημόσιο σύστημα παραμένουν οι προμήθειες των ιατρικών υλικών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, κάθε χρόνο ξοδεύονται συνολικά περί τα 3δις για την αγορά των ιατρικών υλικών. Αλλά το συνολικό ποσό θα μπορούσε να μειωθεί κατά τουλάχιστον 30%, ήτοι να εξοικονομούνται περίπου 900 εκατ. Ευρώ το χρόνο. Και αυτό επειδή σήμερα κατά την αγορά των προϊόντων υπάρχουν υπερτιμολογήσεις που κυμαίνονται από 300% έως και 500%, χωρίς να υπολογίσει κανείς και τις μίζες που κυμαίνονται από 15% έως και 30%».[3] Επίσης νομίζουμε ότι όλοι θυμόμαστε την ιστορία που στήθηκε για να καταναλωθούν τα περίφημα εμβόλια για την αντιμετώπιση της γρίπης των «χοίρων»!!

Αυτή η κατάσταση όπως όλοι πλέον γνωρίζουμε συμβαίνει στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας. Τα τελευταία χρόνια αναγκάστηκε η κυβέρνηση και το κατεστημένο να βγάλει πολλά σκάνδαλα στην επιφάνεια για να εκτονώσει τη λαϊκή οργή και επί της ουσίας να αφήσει ατιμώρητους τους υπεύθυνους και ανέπαφους τους μηχανισμούς της κερδοσκοπίας και της μίζας. Είναι κοινό μυστικό και ισχύει για όλα τα καπιταλιστικά κράτη στο πλανήτη ότι ο λεγόμενος ιδιωτικός τομέας είναι κρατικοδίαιτος, ότι ζει σε βάρος του δημόσιου τομέα λαδώνοντας τους πάντες που έχουν σχέση με τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Με απλά λόγια ο «υγιής» ιδιωτικός τομέας πλούτιζε και συνεχίζει να πλουτίζει σε βάρος του δημόσιου.

Για να προστατευτεί η οικονομία και το εισόδημα των λαϊκών μαζών από τα «λαμόγια» θα χρειαστεί η Λαϊκή Κυβέρνηση να προχωρήσει και να επιβάλει:

– το κρατικό μονοπώλιο στο μεγάλο εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο. Γιατί σύμφωνα με δημοσίευμα στα «ΝΕΑ» 28/5/2010 οι τιμές των βασικών ειδών κατανάλωσης και όχι μόνο, από το τελωνείο στο ράφι 5πλασιάζονται!! Καλά διαβάσατε 5πλασιάζονται!! Με την εξάλειψη και αυτής της πληγής καταφέρνουμε ένα ακόμη σοβαρό χτύπημα στον πληθωρισμό και ενισχύουμε έτσι την αγοραστική δυνατότητα των μισθών και των ημερομισθίων χωρίς να μιλήσουμε ακόμη για αυξήσεις.

Η εθνικοποιημένη κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο οικονομία μας δίνει τη δυνατότητα να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, χωρίς να χτυπήσουμε τους μισθούς και τα μεροκάματα, χωρίς τη μερική απασχόληση, τις ατομικές συμβάσεις, χωρίς ενοικιαζόμενους μισθωτούς, απλά περιορίζοντας από τη μια τις αλόγιστες σπατάλες των καπιταλιστών όπου συνηθίζουν εκτός των άλλων που ήδη έχουμε αναφέρει , να φορτώνουν στα έξοδα των επιχειρήσεων τους τις δαπάνες της σπατάλης πέρα από κάθε όριο και μέτρο ζωής τους και από την άλλη περιορίζοντας το ύψος του παράλογου κέρδους. Γιατί σύμφωνα με μελέτες του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ για την πτώση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας δεν φταίει το εργατικό κόστος που βρίσκεται κάτω από το μέσω όρο των χωρών της ΕΕ, αλλά τα ψηλά κέρδη και η πτώση των επενδύσεων σε σύγχρονο μηχανικό εξοπλισμό. Αυτό θα μας επιτρέψει να έχουμε εξαγωγές χωρίς να χρειαστεί να υποτιμήσουμε το εθνικό νόμισμα, στην ουσία τα μεροκάματα.

Στο καπιταλιστικό σύστημα η αγορά βοηθάει κατά κάποιο τρόπο να περιορίζεται η αναρχία στη παραγωγή,, αλλά στην εθνικοποιημένη οικονομία δεν υπάρχει αγορά ή είναι εξαιρετικά περιορισμένη, για να λειτουργήσει χρειάζεται σχέδιο δημοκρατικά καταρτισμένο μέσα από τις τοπικές λαϊκές συνελεύσεις και μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων στις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες και όχι από τα πάνω γραφειοκρατικά όπως συνέβαινε στη πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ από το 1926 και μετά.

— Ο δημοκρατικός σχεδιασμός της οικονομίας, θα μας επιτρέψει να προσδιορίσουμε την παραγωγή και τις επενδύσεις στη βάση των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας, αξιοποιώντας με σύνεση και ακρίβεια , χωρίς σπατάλες, τις δυνατότητες των παραγωγικών μέσων στη δοσμένη συγκυρία. Και ταυτόχρονα προσδιορίζουμε τους στόχους της ανάπτυξης  και προσανατολίζουμε ανάλογα τις επενδύσεις.

Τα παρακάτω παραδείγματα αποτελούν υπόθεση εργασίας, όπου θέλουμε να καταδείξουμε τη μέθοδο με την οποία μπορεί να λειτουργήσει η σχεδιασμένη οικονομία, μέσω της οποίας μπορούμε να βγούμε από την κρίση και για ένα σχετικά μεγάλο διάστημα να αντέξουμε στις πιέσεις του διεθνούς κεφαλαίου, μέχρι η εξέγερση των λαϊκών μαζών στην Ευρώπη να σπάσει το καπιταλιστικό εμπάργκο.

Νομίζουμε ότι το πρώτο μας μέλημα θα πρέπει να είναι η αντικατάσταση των εισαγωγών με προτεραιότητα στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Είναι μέσα στις δυνατότητες μας να το πετύχουμε. Για παράδειγμα με την εθνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων μπορούμε περιορίζοντας τα κέρδη και τη σπατάλη της αχρείαστης πλέον διαφήμισης, να δώσουμε τιμές στους κτηνοτρόφους και κατά συνέπεια κίνητρα για να αυξήσουν τα ζωντανά και την παραγωγή γάλακτος. Αξιοποίηση των ακαλλιέργητων εκτάσεων για βοσκή και ζωοτροφές.

Γεωργία, στροφή στις βιολογικές καλλιέργειες. Βιομηχανοποίηση και τυποποίηση των προϊόντων. Επαναλειτουργία των μονάδων παραγωγής λιπασμάτων, για φτηνά λιπάσματα. Φτηνές μεταφορές στις πόλεις των αγροτικών προϊόντων με ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου. Επανεθνικοποίηση των ναυπηγείων για τη κατασκευή τροχαίου υλικού.

Ενέργεια, αξιοποίηση του αέρα, της θάλασσας και του ήλιου για την παραγωγή φτηνού και μπόλικου ηλεκτρικού ρεύματος όπου θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας, θα μας επιτρέψει εξαγωγές και θα περιορίσει τις εισαγωγές πετρελαίου. Έτσι θα εξοικονομήσουμε συνάλλαγμα από δύο μεριές, πρώτο από τον περιορισμό της εισαγωγής πετρελαίου και δεύτερο από την εξαγωγή ενέργειας. Σίγουρα θα περιορίσουμε και την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη και αυτό σημαίνει καθαρό περιβάλλον!

Μπορούμε επίσης να περιορίσουμε την εισαγωγή πετρελαίου ορθολογικοποιώντας την κίνηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και περιορίζοντας τη χρήση των Ι.Χ. Αλλά το πιο σημαντικό αξιοποιώντας επιτέλους τα σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου που βρίσκονται στη χώρα μας.

Ορυκτός πλούτος εθνικοποιείται. Στη χώρα μας υπάρχουν σε επαρκείς ποσότητες ορυκτά στρατηγικής σημασίας, όπως χρωμίτης, βωξίτης, μαγγάνιο και νικέλιο, στο πετρέλαιο έχουμε ήδη αναφερθεί. Η χώρα μας «…  είναι η μοναδική παραγωγός χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει σημαντικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα χρωμίτη και η μεγαλύτερη βωξιτοπαραγωγός χώρα…, μετά την σταδιακή μείωση της παραγωγής της Γαλλίας». [4]

Επίσης: «Όσον αφορά τα κοιτάσματα μαγγανίου και νικελίου, Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ με σημαντικά κοιτάσματα των στρατηγικών αυτών υλικών στο υπέδαφός της. Υπενθυμίζεται ότι η ΛΑΡΚΟ είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα παραγωγής νικελίου στην ΕΕ. […] είναι η δεύτερη[5]χώρα στον κόσμο στην εξόρυξη σμηκτιτικών αργίλων μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αναφορικά με το (…..) μαγνήσιο βασικό υλικό για την αυτοκινητοβιομηχανία, τους σιδηροδρόμους, την αεροπλοΐα και κυρίως για τη διαστημική τεχνολογία, η Ελλάδα εξάγει μαγνησίτη, που αποτελεί την ορυκτή μορφή του μαγνησίου και καλύπτει το 46% της συνολικής παραγωγής της Δυτικής Ευρώπης. Η πιστοποίηση ύπαρξης κοιτασμάτων ουρανίου στον ελλαδικό χώρο είναι αδιαμφισβήτητη».

Όσον αφορά το χρυσό, «.. μόνο τα αποθέματα του κοιτάσματος της Ολυμπιάδας είναι ικανά να αναδείξουν την Ελλάδα ως τη σημαντικότερη παραγωγό χρυσού στην Ευρώπη».[6]

Τουρισμός. Τα εισιτήρια στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες συνεχίζουν να ακριβαίνουν παρά τον ανταγωνισμό που υποτίθεται θα έφερνε η απελευθέρωση τους, γιατί οι εφοπλιστές τα βρήκαν μοιράζοντας ανάλογα τις γραμμές. Και βέβαια εξακολουθούν να γκρινιάζουν ότι δεν «βγαίνουν» ζητώντας νέες αυξήσεις!!

Με την εθνικοποίηση των πλοίων της ακτοπλοΐας και την ορθολογική οργάνωση των δρομολογίων σύμφωνα με τις ανάγκες των νησιών και όχι τις «τσέπες» των εφοπλιστών, μπορούμε να έχουμε φτηνά εισιτήρια και ασφαλώς καλύτερη συγκοινωνία. Νομίζουμε επίσης ότι είναι απόλυτα επιβεβλημένο να επανεθνικοποιήσουμε τις αεροπορικές εταιρίες και να δημιουργήσουμε ένα εθνικό φορέα αερομεταφορών. Οπωσδήποτε τους εθνικούς δρόμους για να μειώσουμε μέχρι και να μηδενίσουμε το βραχνά των διοδίων. Αυτά τα μέτρα θα ενισχύσουν τον τουρισμό και κατ’ επέκταση την εισροή συναλλάγματος για τις ανάγκες σε της χώρας.

Η αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων σε πρώτη φάση στα προ του μνημονίου 1 επίπεδα θα τονώσει την ζήτηση και θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Με την εθνικοποίηση των μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών , της τσιμεντοβιομηχανίας και των μεγάλων επιχειρήσεων οικοδομικών υλικών π.χ της μαρμαροβιομηχανίας μπορούμε να προχωρήσουμε σ’ ένα τολμηρό πρόγραμμα δημοσίων έργων για να απορροφήσουμε ένα μεγάλο ποσοστό ανέργων. Πράγμα που θα ενισχύσει παραπέρα τη ζήτηση, την ανάπτυξη τα έσοδα του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων! Το ΑΕΠ της χώρας θα κινηθεί σε πρωτόγνωρα για την Ελλάδα επίπεδα.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι για να αντιμετωπίσουμε τη κρίση που μας απειλεί και για να πληρωθούν κανονικά οι μισθοί και οι συντάξεις, χρειάζεται να βαδίσουμε με τολμηρά βήματα προς το σοσιαλισμό, με τη κατανόηση ότι δεν χτίζουμε μόνο το σοσιαλισμό στην Ελλάδα, αλλά ανοίγουμε πρώτα απ’ όλα το δρόμο για τον σοσιαλισμό στην Ευρώπη.

  

  

  


[1] «Ριζοσπάστης» 23/1/2011

[2]Οπ. π

[3] Οπ. π

[4] «Ριζοσπάστης» 23/1/2011

[5] Οπ. π

[6] Οπ. π

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα