Συνάντηση Κυπρο-κουρδικού Συνδέσμου με υπουργό εσωτερικών

Την Τετάρτη 15 Νοέμβρη εκπρόσωποι του Συνδέσμου Κυπρο-κουρδικής φιλίας συναντήθηκαν με τον υπουργό εσωτερικών της Κύπρου, Νεοκλή Συλικιώτη.

Όπως είναι ήδη ενήμεροι οι αναγνώστες μας, την προηγούμενη εβδομάδα, Τετάρτη, 10 Νοέμβρη, είχαν γίνει κινητοποιήσεις έξω από τις κυπριακές πρεσβείες σε μια σειρά χώρες. Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο υπουργός Ν. Συλικιώτης πήρε με δική του πρωτοβουλία τηλέφωνο τους επικεφαλής του Συνδέσμου Κυπρο-κουρδικής φιλίας και τους κάλεσε σε συνάντηση. Στη συνάντηση αυτή οι εκπρόσωποι του Κυπρο-κουρδικού εξήγησαν την όλη κατάσταση και έθεσαν εμφατικά τους κίνδυνους που αντιμετώπιζαν οι Κούρδοι πρόσφυγες σε περίπτωση απέλασης.

Στο τέλος της συνάντησης ο υπουργός δεσμεύτηκε για σταμάτημα της διαδικασίας απέλασης.

Ζήτησε από τον Κυπρο-κουρδικό να του μεταφέρουνε τους φακέλους όλων όσοι απειλούνταν άμεσα με απέλαση για να σταματήσει τη σχετική διαδικασία.

Υποσχέθηκε να επανεξετάσει το όλο ζήτημα και φάνηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο να παραχωρηθεί κάποιας μορφής προστασίας στους εκατό περίπου Κούρδους πρόσφυγες.

Το απόγευμα της επόμενης μέρας (Πέμπτη 16/11) μέλη του Κυπρο-κουρδικού επισκέφθηκαν το υπουργείο εσωτερικών μεταφέροντας τα ονόματα και τα στοιχεία όλων όσων οι αιτήσεις είχαν απορριφθεί για δεύτερη φορά από την επιτροπή ασύλου και που απειλούνταν, έτσι, με άμεση απέλαση.

***

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα. Το σταμάτημα των απελάσεων από μόνο του αποτελεί μια επιτυχία που δίνει χρόνο στην εκστρατεία. Αλλά, επίσης, η συνολική τοποθέτηση του υπουργού δείχνει πως είναι δυνατό η εκστρατεία να στεφθεί τελικά με επιτυχία.

Πρέπει ασφαλώς να τονίσουμε πως μέχρι της στιγμής δεν έχουμε παρά μόνο την λεκτική δέσμευση του υπουργού. Οι επόμενες μέρες και βδομάδες θα δείξουν αν οι Κούρδοι πρόσφυγες θα τύχουν προστασίας ή αν θα συνεχίσει η πολιτική της δίωξής τους.

Γι’ αυτό όχι μόνον δεν πρέπει να εφησυχάσουμε αλλά πρέπει έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να μειώσουμε την ένταση της εκστρατείας μας, αντίθετα την συνεχίζουμε όπως ήταν μέχρι της στιγμής. Συνεχίζουμε το μάζεμα ψηφισμάτων διαμαρτυρίας, και προετοιμάζουμε την αποστολή της ελληνικής αντιπροσωπείας η οποία να επισκεφθεί την Κύπρο στα τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου ζητώντας συναντήσεις με τους αξιωματούχους της κυβέρνησης και του υπουργείου εσωτερικών και συναντώντας από κοντά τους Κούρδους πρόσφυγες και αγωνιστές.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,221ΥποστηρικτέςΚάντε Like
996ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα