Συνέντευξη Θ. Κούρκουλα στο «Ξ»: Κινδυνεύουμε απ’ την κυβέρνηση, όχι απ’ τους πρόσφυγες

Το προσεχές Σαββατοκύριακο 24-25 Σεπτέμβρη το «Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών» και η Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό» διοργανώνουν την 15η Αντιρατσιστική Γιορτή (δείτε το συνολικό πρόγραμμα εδώ) με κεντρικό σύνθημα «pushback στον ρατσισμό». Με αυτήν την αφορμή το «Ξ» μίλησε με τον σ. Θανάση Κούρκουλα, εκ μέρους της διοργάνωσης, τόσο σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό, όσο και για την ίδια τη «γιορτή».

  • Σύντροφε Θανάση, ο Μητσοτάκης στην πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ είπε ότι «Έχουμε αποδείξει ότι φυλάμε τα σύνορα με αποτελεσματικότητα και σεβασμό. Ευχαριστώ το λιμενικό, την αστυνομία και τον στρατό που βοηθούν… Συνεχίζουμε την πολιτική μας, όπως την ξέρετε…». Ποια είναι η πραγματικότητα για την πολιτική που εφαρμόζεται από τις ελληνικές κυβερνήσεις στο προσφυγικό;

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα της φύλαξης των συνόρων απέναντι σε κυνηγημένους ανυπεράσπιστους ανθρώπους. Πράγματι, λιμενικό, στρατός και αστυνομία αποδεικνύουν καθημερινά την υπεροπλία τους δολοφονώντας αθώους πρόσφυγες, γυναίκες, άνδρες, οικογένειες με παιδιά. Σεβασμό όμως σε τι άραγε επιδεικνύουν; Στην ανθρώπινη ζωή πάντως όχι. 

Σεβάστηκαν ο Μητσοτάκης και ο Μηταράκης την τετράχρονη Loujin Ahmed Nasif από τη Συρία που πέθανε πριν λίγες μέρες από ασιτία και δίψα μέσα σε μια βάρκα, στα χέρια της μάνας της, 76 ναυτικά μίλια από την Κρήτη, όπου στείλανε ελικόπτερο 30 ώρες αφότου πήραν σήμα για το ναυάγιο; Σεβάστηκαν την τετράχρονη Μαρία που άφησε την τελευταία της πνοή σε νησίδα του Έβρου από τσίμπημα σκορπιού όταν αρνούνταν πεισματικά επί μέρες να προσεγγίσουν και να διασώσουν τους πρόσφυγες οι ελληνικές αρχές; 

Ο Μητσοτάκης μπορεί να έχει κάθε λόγο να ευχαριστεί την αστυνομία, τον στρατό και το λιμενικό που υλοποιούν τη δολοφονική ρατσιστική πολιτική αποτροπής που εφαρμόζει η κυβέρνησή του. Εμείς πάντως όχι. Δεν κινδυνεύουμε από κανένα τετράχρονο προσφυγόπουλο που δολοφονεί ο Μητσοτάκης στα σύνορα, από τον ίδιο τον Μητσοτάκη κινδυνεύουμε και την κυβέρνησή του. 

Γιατί με την ίδια αναλγησία που κάνει παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο και στον Έβρο, καταδικάζει και εμάς τους ιθαγενείς στη φτώχεια, στο κρύο και στην πείνα τον χειμώνα που έρχεται. Ήδη τα χρέη του κόσμου προς τις επιδοτούμενες εταιρίες ηλεκτρισμού έχουν χτυπήσει ταβάνι και η κυβέρνηση έχει το θράσος να εξαγγέλλει μειώσεις στις πενιχρές κρατικές επιδοτήσεις των λογαριασμών του ρεύματος σε οικογένειες που δεν θα καταφέρουν να κάνουν νέες περικοπές στις περσινές τους καταναλώσεις. 

Έχουμε κάθε λόγο λοιπόν να αντισταθούμε στην κυβέρνηση της φτώχειας, του ρατσισμού και της καταστολής. Χέρι-χέρι με τους πρόσφυγες που δολοφονούνται στα σύνορα ή ξεσπιτώνονται στον Ελαιώνα. Μαζί με τους φοιτητές που αγωνίζονται για να διώξουν τα ΜΑΤ του Θεοδωρικάκου από τα Πανεπιστήμια. Να απελάσουμε τον Μητσοτάκη χρειάζεται μαζί με όσους και όσες υποφέρουν από  την απάνθρωπη πολιτική του. «Pushback» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη χρειάζεται και όχι στους πρόσφυγες.

  • Ποιος ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις πολιτικές που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση; 

Η ΕΕ είναι ενορχηστρωτής των ρατσιστικών πολιτικών του Μητσοτάκη, παρά τα κροκοδείλια δάκρυα που εμφανίζεται να χύνει κατά διαστήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Χωρις την αγαστή συνεργασία και την οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ελληνικό κρατος θα ήταν πολύ λιγότερο αποτελεσματικό στη «φύλαξη» των Νοτιοανατολικών συνόρων της ΕΕ από τις προσφυγικές ροές. 

Θυμηθείτε τη στήριξη που παρείχε η ΕΕ στο λεγόμενο «έπος του Έβρου» όταν –  κατά το κλείσιμο των συνόρων τον Μάρτη του 2020 – η Φον Ντερ Λάϊεν, μαζί με τον Σαρλ Μισέλ και τον Νταβίντ Σασόλι είχαν παραστεί σε ρατσιστική φιέστα στις Καστανιές του Έβρου δηλώνοντας πως «Οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα». 

Από τον Έβρο είχαν εξαγγείλει τότε πρόσθετη ενίσχυση 700 εκατομμυρίων ευρώ για την αποτροπή της εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Η FRONTEX ενισχύθηκε για να συνδράμει το ρατσιστικό έργο του ελληνικού λιμενικού, του στρατού και της αστυνομίας και είχε στη συνέχεια τόσο ξεδιάντροπη συμμετοχή στις παράνομες επαναπροωθήσεις στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, ώστε ο πρώην επικεφαλής της FRONTEX αναγκάστηκε να οδηγηθεί πριν λίγο καιρό σε παραίτηση, υπό το βάρος τεκμηριωμένων καταγγελιών. 

Αυτό που έχει συμβεί με την ΕΕ, ήδη από το κλείσιμο των συνόρων για τους πρόσφυγες με τη συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας το 2016, είναι μια κολοσσιαία ρατσιστική στροφή στη «διαχείριση των προσφυγικών ροών» που είναι συνδυασμός δύο παραγόντων: αφ’ ενός της απόπειρας σε συνθήκες οικονομικής κρίσης να υποκατασταθούν τα μειούμενα φτηνά εργατικά χέρια προσφύγων και μεταναστών που είναι απαραίτητα από εξίσου κακοπληρωμένους εργάτες χωρών του πρώην Ανατολικού Μπλοκ και αφ’ ετέρου να ικανοποιηθούν τα ξενοφοβικά και ρατσιστικά ακροατήρια της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς που στην πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ στηρίζει ή απειλεί να διαχειριστεί κυβερνητικές πλειοψηφίες. 

Το κυριότερο όμως πρόβλημα είναι η ρυμούλκηση της σοσιαλδημοκρατίας και της λεγόμενης κεντροαριστεράς (βλέπε ΣΥΡΙΖΑ) σε αντιπροσφυγικές λογικές και πολιτικές, που όσο και αν εμφανίζονται πιο «ανθρωπιστικές» από της Δεξιάς, επί της ουσίας λειτουργούν σαν καθυστερημένη εφαρμογή των ίδιων αντιμεταναστευτικών πολιτικών χαρίζοντας τμήμα των λαϊκών στρωμάτων σε ξενοφοβικές λογικές. 

  • Το θέμα των επαναπροωθήσεων ή pushbacks έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις τον τελευταίο καιρό. Ο Ιάσωνας Αποστολόπουλος δήλωσε πως όποιος αναφέρει τη λέξη, θεωρείται από την κυβέρνηση εχθρός της χώρας. Πώς τα σχολιάζεις; 

Όταν επιχειρείς να κάνεις καθημερινή πρακτική του κράτους τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων, όπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι απολύτως φυσιολογικό να συκοφαντείς κάθε μορφή αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, στοχοποιώντας τον «εσωτερικό εχθρό». 

Ήδη από το 2016 με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και το κλείσιμο του Βαλκανικού διαδρόμου, όσοι αλληλέγγυοι υπήρχαν πετάχτηκαν έξω από τις προσφυγικές δομές. ΜΚΟ-ποιήθηκε η αλληλεγγύη και στη συνέχεια μπήκαν στο στόχαστρο οι ΜΚΟ που δεν ήταν πρόθυμες να υποταχθούν στην πολιτική της αποτροπής των προσφυγικών αφίξεων. 

Συκοφαντήθηκαν αλληλέγγυοι ως «διακινητές» και εκδιώχθηκαν διασώστες από το Αιγαίο. Αν αυτή ήταν η εικόνα επί κυβέρνησης Τσίπρα-Μουζάλα ως το 2019, η κυβέρνηση Μητσοτάκη απογείωσε τη στοχοποίηση της αλληλεγγύης. 

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος είναι –δυστυχώς για την κυβέρνηση Μητσοτάκη– ένας ακτιβιστής που διαθέτει ευρύτατη αποδοχή στο εσωτερικό της χώρας και ταυτόχρονα η φωνή του ακούγεται σε διεθνή ΜΜΕ. Γι’ αυτό έχει μπει στο στόχαστρο του Μηταράκη, του Γεωργιάδη, του ίδιου του κυβερνητικού εκπρόσωπου ως «συκοφάντης της Ελλάδας». 

Οι καθαρές καταγγελίες του Ιάσονα για τις δολοφονικές επαναπροωθήσεις των Ελληνικών αρχών, κανονικά θα έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή της κριτικής π.χ. του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει. 

Συμπερασματικά, το ίδιο το αντιρατσιστικό κίνημα και ο κόσμος της αλληλεγγύης, έχουμε ένα επιπρόσθετο καθήκον: να σπάμε τη σιωπή και τη διαστρέβλωση των συστημικών ΜΜΕ για τα ρατσιστικά εγκλήματα στα σύνορα και να ενημερώνουμε τα λαϊκά στρώματα που έχουν χιλιάδες λόγους να μισούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, πως η απάνθρωπη μεταχείριση που επιφυλάσσει αυτή η κυβέρνηση στους πρόσφυγες είναι άλλος ένας τέτοιος λόγος!

  • Την τελευταία ημέρα του Αυγούστου είχαμε ακόμα έναν θάνατο πρόσφυγα, αυτή τη φορά στη δομή του Ελαιώνα. Η κυβέρνηση λέει ότι πλέον όλες οι δομές, ακόμα και της Μόριας, είναι «ανθρώπινες». Ποια είναι η πραγματικότητα και τι πρέπει να διεκδικήσει το αντιρατσιστικό κίνημα;

Οι δομές τύπου Μόριας είναι απάνθρωπες και πρέπει να κλείσουν. Ο Ελαιώνας –ελλείψει άλλων δομών εντός του αστικού ιστού– ήταν μέχρι πρόσφατα το μοναδικό παράδειγμα προσφυγικού καταυλισμού που δεν εξοστράκιζε τους πρόσφυγες στη μέση του πουθενά όπως η πλειοψηφία των υπόλοιπων δομών. Αυτός είναι ο λόγος που ο Μπακογιάννης σε συνεργασία με τον Μηταράκη κλείνουν σήμερα τη δομή του Ελαιώνα. Επίσης τα σχέδια «αστικής ανάπλασης» της ευρύτερης περιοχής συνεπικουρούμενα από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός που ονειρεύεται γήπεδο με εμπορικές χρήσεις στην περιοχή. 

Το αντιρατσιστικό κίνημα χρειάζεται να υπερασπιστεί τους πρόσφυγες-κατοίκους του Ελαιώνα, το δικαίωμά τους να παραμείνουν στη δομή, το δικαίωμα των παιδιών τους να συνεχίσουν να πηγαίνουν στα σχολεία του κέντρου της Αθήνας και να μην εγκαταλείψουν την εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή διεκδικούμε «ανοιχτές πόλεις» για όλους τους πρόσφυγες με διαμονή σε διαμερίσματα αντί για στρατόπεδα-γκέτο, και φυσικά κλείσιμο όλων των κλειστών δομών και παροχή ασύλου σε κάθε πρόσφυγα και άδειας παραμονής/εργασίας σε κάθε μετανάστη/τρια.

  • Το Σαββατοκύριακο 24-25 Σεπτέμβρη διοργανώνεται η 15η Αντιρατσιστική Γιορτή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Θέλεις να μας πεις δυο λόγια για την ιστορία της και το φετινό της πρόγραμμα;

Η Αντιρατσιστική Γιορτή είναι πλέον ένα σημαντικό γεγονός του αντιρατσιστικού κινήματος και του κόσμου της αλληλεγγύης που οργανώνεται κάθε χρονιά από το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και την Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό». Ξεκίνησε από τον Λόφο Κολωνού – κοντά εκεί όπου στεγαζόταν το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών από το 2004 – και μέσα στα επόμενα χρόνια κατάφερε να φιλοξενεί πολλές δεκάδες συλλογικότητες αλληλεγγύης και αντίστασης με τα περίπτερά τους, ενώ χιλιάδες επισκέπτες έδιναν το «παρών» κάθε χρόνο. Σημαντικές στιγμές ήταν οι Αντιρατσιστικές Γιορτές που γίνονταν στα χρόνια που διευρυνόταν η επιρροή της Χρυσής Αυγής σε γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, ως πόλος συσπείρωσης των αντιφασιστών της Αθήνας, όσο και η διεύρυνση των ανθρώπων που την έχουν επισκεφθεί όλα αυτά τα χρόνια, όπου πλέον έχουν φτάσει να γεμίζουν πλατείες όπως η Πλατεία Πρωτομαγιάς και σχολές όπως η Καλών Τεχνών και η Γεωπονική. 

Βασική μας επιδίωξη κάθε χρονιά, είναι να δίνουμε φωνή σε όσες και όσους δεν έχουν, να αποδεικνύουμε πως σημαντικά κομμάτια της κοινωνίας δηλώνουν αλληλέγγυα προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, να ανταλλάσσουμε απόψεις στο κίνημα και να συντονίζουμε τις δράσεις μας. Τέλος να ενισχυθούν οικονομικά το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό» για να συνεχίσουν και να διευρύνουν τη δράση τους. Μέχρι στιγμής τα καταφέρνουμε και είμαστε απολύτως αισιόδοξοι και για τη συμμετοχή του κόσμου στη φετινή 15η Αντιρατσιστική Γιορτή.

  • Το φετινό σύνθημα της 15ης Αντιρατσιστικής Γιορτής είναι «pushback στον ρατσισμό». Ποια ζητήματα θέλει να φέρει στο επίκεντρο η φετινή διοργάνωση και ποιες θα πρέπει να είναι οι αιχμές του κινήματος για την επόμενη περίοδο;

Θέλουμε να καταγγείλουμε το όργιο των ρατσιστικών πολιτικών στα σύνορα και την ενδοχώρα. Να διεκδικήσουμε ανοιχτά σύνορα για την προσφυγιά και ίσα δικαιώματα για κάθε μετανάστη/τρια που ζει στη χώρα. Να δυναμώσουμε το κίνημα απέναντι σε παλιές και νέες εκδοχές της Ακροδεξιάς και του Φασισμού, τον εθνικισμό και τον πόλεμο. Να ενισχύσουμε τον αγώνα ενάντια στην έμφυλη καταπίεση, απαιτώντας δικαιοσύνη στα θύματά της. Και τέλος να συμβάλουμε ώστε τα κινήματα αντίστασης στην καταπίεση και την εκμετάλλευση να ενωθούν σε μια κοινή κοίτη που να αντιπαρατίθεται αποτελεσματικά με τις κυβερνητικές κρατικές πολιτικές και να αμφισβητούν το σύστημα που τις γεννά. 

Όλοι οι λόγοι αντίστασης είναι παρόντες και ο αγώνας συνεχίζεται. Ένας σταθμός της αντίστασης είναι η 15η Αντιρατσιστική Γιορτή. Ας είμαστε όλες και όλοι εκεί!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,246ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα