Συνεργασία Α.Σ.Υ. και Α.Π. στις εκλογές του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας (29-30/6)

Του Νίκου Μποσινάκου
(ιδρυτικού μέλους της Α.Σ.Υ.)

Δύο εβδομάδες μετά τις εθνικές εκλογές πραγματοποιούνται οι εκλογές στο Σωματείο των Υπαλλήλων στο Υπουργείο Εργασίας, για την ανάδειξη μελών του Δ.Σ και εκπροσώπων στην Ομοσπονδία. Στις εκλογές αναμένεται να συμμετέχουν περίπου 600 μέλη του Συλλόγου, εργαζόμενοι στην Κεντρική Υπηρεσία και στις Επιθεωρήσεις Εργασίας. Η υφιστάμενη κατανομή των εδρών στο Δ.Σ (εκλογές 2009) είναι: ΠΑΣΚΕ 5, ΔΑΚΕ 3, Αυτόνομη Πρωτοβουλία 1.

Υπουργείο Εργασίας…όπως λέμε συνδικαλισμός στο στενό Δημόσιο Τομέα

Οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Εργασίας καλούνται να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους, μετά από 3 χρόνια μνημονιακών μέτρων που έπληξαν βάναυσα το βιοτικό τους επίπεδο. Οριζόντιες μειώσεις μισθών, εφεδρεία, δραματική μείωση της δωρεάν πρόσβασης σε δημόσια αγαθά (παιδεία, υγεία, πολιτισμός κ.α) αποτέλεσαν το οπλοστάσιο των κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ κατά των δημοσίων υπαλλήλων.

Η ολομέτωπη αυτή επίθεση δυστυχώς βρήκε τους Δημοσίους Υπαλλήλους γενικά αλλά και τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Εργασίας απροετοίμαστους, με αργά αντανακλαστικά και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις κατά του Πολυνομοσχεδίου τον Οκτώβρη του 2011 υπήρξε η κορύφωση μιας σχετικά ανοργάνωτης και ασυντόνιστης αντίδρασης. Το Δ.Σ του Συλλόγου και η «αδύναμη» Ομοσπονδία μάλλον δυσχέραναν παρά υποστήριξαν την έκφραση της αντίδρασης των μελών τους και απέφυγαν οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση και γενίκευση του αγώνα. Ακόμη και σε θέματα-αιχμή για το Υπουργείο Εργασίας, όπως η κατάργηση του ΟΕΚ και του ΟΕΕ, η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ με το Ν.3996/2011 και η κατάργηση της προστασίας των συλλογικών συμβάσεων, το Σωματείο περιορίστηκε σε συμβολικές κινήσεις εκτόνωσης της οργής (3-ωρες στάσεις εργασίας, απροετοίμαστη και άκαιρη 48-ωρη απεργία ή απλώς…σιωπή).

Η Ανοικτή Συνέλευση Υπαλλήλων (ΑΣΥ)

Σε αυτό το φαινομενικά ζοφερό σκηνικό, υπάρχουν σημάδια ελπίδας. Αρκετές συνειδήσεις στρέφονται σε αριστερές αγωνιστικές κατευθύνσεις. Μέσα από την ανάγκη του αγώνα, την αγωνία για την οργάνωση της αντίδρασης, αναδείχθηκαν δυνάμεις που οργανώνονται και αναμένεται να συμβάλλουν στην αλλαγή του σκηνικού ακόμη και σε επίπεδο συνδικαλιστικών συσχετισμών.

Η Ανοικτή Συνέλευση Υπαλλήλων, μια ομάδα υπαλλήλων που μετεξελίχθηκε σε συλλογικότητα και αποδεικνύει με πράξεις την διάθεση των μελών της για ουσιαστική συνεισφορά στον κοινό αγώνα, αποτελεί έναν αρχικό πυρήνα που θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για τις εξελίξεις στο χώρο.

Η Ανοικτή Συνέλευση Υπαλλήλων (Α.Σ.Υ.) (asy-yeka.blogspot.com) δημιουργήθηκε το Φθινόπωρο του 2011 από υπαλλήλους του Υπουργείου Εργασίας και είναι μια κίνηση αυτόνομη και ανεξάρτητη από κυβερνήσεις και κόμματα. Λειτουργεί με βάση ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των μελών της και την σύνθεση των απόψεων.

Παλεύει για:

  • Αυτονομία του συνδικαλιστικού κινήματος και απόρριψη της πελατειακής αντίληψης συνδιαλλαγής με τις εκάστοτε ηγεσίες και των πρακτικών που απαξίωσαν τους συνδικαλιστικούς θεσμούς στο Δημόσιο ευρύτερα και στο Υπουργείο μας ειδικότερα. Ουσιαστική συμμετοχή σε δημοκρατικά διαμορφωμένες συνδικαλιστικές διαδικασίες.
  • Κινητοποίηση όλων των συναδέλφων για μια Δημόσια Διοίκηση υγιή, λειτουργική και πραγματική εγγυήτρια των δικαιωμάτων των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος, μακριά από τις μεθοδεύσεις απαξίωσής της στο όνομα έωλων νεοφιλελεύθερων συνταγών.
  • Αντίσταση στη διαρκώς εντεινόμενη επίθεση των οικονομικών ελίτ απέναντι στον κόσμο της εργασίας, και αγώνα ενάντια στην έκπτωση του κοινωνικού κράτους, των Μνημονίων και των επώδυνων μέτρων που επιβάλλονται από την εγχώρια και υπερεθνική άρχουσα τάξη.
  • Συντονισμό και συνεργασία με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία με στόχο την ανεύρεση νέων τρόπων αντίδρασης καθώς και την ανάπτυξη αναμορφωμένου δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος για την κατάργηση κάθε νόμου που οδήγησε στην απαξίωση των μισθών, των συντάξεων και των παροχών περίθαλψης και υγείας.
  • Προώθηση μορφών αλληλεγγύης και συντονισμού εντός και εκτός του εργασιακού μας χώρου και προάσπιση της ελευθερίας μας και της αξιοπρέπειάς μας αντιπαλεύοντας τις διαρκώς επεκτεινόμενες αυταρχικές συμπεριφορές (καταστολή, οικονομική τρομοκρατία, χειραγώγηση από τα ΜΜΕ)

Οι προοπτικές για τις εκλογές

Η Α.Σ.Υ θα συμμετέχει στις εκλογές σε Ενωτικό Ψηφοδέλτιο με την Αυτόνομη Πρωτοβουλία και στόχο την συσπείρωση όσο γίνεται περισσότερων συναδέλφων για ουσιαστικό και αγωνιστικό συνδικαλισμό.

Η Αυτόνομη Πρωτοβουλία, (autonomiprotoboulia.blogspot.gr) υπήρξε η μόνη μαχητική φωνή στο Δ.Σ κατά την προηγούμενη περίοδο, χωρίς όμως δυνατότητα λόγω δυσμενών συσχετισμών να αλλάξει δραστικά τη κατάσταση. Ωστόσο, συνεχίζει να αγωνίζεται για ένα νέο συνδικαλισμό στο Υπουργείο Εργασίας που θα απορρίπτει τον παλιό και απαξιωμένο,  για ένα μαχητικό, άμεσα δημοκρατικό Σύλλογο που θα λειτουργεί με νέες ιδέες και νέες μορφές αγώνα και να συνεργαζεται  με τους συναδέλφους που έχουν παρόμοιες αγωνίες, απόψεις και ιδανικά.

Από την αλλη πλευρά, οι παραδοσιακές συνδικαλιστικές ηγεσίες συνεχίζουν να καταφεύγουν σε πρακτικές που αποσυνθέτουν την μαζικότητα των αγώνων, πουλώντας “εξυπηρετήσεις”, πλευρίζοντας πολιτικές ηγεσίες και κρατώντας άκρως καιροσκοπική στάση πριν τις εθνικές εκλογές.

Οι καιροί άλλα απαιτούν όμως…Παρά το αναμενόμενο μούδιασμα από την κατάληξη των εθνικών εκλογών, οι υγιείς αγωνιστικές δυνάμεις που αυξάνονται και στο Υπουργείο Εργασίας αναμένεται να καταγραφούν στις συνδικαλιστικές εκλογές της 29-30 Ιουνίου και να αποτελέσουν τη βάση για μια νέα αρχή σε έναν εργασιακό χώρο με ιδιαίτερη σημασία για τον Δημόσιο αλλά και τον Ιδιωτικό Τομέα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,198ΥποστηρικτέςΚάντε Like
993ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα