Ανακοίνωση του Συνδικάτου Δημοσίων Υπαλλήλων της Β. Ιρλανδίας (NIPSA) για την φυλάκιση των Τζο Χίγγινς και Κλερ Ντέιλι

Η καταδίκη του βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Joe Higgins και της δημοτικής συμβούλου Claire Daly σε ένα μήνα φυλάκιση εξαιτίας της άρνησης να εγκαταλείψουν τον αγώνα ενάντια στο φόρο των σκουπιδιών (bin-tax) αποτελεί επίθεση στο δικαίωμα της εργατικής τάξης της χώρας μας να παλεύει ενάντια στην αδικία.

Ο Joe και η Claire εκλέγηκαν στη βουλή και στο δημοτικό συμβούλιο αντίστοιχα έχοντας δημόσια δεσμευτεί ότι θα αντιστεκόντουσαν με συνέπεια στην επιβολή του φόρου απορριμάτων όπως απαιτούσαν οι χιλιάδες οικογένειες που τους ψήφισαν και που αντιτίθενται στα τέλη.

Ο "φόρος των κάδων" αποτελεί μια μορφή διπλής φορολόγησης. Η σημερινή κυβέρνηση της Ν. Ιρλανδίας μαζεύει πάνω από 80% όλων των φόρων εισοδήματος μέσα από το σύστημα PAYE. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν αντίρρηση να πληρώνουν τους φόρους τους μέσα από το σύστημα αυτό, σίγουρα όμως δεν έχουν καμία διάθεση να πληρώνουν δύο φορές!

Τα σχέδια της κυβέρνησης του κατεστημένου είναι να κάμψει την αντίσταση και να επιβάλει τον φόρο απορριμμάτων, να επαναφέρει τα μισητά τέλη ύδρευσης και να ανεβάσει τον πήχη της τοπικής φορολογίας στα 1.000 ευρώ ετησίως.

Η Κυβέρνηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση προσπαθούν να παρουσιάσουν το φόρο σαν μέτρο φιλικό προς το περιβάλλον βασισμένο στη λογική "αυτός που ρυπαίνει πληρώνει".

Όμως τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι αυτός που ρυπαίνειδεν πληρώνει!
Δύο χρόνια πριν ο συνολικός όγκος λυμάτων/απορριμάτων ανερχόταν σε 80 εκατομμύρια τόνους. Όμως απ’ αυτά μόνο τα 1,2 εκατ. τόνοι αντιστοιχούσαν σε οικιακά λύματα. Ο μεγαλύτερος όγκος αντιστοιχούσε στις μεγάλες βιομηχανίες και στην αγροτική παραγωγή.

Παρ’ όλα όμως αυτά, τα λαϊκά νοικοκυριά επιβαρύνθηκαν με τη νέα βαριά φορολογία ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις επιβραβεύτηκαν με τις μεγαλύτερες φορο-εκπτώσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η φυλάκιση του Joe Higgins και της Claire Daly για τους αγώνες τους υπέρ των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης έχει προκαλέσει οργή σε όλη τη χώρα.

Την ίδια στιγμή που αυτοί οδηγούνται στη φυλακή, αποκαλύπτεται ότι φοροφυγάδες εκατομμυριούχοι έκλεψαν μία ολόκληρη περιουσία από τον φορολογούμενο πολίτη σε κρυφές καταθέσεις σε υπεράκτιες τράπεζες όπως την Ansbacher.
Ούτε ένας όμως από τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο Ansbacher δεν έχει δει το κελί κάποιας φυλακής.

Η ήττα της "φορολογίας των κάδων" στη Ν. Ιρλανδία θα αποτελεί νίκη της εργατικής τάξης και της Βορείου Ιρλανδίας.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε όλη τη Β. Ιρλανδία να διαδηλώσουν και να δείξουν την αλληλεγγύη τους στον Joe και στη Claire και στην εργατική τάξη του Δουβλίνου.

Ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου του ΝIPSA, Κάρμελ Γκέιτς

Τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου του ΝIPSA

– Πατρέιγκ Μουλχόλαντ

– Μπράιαν Μπουθ

– Κέβιν Λόρενσον

– Πόλ Ντέιλ

19 Σεπτέμβρη 2003

7,125ΥποστηρικτέςΚάντε Like
588ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
390ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής