Συνδιάσκεψη του P-Sol

Στις 20- 21 Αυγούστου το P-Sol (Κόμμα για Σοσιαλισμό κι Ελευθερία), πραγματοποίησε μια συνδιάσκεψη για τον σοσιαλισμό στον 21ο αιώνα. Πάνω από 200 άνθρωποι βρέθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις για την πολιτική συγκυρία στη Βραζιλία, τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική, την πορεία του παγκόσμιου καπιταλισμού και άλλα.

Η συγκεκριμένη συνδιάσκεψη επιβεβαίωσε από τη μια το δημοκρατικό χαρακτήρα του νέου αυτού κόμματος και τη σταθερή προσήλωσή του στο στόχο του σοσιαλισμού, από την άλλη όμως έδειξε και τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις συνιστώσες που αποτελούν το P-Sol και οι οποίες οδήγησαν τελικά στο να μην υπάρξει ενιαίο κείμενο-απόφαση μετά το τέλος της συνδιάσκεψης.

Στη συνδιάσκεψη πήραν μέρος και ξένες αντιπροσωπείες, όπως η CWI, η LCR Γαλλίας (τμήμα της 4ης Διεθνούς-USFI), το βρετανικό SWP, κα. Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της LCR και του SWP επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τη σύγχυση αυτών των ρευμάτων: Γενικόλογες τοποθετήσεις, απουσία συγκεκριμένων προτάσεων, έλλειψη εμπιστοσύνης στο σοσιαλιστικό πρόγραμμα.

Ο σύντροφος της LCR για παράδειγμα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ηγετικό μέλος της 4ης διεθνούς συμμετέχει στην κυβέρνηση Λούλα με υπουργείο. Προσπάθησε να αποφύγει τις ευθύνες του διεθνούς ρεύματος που εκπροσωπούσε λέγοντας πως η USFI έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της πάνω στο θέμα, αλλά η τελική απόφαση ανήκει στα μέλη του βραζιλιάνικου τμήματος. Να θυμίσουμε ότι το P-Sol δημιουργήθηκε στις αρχές του 2004 από μέλη και στελέχη (κυρίως τροτσκιστικής προέλευσης) που αποχώρησαν από το κόμμα του Λούλα (ΡΤ) όταν αυτό όντας στην κυβέρνηση υποτάχθηκε πλήρως στις επιταγές του ΔΝΤ και του νεοφιλελευθερισμού, με αποτέλεσμα να προδώσει τις προσδοκίες των εργαζομένων που το στήριξαν. Σημαντικό ρόλο στο χτίσιμο του P-Sol παίζουν στελέχη από το βραζιλιάνικο τμήμα της USFI, με επικεφαλής την γερουσιαστή H. Helena.

Δεν συμμετέχει όμως ολόκληρο το τμήμα της στο P-Sol. Ένα σημαντικό κομμάτι παραμένει στο ΡΤ, στηρίζει την κυβέρνηση και κατέχει υπουργείο. Οι δύο αυτές τάσεις συνυπάρχουν στην ίδια οργάνωση, ενώ η USFI αποφεύγει να πάρει θέση, αποφεύγει ακόμα και να στηρίξει δημόσια το νέο κόμμα.

Ακόμα πιο γενικόλογη όμως ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου του SWP. Αφού ταύτισε σχεδόν ανομοιογενή κόμματα (το RESPECT της Αγγλίας, το P-Sol της Βραζιλίας και το Αριστερό Κόμμα Γερμανίας), έκφρασε έναν υπερβολικό ενθουσιασμό για τα νέα κόμματα της αριστεράς χωρίς να αναφέρει όμως ούτε λέξη για τα καθήκοντα μιας οργάνωσης που μιλά στο όνομα του μαρξισμού, μέσα σ’ αυτά τα ευρύτερα κόμματα.

Τέλος και μέσα στο ίδιο το εσωτερικό του P-Sol υπάρχει μια τάση που βλέπει το κόμμα απλά σα μια αριστερή εκλογική εναλλακτική λύση, δίνοντας έμφαση κυρίως στις προεδρικές εκλογές του 2007. Η παρέμβαση της CWI στη συνδιάσκεψη ήταν σημαντική καθώς ήταν η μόνη οργάνωση που εμφανίστηκε σαν διεθνής. Οι τοποθετήσεις των συντρόφων περιστράφηκαν γύρω από την υπεράσπιση του σοσιαλιστικού προγράμματος που πρέπει να έχει ένα νέο αριστερό κόμμα αν θέλει να δόσει πραγματικά προοπτική, αλλά και γύρω από τους κινδύνους που υπάρχουν το P-Sol να μετατραπεί σε ένα εκλογικίστικο μηχανισμό και όχι σε ένα μαχητικό κόμμα της εργατικής τάξης που έχει ανάγκη ο βραζιλιάνικος λαός.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα