Συμπεράσματα από τις εκλογές για το σωματείο εργαζομένων του Σισμανόγλειου νοσοκομείου

___________________Μάρτιος 2007 _________________ Απρίλιος 2009_______________

Εγγεγραμμένοι_____________1045__________________________1081___________________

Ψήφισαν___________________779(25% αποχή) ________________821(25% αποχή)________

Λευκά – άκυρα_______________41(5%)_______________________ 15(2%)_______________

________________________Ψήφοι _______ % _ Έδρες ____ Ψήφοι __ % _______ Έδρες____

ΠΑΣΚΕ __________________ 324 ______ 41.5 ____4________467____57__________5______

ΔΑΚΕ____________________ 238 ______ 30.5 ___3_________180____22 __________2_____

Ν.Πορεία__________________ 100 _______13 ___1_________80____10 ___________1_____

ΑΝΑΓΚΙ ___________________77 _______10_____1_________79____10 __________1______

Το πρώτο σημαντικό συμπέρασμα των εκλογών για το ΔΣ του σωματείου μας ήταν η μεγάλη αποχή που για άλλη μια φορά έφτασε το 25% , πράγμα που αντανακλά τη μεγάλη κούραση και απογοήτευση των εργαζομένων από την εικόνα του συνδικαλισμού, γενικά, αλλά και ειδικά στο χώρο της Υγείας. Υπεύθυνοι γι΄ αυτό δεν είναι άλλοι από τις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ.

Το δεύτερο πιο σημαντικό μήνυμα είναι η πτώση (58 ψήφων και 7,5%) που σημείωσε η Δ.Α.Κ.Ε. Αυτό αντανακλά τη διαμαρτυρία των εργαζόμενων απέναντι στην γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για προσλήψεις και άλλα πολλά αποδείχτηκαν ψέματα, την ίδια στιγμή που εντείνεται η επίθεση της ΝΔ σε όλα τα μέτωπα.

Η παράταξη που κέρδισε από την πτώση της Δ.Α.Κ.Ε. ήταν η ΠΑ.Σ.Κ.Ε που είχε σημαντική άνοδο (143 ψήφων και 15,5 %) κερδίζοντας ταυτόχρονα και την αυτοδυναμία (5 έδρες στο ΔΣ στις 9) μετά από σχεδόν 10 χρόνια. Σε σχέση βέβαια με τις εκλογές του 2004, η άνοδος της ΠΑ.Σ.Κ.Ε είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού η άνοδος της ΝΔ στην κυβέρνηση είχε προκαλέσει μεγάλη μετακίνηση ψήφων από αυτήν προς τη ΔΑΚΕ. Σήμερα που το γενικότερο κλίμα την ευνοεί, με το κόμμα της (ΠΑΣΟΚ) να έχει τον αέρα του νικητή στις επόμενες εθνικές εκλογές, μπόρεσε να συσπειρώσει τις απώλειες που είχε στις προηγούμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις του ΄04 και ΄07.

Η παράταξή μας, η Νέα Πορεία παρότι πήρε το 10%, καθόλου αμελητέο ποσοστό για την εποχή που διανύουμε, δεν κατάφερε να κρατήσει τις δυνάμεις της και είχε πτώση (20 ψήφων και 3%).

Παρότι η παράταξή μας έχει σταθεί με συνέπεια στο πλευρό των εργαζομένων και παρότι ήταν διαρκώς δραστήρια με τακτική παρουσία και εμφάνιση στο νοσοκομείο μας, αυτά δεν στάθηκαν αρκετά για να ανατρέψουν το κλίμα. Η ισχυρή παρουσία των κομματικών μηχανισμών, οι «υποσχέσεις» αλλά και οι αφόρητες «πιέσεις» που ασκούνται απέναντι στους εργαζόμενους έπαιξαν το ρόλο τους και κυριάρχησαν σ’ αυτές τις εκλογές, στις οποίες η πόλωση ήταν εξαιρετικά έντονη. Έτσι ο κυβερνητικός συνδικαλισμός και ο δικομματισμός βγήκαν ενισχυμένοι.

Θέλουμε πέρα από όλα αυτά να ευχαριστήσουμε τους εργαζόμενους που μας στήριξαν. Και να υποσχεθούμε πως θα συνεχίσουμε, το ίδιο ασυμβίβαστα, υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων και ενάντια στις πολιτικές των κυβερνώντων και του κεφαλαίου που θέλουν να καταστρέψουν τη δημόσια υγεία για να ανοίξουν διάπλατα το δρόμο στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Θα συνεχίσουμε την πάλη μας ενάντια στον κυβερνητικό συνδικαλισμό που έχει φέρει το συνδικαλιστικό μας κίνημα στα σημερινά του χάλια.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξέρουν πως η ενίσχυση της ΠΑΣΚΕ δεν θα τους δώσει λύση στα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωποι. Ούτε θα διασώσει τη δημόσια υγεία από τα νύχια των ιδιωτών, αφού οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είναι που ολοκλήρωσαν στο μεγαλύτερο της μέρος την επίθεση ενάντια στη δημόσια Υγεία.

Θα περιμένουμε οι εργαζόμενοι να βγάλουν οι ίδιοι συμπεράσματα μέσα από την εμπειρίες τους την επόμενη περίοδο.

Στο μεταξύ, ως Ν. Πορεία θα χρησιμοποιήσουμε το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 10% που μας δώσανε οι εργαζόμενοι προκειμένου να δώσουμε τις μάχες που έχουμε μπροστά μας με τους καλύτερους όρους και προϋποθέσεις.

Νέα Πορεία, συνδικαλιστική κίνηση

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα