Συμπεράσματα από την 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

Η 3η Πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ πήρε αποφάσεις που μπορούν να αποδειχτούν πολύ σημαντικές για τη μελλοντική του πορεία. Ήταν μια μαζική συνδιάσκεψη, πέρα από κι από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, με πολύ έντονες αντιπαραθέσεις, και η οποία έθεσε τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια φάση που μπορεί να χαρακτηριστεί μεταβατική.

Πάνω από 2.000 άτομα συμμετείχαν από όλη την Ελλάδα, ενδεικτικό της διάθεσης και της πίστης για την αναγκαιότητα και τις δυνατότητες του πιο μαζικού ενωτικού εγχειρήματος της αριστεράς. Η αντιπαράθεση ήταν έντονη, καθώς υπήρχαν για πρώτη φορά 2 διαφορετικές εισηγήσεις – κάτι που αποτελεί προχώρημα στο στόχο για ένα πιο δημοκρατικό ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρχαν επίσης γύρω στα 20 διαφορετικά κείμενα, που, παρά τις κάποιες αναπόφευκτες υπερβολές (και την κινητοποίηση μηχανισμών) αντανακλούσαν μια πραγματική αγωνία για το πώς θα προχωρήσουν τα πράγματα μπροστά. Γιατί υπάρχει κάτι που όλοι συμφωνούν ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει άλλο με την παρούσα μορφή του. Μετά τις αποφάσεις της συνδιάσκεψης ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στη διαδικασία μετεξέλιξής του από ένα ΣΥΡΙΖΑ εκλογική συνεργασία στον ΣΥΡΙΖΑ των μελών, στον οποίο πέρα από συνιστώσες μπορούν να γίνουν μέλη άτομα. Από εκεί και πέρα το πόσο αποφασιστικό λόγο και ρόλο θα έχει η «βάση», το σε ποιο βαθμό θα μπορεί να ελέγχει πραγματικά την παραγωγή πολιτικής και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι για μας το ζητούμενο. Αυτό θα ξεκαθαρίσει την επόμενη περίοδο και μ? αυτή την έννοια είναι που ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη 3η πανελλαδική του συνδιάσκεψη βρίσκεται σε μια μεταβατική διαδικασία.

Ο επίμονος και κουραστικός Λ. Κύρκος

Διόλου τυχαία για πολλοστή φορά, την μέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του, ο Λ. Κύρκος επανεμφανίστηκε από τις στήλες του πάντα φιλόξενου γι αυτόν συγκροτήματος Λαμπράκη για να καλέσει σε διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, σε διάσπαση του ΣΥΝ από την Ανανεωτική Πτέρυγα και σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Επίσης διόλου τυχαία η Ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ δηλώνει με ανακοίνωσή της σχετικά με τις αποφάσεις της συνδιάσκεψης:

« Εκφράζουμε απ΄ αυτή την άποψη την αντίθεσή μας με την ηγεσία του ΣΥΝ, η οποία, κατά παραβίαση των αποφάσεων της ΚΠΕ, προχώρησε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη σε συμφωνίες που ρευστοποιούν του ΣΥΝ.»

Αυτή η τοποθέτηση, σε συνδυασμό με την απουσία οποιασδήποτε δημόσιας αποδοκιμασίας των δηλώσεων του Λ. Κύρκου πρακτικά σημαίνουν ότι η Ανανεωτική Πτέρυγα, κραδαίνοντας την απειλή της διάσπασης, θα συνεχίσει τον πόλεμο ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ μέσα και έξω από τον ΣΥΝ, θέλοντας να τον στρέψει στα – ήρεμα για το σύστημα – νερά της κεντροαριστεράς και της φιλο-ΕΕ στάσης.

Οι αποφάσεις της συνδιάσκεψης

Η συνδιάσκεψη παρά την πόλωση κατέληξε σε συναινετικές αποφάσεις, οι οποίες στο βαθμό που υλοποιηθούν με ειλικρινή διάθεση από όλους, μπορούν να συμβάλλουν στο προχώρημα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βασικές αποφάσεις ήταν:

– Θέσπιση της Κάρτας μέλους ΣΥΡΙΖΑ με ευθύνη των τοπικών και κλαδικών οργανώσεων

– Συγκρότηση Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής και Πανελλαδική Συνδιάσκεψη 1 φορά το χρόνο που θα είναι το κορυφαίο όργανο, με εκλογή αντιπροσώπων και πρόνοια για την ισότιμη και πλουραλιστική αντιπροσώπευση συνιστωσών, ρευμάτων και ανένταχτων.

– Δημιουργία Γραφείου Τύπου και έκδοση περιοδικού του ΣΥΡΙΖΑ

– Ταμείο ΣΥΡΙΖΑ

– Δημιουργία Ανοικτής Επιτροπής που θα προετοιμάσει την επόμενη συγκροτημένη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που θα γίνει μέσα στο 2010, με προσπάθεια να διεξαχθεί μέχρι το καλοκαίρι

Στήριξη στο κείμενο των 9 συνιστωσών και 5 ανένταχτων μελών της κ. Γραμματείας

Το ΞΕΚΙΝΗΜΑ σε αυτή τη συνδιάσκεψη υποστήριξε το κείμενο των 14 μελών της γραμματείας (9 συνιστώσες & 5 ανένταχτοι) όπως και το τελικό κείμενο απόφασης, συναινώντας σε ένα γενικότερο κλίμα αμοιβαίων συμβιβασμών ώστε να αποφασιστούν τα παραπάνω σημαντικά σημεία, καθώς ελάχιστοι θα μπορούσαν να φανταστούν παρόμοιες αποφάσεις λίγους μήνες πριν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι. Είτε θα ξεπεράσει την εσωτερική παραλυτική κρίση που τον μαστίζει εδώ και 6 μήνες και θα αξιοποιήσει την δεύτερη ευκαιρία που του δίνει ο κόσμος του ώστε να αποτελέσει μια πραγματική αριστερή αντιπολίτευση, είτε θα οδηγηθεί μέσα από μια διαδικασία διαρκών εσωτερικών τριβών στον εκφυλισμό και τη διάλυση.

Ιστορική ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι πολιτικές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ πολύ γρήγορα πετούν από πάνω τους τα φιλολαϊκά προσωπεία εντείνοντας την κοινωνική αγανάκτηση. Η βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας σε συνθήκες μιας πρωτόγνωρης διεθνούς οικονομικής κρίσης που διαρκεί ήδη 2 χρόνια δημιουργεί νέα δεδομένα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση που δεν θα αργήσει να αποκαλύψει πλήρως τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των πολιτικών του, θα έχει μια μοναδική ευκαιρία να ελκύσει μαζικά λαϊκά στρώματα και να ανατρέψει άρδην τα σημερινά δεδομένα. Μπορεί, αλλά για να γίνει αυτό υπάρχουν μια σειρά από προϋποθέσεις. Αυτές, κατά τη γνώμη μας είναι:

– η στροφή σε έναν αριστερό-αντικαπιταλιστικό ΣΥΡΙΖΑ μαχητικό και πρωτοπόρο στους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας

– η προβολή ενός προγράμματος που να ξεκινά από τις ανάγκες των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων και να προχωρά σε προτάσεις δράσης και αγώνων που να μπορούν να αναχαιτίσουν τις επιθέσεις του κεφαλαίου,

– η ανυποχώρητη πάλη για τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα της αριστεράς και του κινήματος – την ευθύνη για τον κατακερματισμό και την πολυδιάσπαση να την αναλαμβάνουν αυτοί που την έχουν.

– Η σύνδεση των σημερινών αγώνων και αιτημάτων με την πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού και το χτίσιμο μιας εναλλακτικής σοσιαλιστικής κοινωνίας. Το «όραμα» ήταν πάντα το μεγάλο όπλο της αριστεράς.

Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση Ξεκίνημα<br/>01.12.09

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα