Συμπεράσματα από τις φοιτητικές εκλογές

Τα αποτελέσματα στα ΑΕΙ

Οι φοιτητικές εκλογές φέτος σημαδεύτηκαν από την μειωμένη συμμετοχή και τη σημαντική πτώση της αριστεράς.

Το πρόβλημα δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά. Κοιτώντας τα ποσοστά των παρατάξεων, η ΑΡΕΝ φαίνεται να έχει μια οριακή πτώση της τάξης του 0,6%, η ΠΚΣ φαίνεται να πέφτει γύρω στο 1%, ενώ τα ΕΑΑΚ εμφανίζονται να έχουν μικρή άνοδο (+0,4%).

ΑΕΙ Πανελλαδικά – Ποσοστά Παρατάξεων (σε 183 από τους 196 Συλλόγους)<h>

* αποτελέσματα σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΠΚΣ

_____________2009_____________2008______Διαφορά____

_____ΔΑΠ____37,1%___________37,3%_________-0,2%___

____ΠΑΣΠ____27,4%___________25,2%_________+2,1%__

_____ΠΚΣ____15,4%___________16,6%__________-1,2%__

____ΕΑΑΚ____8,9%_____________8,4%__________+0,4%_

____ΑΡΕΝ_____4,9%____________5,6%__________-0,6%__

Η μελέτη όμως των πραγματικών αριθμών, δηλαδή των ψήφων που πήρε η κάθε παράταξη, αποκαλύπτει μια πολύ προβληματική κατάσταση.

Η ΑΡΕΝ έχασε σχεδόν το 19% των περσινών της ψήφων.

Η ΠΚΣ έχασε γύρω στο 14% των περσινών της ψήφων

Και η ΕΑΑΚ έχασε σχεδόν το 3% των περσινών της ψήφων (η παράταξη ΓΕΝΟΒΑ φέτος καταγράφηκε σύσσωμη στην ΕΑΑΚ και έτσι η πτώση της ΕΑΑΚ μετριάστηκε).

Πρόκειται για μια πτώση που δεν μπορεί απλά να εξηγηθεί με την μείωση της συμμετοχής στις εκλογές, καθώς σε σχέση με πέρσι ψήφισαν περίπου 7% λιγότεροι φοιτητές.

</h>

ΑΕΙ Πανελλαδικά – Αριθμοί Ψήφων(183 από τους 196 Συλλόγους) <h>

* αποτελέσματα σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΠΚΣ

____________2009___________2008_________Διαφορά_____«Χάθηκε» ή «Αυξήθηκαν»_

__Ψήφισαν__79.130__________85.063_________-5.933____-6,97%__των περσινών ψήφων

____ΔΑΠ___28.360__________30.906_________-2.546____-8,23%__των περσινών ψήφων

___ΠΑΣΠ___20.898__________20.876___________+22____+0,10%_των περσινών ψήφων

____ΠΚΣ___11.786__________13.742_________-1.956___-14,23%__των περσινών ψήφων

___ΕΑAΚ____6.792___________6.990__________-198_____-2,83%_των περσινών ψήφων

___ΑΡΕΝ____3.795___________4.671___________-876___-18,75%_των περσινών ψήφων

___Λευκά____1.129____________871___________+258___+29,62%_των περσινών ψήφων

</h>

Όταν σε σχολές όπως για παράδειγμα…

…στη Φιλοσοφική Αθήνας (μια από τις μεγαλύτερες σχολές της Ελλάδας) η ΑΡΕΝ έχασε το 45% των περσινών της ψήφων, η ΠΚΣ το 20% και η ΕΑΑΚ το 14%…

…στο ΠΑΠΕΙ (μια επίσης πολύ μεγάλη σχολή) η ΑΡΕΝ έχασε το 40% των περσινών της ψήφων, η ΠΚΣ το 21,5% και η ΕΑΑΚ μόλις και συγκράτησε τις δυνάμεις της…

Όταν συνολικά σε ολόκληρες πόλεις όπως για παράδειγμα…

…στην Αθήνα η ΠΚΣ έχασε το 23,2% των περσινών της ψήφων, η ΕΑΑΚ το 4 % και η ΑΡΕΝ το 24,1%…

…στη Θεσσαλονίκη η ΠΚΣ έχασε το 14,3% των περσινών της ψήφων, η ΕΑΑΚ το 4,5% και η ΑΡΕΝ το 14,2%…

η εξήγηση δεν μπορεί να είναι η αποχή… Είναι πολύ «εύκολο», πολύ «απλό». Είναι μια «εξήγηση» που κουκουλώνει το πρόβλημα…

Παράλληλα, η ίδια η μείωση της συμμετοχής στις φοιτητικές εκλογές και η αύξηση των λευκών (σχεδόν 30% αύξηση σε σχέση με πέρσι) αποτελούν από μόνα τους ζητήματα για την φοιτητική αριστερά.

Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, άπειρων πολιτικών σκανδάλων, συσσωρευμένων και εκρηκτικών προβλημάτων στην «δημόσια και δωρεάν» παιδεία και σε ολόκληρη την κοινωνία… Σε μια περίοδο κοινωνικών και νεολαιίστικων εξεγέρσεων, όπως ήταν ο Δεκέμβρης… …η φοιτητική Αριστερά όχι μόνο δεν κατάφερε να μειώσει την αποχή και τα λευκά – να εμπνεύσει δηλαδή τους ανένταχτους φοιτητές, να τους πείσει για τις προτάσεις της και να τους εμπλέξει στην μάχη ενάντια στο δικομματισμό και στην πολιτική του κεφαλαίου, όπως αυτή εκφράζεται στις σχολές από την ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ – αλλά απέτυχε στο να συγκρατήσει, πόσο μάλλον να αυξήσει τις δυνάμεις της.

Η ΠΚΣ «πληρώνει» τη στάση που κράτησε τον Δεκέμβρη, όταν όχι μόνο δεν στήριξε την εξέγερση της νεολαίας, αλλά στοιχήθηκε με τον κατεστημένο – αποσπώντας και συγχαρητήρια από τη ΝΔ, το ΛΑΟΣ και τον Κακλαμάνη – ενώ κατηγορούσε διαρκώς το ΣΥΡΙΖΑ και όλους όσους στήριζαν την εξεγερμένη νεολαία. Η πτώση της ΠΚΣ δεν μπορεί όμως να εξηγηθεί μόνο με τη στάση που κράτησε στα Δεκεμβριανά… Η άρνηση οποιασδήποτε συνεργασίας με την υπόλοιπη αριστερά και η εχθρική στάση που κρατά απέναντι της, η επίσημη επιστροφή – και μάλιστα με τυμπανοκρουσίες – στο σταλινισμό και η ανυπαρξία οποιασδήποτε αντιπρότασης πέρα από το «ψήφισε ΚΚΕ» είναι μερικοί βασικοί παράγοντες για την πτώση της ΠΚΣ.

Η ΑΡΕΝ ενώ τα δυο προηγούμενα χρόνια είχε σημαντική άνοδο, που ήταν παράλληλη με την μεγάλη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, σήμερα, εμφανίζει – όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ – σημαντική πτώση. Για να μπορέσει η ΑΡΕΝ να «ξανασηκωθεί» χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να κινητοποιηθεί. Να πάρει πρωτοβουλίες και να μπει μπροστά στις μικρές και τις μεγάλες μάχες στις σχολές. Την ίδια στιγμή πρέπει να παίρνει καθαρές θέσεις στα ακανθώδη ζητήματα της περιόδου (πχ δεν πήρε θέση για το θέμα της διάσπασης του ΣΥΝ στην ΠΟΣΔΕΠ) αλλά και να βγάζει κείμενα απλά και κατανοητά για τον κόσμο (όχι φιλολογικά κείμενα, που δεν παίρνουν θέσεις στα συγκεκριμένα). Παράλληλα η ΑΡΕΝ χρειάζεται να αποκτήσει εσωτερικές δομές και δημοκρατικές διαδικασίες που να εμπλέκουν όλα της τα μέλη (ανένταχτους και συνιστώσες) στη λήψη των αποφάσεων καθώς και να τους δίνουν ρόλο στους μικρούς και μεγάλους αγώνες στις σχολές.

Πέρα απ’ αυτά η ΑΡΕΝ ακολουθεί την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Η υποχώρηση της απήχησης του ΣΥΡΙΖΑ όπως καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον φοιτητικό χώρο. Κι αυτή η γενική υποχώρηση της κοινωνικής δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με την συνολική πολιτική του αδυναμία να δώσει τις απαιτούμενες πολιτικές απαντήσεις στην συνολική κρίση που μας περιστοιχίζει, οικονομική, κοινωνική και πολιτική. Στην πολιτική του αντανακλώνται οι αντιθέσεις που μαστίζουν τον ΣΥΝ στο εσωτερικό του – έτσι έχουμε από τη μια ριζοσπαστικό λόγο αλλά από την άλλη ασάφειες, διγλωσσία και κεντροαριστερές πρακτικές σε επίπεδο συνδικάτων, τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Αποκορύφωμα, πρόσφατο, η διάσπαση του ΣΥΝ στην ΠΟΣΔΕΠ και η συνεργασία της δεξιάς του πτέρυγας με το ΠΑΣΟΚ, κάτι που ειδικά στον φοιτητικό χώρο είχε (όπως αναμέναμε και προειδοποιήσαμε) καταλυτικές συνέπειες.

Η ΕΑΑΚ, των «καθαρών επαναστατών» έδειξε για μια ακόμα φορά τα όρια της. Η πτώση της ήταν μικρότερη από αυτήν της υπόλοιπης αριστεράς, καθώς είχε ενεργό συμμετοχή στο Δεκέμβρη (όπως και η ΑΡΕΝ) αλλά και πιο βαθιές ρίζες στις σχολές (αντιθέτως με την ΑΡΕΝ). Αντικειμενικά μιλώντας όμως, η πτώση της ΕΑΑΚ δεν είναι καθόλου ασήμαντη και η «παρηγοριά» ότι «οι άλλοι έπεσαν περισσότερο», δεν μπορεί να αποκρύψει το πρόβλημα, ότι δηλαδή σε μια περίοδο όπου είναι πλέον σε όλους φανερό ότι το πολιτικό σύστημα είναι εντελώς σάπιο και σε μια περίοδο κοινωνικών αγώνων, ούτε η ΕΑΑΚ κατάφερε να εμπνεύσει τους φοιτητές και να τους πείσει για τις προτάσεις της. Μάλιστα στις σχολές «κάστρα» της ΕΑΑΚ όπως στο ΕΜΠ, κατάφερε να έχει μεγαλύτερη πτώση από τον πανελλαδικό της μέσο όρο, χάνοντας 9% των περσινών της ψήφων.

Όσον αφορά στον δικομματισμό στις σχολές, οι «εξυπηρετήσεις», το μοίρασμα σημειώσεων, τα πάρτυ και οι εκδρομές συγκράτησαν σε ένα βαθμό της δυνάμεις της ΔΑΠ. Για μια ακόμα φορά βγήκε πρώτη δύναμη και συγκράτησε τα ποσοστά της. Ωστόσο και αυτή σε αριθμό ψήφων έπεσε κατά 8% σε σχέση με πέρσι. Αντιθέτως η ΠΑΣΠ είχε μια οριακή άνοδο, ακολουθώντας την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, σε μια λογική του «μικρότερου κακού».

ΤΕΙ

Και στα ΤΕΙ οι εκλογές σημαδεύτηκαν από την πτώση της συμμετοχής και κυρίως από την πτώση της Αριστεράς. Την μεγαλύτερη πτώση αναλογικά την είχε η ΠΚΣ, η οποία έχασε σχεδόν το 20% των περσινών ψήφων. Ακολούθησε η ΕΑΑΚ, η οποία έχασε το 6,2% των περσινών της ψήφων, ενώ η ΑΡΕΝ στα ΤΕΙ είχε μικρή πτώση, χάνοντας το 2,5% των περσινών της ψήφων. Ωστόσο η λίγο πιο βελτιωμένη κατάσταση στα ΤΕΙ δεν αλλάζει το τοπίο της φοιτητικής αριστεράς, καθώς παραμένει μια μικρή δύναμη.

Η ΠΑΣΠ δεν κατάφερε στα ΤΕΙ να λειτουργήσει σαν «το μικρότερο κακό» και είχε μικρές απώλειες, ενώ η ΔΑΠ αν και έχασε γύρω στις 3000 ψήφους, παραμένει πρώτη δύναμη με διαφορά στα ΤΕΙ.

ΤΕΙ Πανελλαδικά (σε 59 από τις 68 σχολές)

* αποτελέσματα σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΠΚΣ

______________2009_____________2008________Διαφορά__________«Χάθηκε»_______

___Ψήφισαν____39.000___________44.928_______-5.628___-12,5%_των περσινών ψήφων

_____ΔΑΠ_____16.750___________20.005_______-3.255____-16%_των περσινών ψήφων

____ΠΑΣΠ_____12.475__________12.851_________-376____-2,9%_των περσινών ψήφων

_____ΠΚΣ______5.575____________6.965_______-1.390___-19,5%_των περσινών ψήφων

____ΕΑΑΚ_______618_____________659__________-41____-6,2%_των περσινών ψήφων

____ΑΡΕΝ_______902______________926__________-24___-2,5%_των περσινών ψήφων

Ένα γενικό συμπέρασμα

Η αριστερά, όλη η αριστερά, οφείλει να σκύψει με προσοχή πάνω από τα αποτελέσματα για να βγάλει συμπεράσματα.

Δεν είναι νοητό, την εποχή της μεγαλύτερης κρίσης στην πρόσφατη ιστορία του καπιταλισμού η αριστερά να χάνει και οι δυνάμεις της να υποχωρούν.

Είναι όμως εξηγήσιμο. Όταν οι θέσεις της αριστεράς είναι πίσω από τις ανάγκες της κοινωνίας, όταν δεν τολμά να θέσει με καθαρότητα και με συγκεκριμένο τρόπο καθήκοντα τα οποία στοχεύουν και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για κοινωνική και πολιτική ανατροπή, όταν η στάση της δεν έχει τα χαρακτηριστικά της ευρύτερης ενότητας και συνεργασίας της αριστεράς, όταν συμβαίνουν όλα αυτά που στον ένα ή τον άλλο βαθμό χαρακτηρίζουν όλες τις παρατάξεις της αριστεράς, τότε η αριστερά σταματά να εμπνέει. Κι αντί η κρίση να γίνεται καταλύτης για την παραπέρα ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας, ενεργοποιεί τα «συντηρητικά» αντανακλαστικά της κοινωνίας και του κινήματος, μπροστά στο φόβο της ανεργίας και των υπόλοιπων επιθέσεων στα δικαιώματα.

Η «αφύπνιση» τις αριστεράς και των φοιτητικών της παρατάξεων σε σχέση με αυτά τα ζητήματα αποτελεί το πιο επείγον και κρίσιμο καθήκον με το οποίο είναι αντιμέτωπη.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,274ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
434ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα