Συνδιάσκεψη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σκωτίας (SSP)

Του Φίλιπ Στότ, Διεθνείς Σοσιαλιστές – σκωτσέζικο τμήμα της CWI 

Μεγαλώνει η πολιτική αμφισβήτηση

Το ετήσιο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σκοτίας (SSP) έγινε στις αρχές Φλεβάρη, 3 μήνες μετά την παραίτηση του Τόμυ Σέρινταν, βασικής φυσιογνωμίας του SSP, από την ηγεσία του κόμματος. Όταν, τότε, μια αστική εφημερίδα τον κατηγόρησε ότι διατηρεί εξωσυζυγικές σχέσεις η Εκτελεστική Επιτροπή (ΕΕ) του SSP όχι μόνο δεν τον υποστήριξε, αλλά στην ουσία τον εξανάγκασε σε παραίτηση.

Έτσι, το κλίμα που επικράτησε ήταν γενικά διαφορετικό από προηγούμενα συνέδρια. Ήτανε πολύ πιο «προσγειωμένο» και ο πολιτικός προβληματισμός ήτανε φανερά αυξημένος. Για πρώτη φορά μπήκε υπό αμφισβήτηση το κύρος ορισμένων ηγετικών στελεχών, σαν αποτέλεσμα του ρόλου που έπαιξαν στην υπόθεση του Τ. Σέρινταν. Το θέμα αυτό, που προκάλεσε κρίση στο SSP τους προηγούμενους μήνες, δεν συζητήθηκε τελικά στην Συνδιάσκεψη! Επικράτησε η αντίληψη ότι αρκετά έβλαψε το κόμμα, που πρέπει τώρα να κοιτάξει μπροστά…

Εκλογές

Το γεγονός όμως αυτό δεν εμπόδισε καθόλου τη βάση του κόμματος να εκφράσει την άποψη της για τον χειρισμό του θέματος αυτού από την απερχόμενη Ε.Ε.

Στις εκλογές για τον νέο Πρόεδρο του Κόμματος επικράτησε με μεγάλη διαφορά (62%), ο Κόλιν Φόξ, έναντι του Άλαν ΜακΚούμπς (38%), επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου που πρωτοστάτησε στην παραίτηση του Τ. Σέρινταν. Ο Κ Φόξ, παρά το γεγονός ότι στην αρχή είχε συμφωνήσει με την πλειοψηφία της παλιάς ΕΕ στο θέμα του Τ. Σέρινταν, στη συνέχεια διαχώρισε τη θέση του.

Ο Τ. Σέρινταν ήρθε πρώτος στους ψήφους για τη νέα ΕΕ. Η CWI έκλεξε ένα μέλος στην ΕΕ, τη συντρόφισσα Σινέϊντ Ντάλυ, ενώ ο σύντροφος Φίλιπ Στοτ, ήρθε 8ος ανάμεσα σε 23 υποψήφιους (η Ε.Ε. είναι 7 μελής).

Ιρακινή αντίσταση

Η πολιτική συζήτηση στην Συνδιάσκεψη ξεκίνησε με την κατάσταση στο Ιράκ. Το Σκοτσέζικο SWP (αντίστοιχο του ελληνικού ΣΕΚ) πρότεινε σ’ αυτή τη συζήτηση να υιοθετηθεί ένα ψήφισμα της που ζητούσε την άκριτη υποστήριξη της «Ιρακινής λαϊκής αντίστασης».

Η οργάνωση «Διεθνιστές Σοσιαλιστές» (IS) τμήμα της CWI στη Σκοτία πρότεινε στο δικό της ψήφισμα την άμεση αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατιωτικών δυνάμεων και υποστήριξε την δημιουργία μαζικών αντιστασιακών οργανώσεων της εργατικής και αγροτικής τάξης, μια μαζικής δηλαδή ένοπλης πολιτοφυλακής, που θα έχει στόχο να ενώσουν τις δυνάμεις των διαφορετικών θρησκευτικών και εθνικών ομάδων του πληθυσμού ενάντια στον κοινό εχθρό.

To IS κάλεσε το συνέδριο του SSP να αρνηθεί να υποστηρίξει τις φανατικά θρησκόληπτες, αντιδραστικές και αντεργατικές δυνάμεις, που αποτελούν μέρος της αντίστασης. «Σαν σοσιαλιστές δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε εκείνες τις δυνάμεις που είναι αντίθετες με τα δημοκρατικά δικαιώματα της εργατικής τάξης, των γυναικών και της νεολαίας και με τις πράξεις τους προσπαθούν να προκαλέσουν εμφύλιο πόλεμο στο Ιράκ» εξήγησε η σ. Σ. Ντάλυ.

Το συνέδριο του SSP υπερψήφισε τελικά με τεράστια πλειοψηφία το ψήφισμα που κατέθεσαν οι σ. της CWI.

Για κοινωνική ή σοσιαλιστική οικονομία;

Ένα ψήφισμα που υποστήριζε πως: «Θα χρειαστεί πρώτα να υπάρξει μια σημαντική ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, σαν μια εναλλακτική λύση στον ιδιωτικό τομέα, πριν μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε σοσιαλιστικά μέτρα» απορρίφθηκε από την Συνδιάσκεψη.

Οι σ. Ρόνι Στήβενσον και Μπράϊαν Σμιθ, μέλη της CWI, συνδικαλιστές της UNISON (ομοσπονδία δημοσίων υπαλλήλων) κατέθεσαν ένα ψήφισμα που υποστήριζε ότι είναι ουτοπική και βαθιά λαθεμένη η ιδέα πως οποιοδήποτε καπιταλιστικό μοντέλο, της Νορβηγίας, της Δανίας ή της Ιρλανδίας μπορεί σήμερα να εξασφαλίσει την μόνιμη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της εργατικής τάξης.

Αυτό αποτελεί κεντρικό ζήτημα εσωτερικής διαμάχης στο SSP Χαρακτηριστικά, η Φράνσις Κάραν βουλευτής του SSP, δήλωσε πρόσφατα στο κοινοβούλιο πως ο στόχος για τη Σκοτία πρέπει να είναι το μοντέλο της Νορβηγίας.

Το ψήφισμα της CWI, που υποστήριζε την εθνικοποίηση όλων των πολυεθνικών που κυριαρχούν στην οικονομία, κάτω από δημοκρατικό εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, πέρασε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία.

Λατινική Αμερική

Στη συζήτηση για την Βραζιλία, οι IS – CWI, πρότεινε ένα ψήφισμα που καλούσε το συνέδριο του SSP να υποστηρίξει το νέο αριστερό κόμμα της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης (P-SOL) μια και ο Λούλα και η κυβέρνηση του έχουν πια υιοθετήσει τον νεοφιλελευθερισμό.

Στον αντίποδα η ηγεσία του SSP και μαζί μ’ αυτούς και το SWP υποστήριξε ότι οι αριστεροί γερουσιαστές και οι βουλευτές που διαγράφτηκαν από τον Λούλα και σήμερα ηγούνται του P-SOL, πρέπει να επανέλθουν στο Εργατικό Κόμμα (του Λούλα)!

Στη συζήτηση για την Βενεζουέλα, επίσης, το SWP αντιτάχθηκε με ιδιαίτερο ζήλο στην πρόταση του IS – CWI, που τόνιζε την ανάγκη να οργανωθεί και να εξοπλιστεί το εργατικό κίνημα για να αντιμετωπίσει την ντόπια και ξένη αντίδραση και να υιοθετήσει ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα για την ανατροπή του καπιταλισμού και την κατάληψη της εξουσίας. Το επιχείρημα του ΣΕΚ ήταν ότι «δεν μπορούμε εμείς να πούμε στο κίνημα στη Βενεζουέλα τι να κάνει. Η επανάσταση θα αναπτυχθεί οργανικά με τον δικό της τρόπο».

Όλα τα σχετικά ψηφίσματα παραπέμφθηκαν για περαιτέρω συζήτηση στο μέλλον.

Όλες οι συζητήσεις και οι αποφάσεις του συνεδρίου έδειξαν πως η CWI αυξάνει την επιρροή της στις γραμμές του SSP. Αυτό είχε σαν επιστέγασμα την απόφαση του συνεδρίου να υποστηρίξει τον Ρ. Μπάνιστερ, που είναι μέλος της CWI στις εκλογές για τη θέση του γραμματέα του συνδικάτου UNISON.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα