Συνέντευξη Θ. Μαρίνη στην «Εργατική Αριστερά» για τη μάχη των τοπικών εκλογών

Η εφημερίδα «Εργατική Αριστερά» φιλοξενεί στο φύλλο Νο.494 που κυκλοφόρησε στις 5 Ιούλη συνεντεύξεις μελών ενωτικών δημοτικών σχημάτων της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ενόψει της μάχης των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 8 Οκτώβρη, για να δώσουν µια πρώτη εικόνα του τοπίου που διαµορφώνεται.
Διαβάστε στη συνέχεια τις απαντήσεις που έδωσε ο σ. Θανάσης Μαρίνης, υποψήφιος δηµοτικός σύµβουλος και µέλος της συλλογικής εκπροσώπησης του δηµοτικού σχήµατος στον Δήµο Θεσσαλονίκης «Η Πόλη Ανάποδα» στα 4 κοινά ερωτήματα που έθεσε η εφημερίδα (διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα).


1) Ο νόµος Βορίδη ως αποκορύφωµα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην αυτοδιοίκηση. Η αντανάκλαση στο Δήµο σου.

Η Αριστερά στην επερχόµενη εκλογική µάχη της 8ης Οκτώβρη στην τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να ξεπεράσει ακόµα ένα σηµαντικό εµπόδιο. Ο Νόµος Βορίδη έρχεται για να αποδείξει το µένος αυτής της Κυβέρνησης απέναντι στη λαϊκή ψήφο, τη δηµοκρατία, τη συµµετοχή. Θέτει το απαράδεκτο όριο του 3% για την είσοδο στο Δ.Σ., σε µια προσπάθεια να αποκλείσει τις αριστερές, µαχητικές, “ενοχλητικές” φωνές. Επίσης, δίνει υπερεξουσίες στον Δήµαρχο, χαρίζοντας τα 3/5 των Συµβούλων στην παράταξή του, ενώ ο ρόλος του Δηµοτικού Συµβουλίου, που αποτελεί το µόνο δηµοκρατικά εκλεγµένο όργανο, περιορίζεται ακόµα περισσότερο. Αυτή η εξέλιξη θέτει κρίσιµα καθήκοντα στον κόσµο της πόλης που αγωνίζεται και αγωνιά για το µέλλον που µας ετοιµάζουν. Ο νόµος αυτός πρέπει να ανατραπεί και να διεκδικήσουµε ουσιαστικό εκδηµοκρατισµό της λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης.

2) Δήµοι και κοινωνική πολιτική. Προτεραιότητες και προτάσεις της παράταξής σου.

Η κοινωνική πολιτική είναι κεντρικό ζήτηµα και διαπερνά απ’ άκρη σ’ άκρη τη δράση της Πόλης Ανάποδα και τις ανάγκες των δηµοτών/δηµοτισσών. Καθήκον µας είναι ο αγώνας για ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήµου να ενταθεί.  Αυτό σηµαίνει σχολεία σε επάρκεια και σε καλή κατάσταση, καθολική πρόσβαση στην υγεία και σε αξιοπρεπή και οικονοµικά προσιτή κατοικία, δοµές αλληλεγγύης, κακοποιηµένων γυναικών, ΛΟΑΤΚΙ ατόµων, γηροκοµεία, φιλοξενία προσφύγων κ.ο.κ. Επίσης, σηµαίνει ελεύθεροι χώροι πρασίνου, αναψυχής, πολιτισµού και αθλητισµού, δηµοτική/δηµόσια διαχείριση απορριµµάτων, ασφαλής/δηµόσια/προσβάσιµη µετακίνηση, δηµόσιες βρύσες, αγώνας να ανοίξουν ξανά τα κλειστά νοσοκοµεία (όπως το Λοιµωδών). Η κρίση, τα µνηµόνια, η επέλαση του νεοφιλελευθερισµού έχουν οδηγήσει σε υποβάθµιση και πολλές φορές κατάρρευση του κοινωνικού κράτους. Εµείς διεκδικούµε αναβάθµιση των υπαρχουσών δοµών, δηµιουργία νέων, χρηµατοδότησή τους από τον τακτικό προϋπολογισµό, µε πρόσληψη µόνιµου προσωπικού, µε σταθερές σχέσεις εργασίας.

3) Η σηµασία της συλλογικής διεκδίκησης/υπεράσπισης των ελεύθερων, δηµοσίων χώρων.

Η αριστερά οφείλει να πάει στις γειτονιές, να στρέψει το βλέµµα της στη βάση, να αφιερωθεί στο να ξαναχτίσει σχέσεις εµπιστοσύνης µε την κοινωνία. Από την Αλυσίδα, στο Κρυονέρι, στα Τροχιοδροµικά, στο Πάρκο Κρήτης και στην περιοχή της Υφανέτ προσπαθήσαµε να συµβάλουµε στην οργάνωση των ίδιων των κατοίκων. Γιατί εκεί βρίσκεται όλη η ουσία, στο να βγουν µπροστά οι άνθρωποι της πόλης και να παλέψουν για το δικαίωµά τους να ζήσουν µε αξιοπρέπεια.

Οι προτάσεις µας για δηµιουργία Πρωτοβουλιών Κατοίκων σε κάθε µια από αυτές τις περιοχές, η συλλογή υπογραφών, η διάρκεια και η επιµονή, η κλιµάκωση, η δηµοκρατική συζήτηση βρήκαν µαζική ανταπόκριση και έφεραν αποτελέσµατα. Στην Αλυσίδα η διοίκηση Ζέρβα υποχώρησε. Το νηπιαγωγείο θα γίνει. Στο Κρυονέρι ο εργολάβος φαίνεται να υποχωρεί, συνεχίζουµε την πίεση. Αυτή είναι η µέθοδος που µπορεί να αλλάξει το κλίµα, να ανεβάσει το ηθικό, να δείξει ότι ο αγώνας και ο συλλογικός δρόµος µπορούν να µετασχηµατίσουν την πόλη. Οι γειτονιές µέσα από τέτοιες δράσεις µπορούν να αλλάξουν, οι κάτοικοι να έρθουν πιο κοντά, να ανακαλύψουν ξανά την αξία και την οµορφιά του να αγωνίζεσαι και να µοιράζεσαι κοινά οράµατα και στόχους.

4) Οι τοπικές αντιστάσεις και τα κινήµατα πρέπει να βρουν την εκπροσώπηση τους στην κάλπη της 8ης Οκτωβρίου. Αναγκαίες πρωτοβουλίες της ενωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς.

Η Πόλη Ανάποδα είναι και κάτι παραπάνω από µια δηµοτική παράταξη. Είναι ένα ενωτικό σχήµα της Αριστεράς µε πανελλαδικό αντίκτυπο, είναι το όχηµα των κινηµάτων και των αγωνιστών/αγωνιστριών της πόλης. Έχει δώσει ανάσα και πολιτική έκφραση σε πολύ κόσµο, συσπειρώνει στις γραµµές της σηµαντικό αριθµό ανθρώπων. Η ενίσχυσή της και η είσοδός της και στο νέο Δηµοτικό Συµβούλιο, ειδικά σε µια φάση υποχώρηση της Αριστεράς, είναι κρίσιµο καθήκον όλων µας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,221ΥποστηρικτέςΚάντε Like
998ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,114ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα