Συνέλευση Συντάγματος: Πώς θα ελέγξουμε τις αντιδημοκρατικές διαδικασίες!

Στη χθεσινή  συνέλευση ( Τρίτη 7/6/11) της πλατείας Συντάγματος ο Νίκος Κανελλής (που είναι και μέλος του «Ξ» και συμμετέχει σχεδόν καθημερινά στη συνέλευση) κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση(*) πάνω στο βασικό θέμα συζήτησης, το πώς κλιμακώνουμε τον αγώνα μας ενόψει της κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου από την κυβέρνηση.

Η πρόταση που κατατέθηκε γραπτά και αναπτύχθηκε σε ολιγόλεπτη τοποθέτηση από τον Ν. Κανελλή ήταν η εξής:

Η συνέλευση της πλ. Συντάγματος να απαιτήσει από τα συνδικάτα (ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ) να κηρύξουν από τώρα 48ωρη Γενική Απεργία (πέρα από την 24ωρη για τις 15/06) όποτε και αν κατέβει προς ψήφιση το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, και στα πλαίσια αυτής της 48ωρης να απευθύνουμε κάλεσμα για να πανελλαδική κάθοδο και συλλαλητήριο στην Αθήνα με στόχο «1 εκατομμύριο στο Σύνταγμα» και αίτημα «Να φύγει η κυβέρνηση – Να μην πληρώσουμε το χρέος».

Παρότι ο Ν. Κανελλής στην τοποθέτησή του ζήτησε ρητά η πρόταση αυτή να μπει σε ψηφοφορία (**) κάτι τέτοιο δεν έγινε. Το ίδιο συνέβη και με άλλες προτάσεις που έγιναν από άλλους ομιλητές (πχ το να κάνουμε συμβολική κατάληψη στην ΕΡΤ κα).

Αντίθετα, στο τέλος της συνέλευσης οι συντονιστές παρουσίασαν 3 προτάσεις για ψηφοφορία παρότι είχαν ακουστεί και προταθεί πολύ περισσότερες!

Λόγω αυτού του εντελώς αυθαίρετου αποκλεισμού ο ΝΚ απευθύνθηκε με έντονο τρόπο στα μέλη της γραμματείας που κρατούσαν τα πρακτικά χθες και ζήτησε να μάθει γιατί η πρότασή του δεν μπήκε σε ψηφοφορία. Η απάντηση που πήρε ήταν εντελώς προσχηματική, ότι δήθεν «έγινε “σύνθεση” των προτάσεων στις 3 τελικές προτάσεις που παρουσιάστηκαν», ότι «αυτά τα έχουμε ξανασυζητήσει και ξαναψηφίσει» και άλλα παρόμοια.

Είναι καθαρό ότι πρόκειται για μια συνειδητή προσπάθεια γραφειοκρατικού ελέγχου της συνέλευσης. Για αυτή την προσπάθεια την ευθύνη έχουν τα μέλη της  «Ομάδας Επικοινωνίας» (που αποτελείται κατά κύριο λόγο από μέλη της ΚΟΕ και μέρος της ηγεσίας της νεολαίας ΣΥΝ) η οποία είναι υπεύθυνη για το συντονισμό της συνέλευσης. 

Αυτά τα αντιδημοκρατικά και γραφειοκρατικά φαινόμενα δεν έχει εντοπίσει μόνο το «Ξ». Για παράδειγμα στη χθεσινή συνέλευση ένας από τους ομιλητές στην τοποθέτησή του έκανε ανοιχτή καταγγελία ότι δημιουργείται μια νέα γραφειοκρατία και ότι η Ομάδα Επικοινωνίας προσπαθεί να ελέγξει τη συνέλευση επιλέγοντας ποιες προτάσεις θα τίθενται σε ψηφοφορία και ποιες όχι.

Ο ίδιος ομιλητής μάλιστα πρότεινε η χθεσινή συνέλευση να αποφασίσει ότι πλέον όποια πρόταση τίθεται γραπτά ή προφορικά στη συνέλευση θα πρέπει αυτόματα να μπαίνει στη διαδικασία της ψηφοφορίας (στο τέλος της συνέλευσης, περίπου 23:45 κάθε βράδυ) και καμία ομάδα να μην έχει το δικαίωμα να κόβει προτάσεις από την ψηφοφορία. Αυτό μάλιστα, μετά από μια μεγάλη ένταση, υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τη συνέλευση και πλέον αποτελεί απόφαση.

Το ζήτημα της δημοκρατίας σε έναν αγώνα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Χωρίς απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες ο αγώνας περνά από τα χέρια της βάσης και όσων συμμετέχουν στα χέρια κάποιων γραφειοκρατών.
Αυτοί θεωρούν ότι «ξέρουν» καλύτερα από τον ίδιο τον κόσμο τι πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί κάθε φορά…Με αυτό τον τρόπο «στραγγαλίζεται» το ίδιο το κίνημα και δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους να σταματήσουν τον αγώνα ανάλογα με τις ορέξεις τους.
Γι’ αυτό το λόγο οι αντιδημοκρατικές διαδικασίες δεν πρέπει να περάσουν.

Επαναλαμβάνουμε τις θέσεις που έχουμε ήδη προβάλει σαν «Ξ» για την αντιμετώπιση του καπελώματος από διάφορους μηχανισμούς:

  • Να σταματήσει η υποκρισία διάφορων που ανήκουν σε κόμματα να παριστάνουν τους "ακομμάτιστους" και τα "άτομα", αλλά να δηλώσουν την πολιτική τους ταυτότητα.
  • Η εντύπωση που υπάρχει σε πολλούς αγωνιστές του κινήματος ότι με το να απαγορευτεί η επίσημη παρουσία των κομμάτων στην πλατεία αποκλείονται τα κομματικά καπελώματα, είναι λαθεμένη. Οι κομματικές γραφειοκρατίες κι όσοι επιδιώκουν το καπέλωμα, είναι εκεί έτσι κι αλλιώς, απλά δεν φανερώνουν την ταυτότητά τους.
  • Αυτό, είναι διπλά επικίνδυνο γιατί επιτρέπει στις γραφειοκρατίες αυτού του είδους, να κατακλύζουν τη συνέλευση με κόσμο που αποκρύβει την κομματική του ταυτότητά, και έτσι να κυριαρχούν πιο εύκολα.
  • Πολύ πιο δημοκρατικό είναι κάθε πολιτική οργάνωση ή κόμμα που θέλει να στηρίξει το κίνημα αυτό να έχει το δικαίωμα ενός ομιλητή, έτσι ώστε όλοι να ξέρουν «ποιος είναι ποιος, και τι λέει» και στη συνέχεια ο λόγος να περνά στους ανένταχτους.
  • Πίσω από τα μικρόφωνα των συντονιστών θα πρέπει να υπάρχει εναλλαγή. Όσοι ανήκουν σε πολιτικές οργανώσεις να υποχρεώνονται να το δηλώσουν δημόσια, η πλειοψηφία των ατόμων που χειρίζονται τις διαδικασίες πρέπει να είναι ανένταχτοι, η δε ίδια πολιτική οργάνωση να μην μπορεί να ξανασυμμετέχει στο συντονισμό παρά μόνο όταν έρθει η σειρά της, κοκ.
  • Οι πιο πάνω κίνδυνοι γραφειοκρατικοποίησης δεν αφορούν μόνο πολιτικές οργανώσεις αλλά και άτομα – η δημιουργία κλικών στη βάση προσωπικών φιλοδοξιών και άλλων κινήτρων είναι παρόμοια επικίνδυνη με τις βλέψεις αντιδημοκρατικών κομματικών μηχανισμών.
  • Εμπιστοσύνη σε κανένα άτομο ή κομματικό μηχανισμό – μόνο στις δημοκρατικές διαδικασίες του κινήματος. Αυτός πρέπει να είναι ο απαράβατος κανόνας όχι μόνο για τις συνελεύσεις των Αγανακτισμένων αλλά για όλα τα κινήματα, παντού και πάντα.

________________________________________

*  Η πρόταση έγινε προφορικά, στην πρώτη τοποθέτηση της συνέλευσης, αλλά και γραπτά στους υπεύθυνους που κρατούσαν χθες τα πρακτικά (μέλη της ομάδας επικοινωνίας και της ομάδας γραμματειακής υποστήριξης).
** Γιατί υπήρχε ήδη αρνητική εμπειρία από προηγούμενη συνέλευση, βλ. www.xekinima.org 6/6/11, «Πρόταση για επόμενα βήματα στη συνέλευση του Συντάγματος (5/6)»

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα