Συνάντηση G20, Τορόντο-Καναδάς: Προκήρυξη του γαλλόφωνου και αγγλόφωνου τμήματος της CWI στον Καναδά

Δημοσιεύουμε προκήρυξη των Mouvement pour le Parti Socialiste du Québec (Πρωτοβουλία για ένα Σοσιαλιστικό Κόμμα στο Κεμπέκ) και  Socialist Alternative (Σοσιαλιστική Εναλλακτική) γαλλόφωνου και αγγλόφωνου τμήματος της CWI αντίστοιχα, στον Καναδά. Η προκήρυξη μοιράστηκε μαζικά κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων που γίνονται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Τορόντο του Καναδά ενάντια στην σύνοδο των 20 ισχυρότερων οικονομικά χωρών (G20).

________

Κάντε τους πλούσιους να πληρώσουν για την κρίση που προκάλεσαν!

Το κύριο ζήτημα που θα απασχολήσει τους συμμετέχοντες στην σύνοδο των G20 στις 26 και 27 Ιουνίου είναι η επανεξέταση του ρόλου των μεγάλων τραπεζών, αυτών που είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την οικονομική κρίση που συγκλονίζει τον πλανήτη. Δεν θέλει όμως και πολύ μυαλό για να συνειδητοποιήσει κανείς ότι αυτές οι συνομιλίες δεν θα οδηγήσουν σε καμιά πραγματική λύση, απέναντι στα εγκλήματα του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά στη συνήθη προώθηση των συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου, των ιδιωτικοποιήσεων και των μέτρων λιτότητας, το σύνολο των οποίων χτυπά τα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων προς όφελος των καπιταλιστών.

Μεταθέτουν το πρόβλημα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), υποστηριζόμενο από τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, προτείνει τη δημιουργία ενός ειδικού φόρου για τις τράπεζες. Τα ποσά που θα μαζευτούν από αυτή την φορολόγηση θα συσσωρευτούν σε ένα «ταμείο ασφάλισης» και θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση μελλοντικής νέας κρίσης – γεγονός που απ’ ότι φαίνεται και οι ίδιοι θεωρούν αναπόφευκτο.

Αυτός ο φόρος θα έχει σαν μόνο αποτέλεσμα την ενθάρρυνση των τραπεζιτών να κερδοσκοπήσουν ακόμη περισσότερο, δεδομένου ότι τώρα θα είναι και ασφαλισμένοι απέναντι στο ενδεχόμενο ξεσπάσματος νέας κρίσης!

Όπως ακριβώς η «διάσωση» με κρατική παρέμβαση των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, στην τρέχουσα κρίση, η ασφάλιση αυτή δεν θα χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους εργαζόμενους και τα θύματα της κρίσης, αλλά για να επιτρέψει στους τραπεζίτες και τους κερδοσκόπους να γίνουν ακόμη πλουσιότεροι την ώρα που η μεγάλη πλειοψηφία θα υποφέρει.

Εντούτοις, ο Χάρπερ (στμ: πρωθυπουργός του Καναδά) έχει δηλώσει την διαφωνία του με την προτεινόμενη φορολόγηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καναδικές τράπεζες «συμπεριφέρθηκαν σωστά» κατά την διάρκεια της κρίσης.

Ωστόσο, η καναδική κυβέρνηση τους έχει δώσει περίπου 200 δις δολάρια προκειμένου να τις εμποδίσει να βρεθούν «σε μειονεκτική θέση».

Με την επιδότηση των τραπεζών και των μεγάλων εταιρειών σε περιόδους κρίσης, η κυβέρνηση προσπαθεί να «υποκαταστήσει» τους καταναλωτές που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν για αγαθά και υπηρεσίες.

Στην πραγματικότητα μεταθέτει απλώς το πρόβλημα: επιλύει την κρίση του ιδιωτικού χρέους (των τραπεζών δηλαδή), δημιουργώντας μια κρίση δημόσιου χρέους (που θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι).

Οι εργαζόμενοι πληρώνουν για την κρίση των πλουσίων – αλλά η αντεπίθεση έχει αρχίσει

Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης του 2007-2008 στους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους ανέργους και τους συνταξιούχους θα συνεχιστούν. Τώρα θα πρέπει να υποστούμε και τις συνέπειες της διάσωσης των μεγάλων τραπεζών. Το κόστος αυτής της διάσωσης θα χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση σαν δικαιολογία για μεγάλες περικοπές σε δημόσιες υπηρεσίες και κοινωνικά προγράμματα.

Ήδη σε μια σειρά περιοχές της χώρας όπως στο Οντάριο και το Κεμπέκ, περικόπτονται τα προγράμματα διατροφής για τους άπορους την ίδια ώρα που αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι που κτυπούν τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Παρά το γεγονός ότι η ύφεση έχει δήθεν «τεχνικά τελειώσει», το ποσοστό ανεργίας στο Κεμπέκ (σημ: το γαλλόφωνο κομμάτι του Καναδά) έχει φτάσει στο 8% από τις αρχές του 2010 και οι περικοπές που ετοιμάζονται απλά θα χειροτερέψουν το πρόβλημα.

Άλλα όπως και σε άλλες χώρες όπου η κατάσταση είναι παρόμοια, πολλοί εργαζόμενοι και νέοι καταλαβαίνουν ότι πρέπει να παλέψουν για να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας τους, τις συνθήκες δουλειάς και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία και αλλού οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται μαζικά για τις επιθέσεις στο βιοτικό τους επίπεδο.

Αυτή η διάθεση για αγώνα εκφράστηκε ξεκάθαρα και στην χώρα μας στην μεγάλη εργατική διαδήλωση που κάλεσαν τα συνδικάτα στο Μόντρεαλ τον Μάρτιο.  

Η κρίση δεν έχει τελειώσει

Οι πολιτικές που εφαρμόζονται αυτή την περίοδο από τους G20 για την επίλυση της κρίσης έχουν αποδειχθεί εντελώς αναποτελεσματικές. Ο λόγος; Οι G20 δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα όργανο στα χέρια των ισχυρότερων καπιταλιστικών δυνάμεων του πλανήτη. Ανίκανοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα από την ρίζα του – που δεν είναι άλλη από τις ίδιες τις αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος που γεννούν αυτές τις κρίσεις – οι  ηγέτες του G20 απλά προσπαθούν να αναβάλουν τις συνέπειες αυτής της κρίσης σε ένα μεταγενέστερο στάδιο, με νέες καταστροφές για τις ζωές μας και τον πλανήτη.

Από αυτούς δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα!

Πρέπει να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις για να αλλάξουμε τα πράγματα.

Πρέπει να παλέψουμε ενάντια στις πολιτικές τους και να χτίσουμε μια δική μας, αντικαπιταλιστική εναλλακτική απάντηση στο Κεμπέκ, στον Καναδά και σε παγκόσμια κλίμακα, τώρα!

Νέα κόμματα

Στον αγώνα για τα δικαιώματα τους, η  εργατική τάξη, η νεολαία, όσοι μάχονται ενάντια στον καπιταλισμό χρειάζονται τα δικά τους πολιτικά κόμματα. Μόνο έτσι θα ενοποιηθούν οι αγώνες μας και θα μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα.

Είναι για αυτό το λόγο που η «Πρωτοβουλία για ένα Σοσιαλιστικό Κόμμα» συμμετέχει στην κίνηση «Αλληλεγγύη – Κεμπέκ»(στμ: νέος, πλατύς σχηματισμός της Αριστεράς). Όπως και στο εσωτερικό του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος στην Γαλλία, του Die Linke στη Γερμανία, του PSOL στη Βραζιλία ή του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, οι δυνάμεις της CWI συμμετέχουν στα νέα κόμματα της Αριστεράς και παλεύουν για την υιοθέτηση ενός  σοσιαλιστικού προγράμματος από αυτά.

Ο καπιταλισμός έχει αποτύχει – Να τον ανατρέψουμε!

Απαιτούμε:

– Όχι άλλα κλεισίματα εργοστασίων. Τέλος στις μαζικές απολύσεις!

– Όχι στις περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες, τις συντάξεις, τους μισθούς και τις κοινωνικές παροχές!

– Δουλειά για όλους – αξιοπρεπείς μισθοί!

– Ούτε μια δεκάρα για τους κερδοσκόπους και τα παράσιτα των τραπεζών!

– Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις! Υπεράσπιση των δημόσιων υπηρεσιών μας!

Παλεύουμε για:

– Επανεθνικοποίηση όλων των δημόσιων επιχειρήσεων που πέρασαν σε ιδιώτες!

– Δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία για όλους!

– Άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής του περιβάλλοντος!

– Εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, κάτω από τον δημοκρατικό έλεγχο και τη διαχείριση των εργαζομένων και της κοινωνίας!

– Για μια δημοκρατικά σχεδιασμένη, σοσιαλιστική οικονομία. Για μια σοσιαλιστική κοινωνία που θα λειτουργεί για τις ανάγκες των ανθρώπων και του πλανήτη!

Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός – ο σοσιαλιστικός!

Η Επιτροπή για μια Διεθνή των Εργαζομένων (CWI) είναι μια διεθνής σοσιαλιστική οργάνωση που παλεύει στον πλευρό των εργαζομένων και της νεολαίας παγκόσμια. H CWI έχει ενεργή παρουσία σε πάνω από 40 χώρες, σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη. Ο καπιταλισμός είναι ένα παγκόσμιο σύστημα. Για να τον αντιπαλέψουμε αποτελεσματικά πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις των εργαζομένων, της νεολαίας, όλων των καταπιεσμένων σε διεθνές επίπεδο. Έλα μαζί μας σε αυτό τον αγώνα!

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής