__________
Σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2007 (σε 20.935 από 20.937 τμήματα)
Η ΝΔ έχασε 699.042 ψήφους και 8.3 % – πήρε 33.48%
To ΠΑΣΟΚ κέρδισε 285.058 ψήφους και 5.8% – πήρε 43.92%
Ο ΛΑΟΣ κέρδισε 114.341 ψήφους και 1.83% – πήρε 5.63%
Το ΚΚΕ έχασε 66.612 ψήφους και 0.6% – πήρε 7.54%
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 45.490 ψήφους και 0.4% – πήρε 4.6%
Ο δικομματισμός συνολικά μειώθηκε κατά 2.5% πέφτοντας στο 77.40% από 79.94%
Η αποχή αυξήθηκε κατά 3.2% φτάνοντας το 29.08% έναντι 25.85% – σε απόλυτους αριθμούς 2.888.860 άτομα δεν πήγαν να ψηφίσουν ενώ 186.136 επέλεξαν το άκυρο-λευκό
_________
Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές με διαφορά ρεκόρ 10.5%. Η ΝΔ έπεσε στο χαμηλότερο ποσοστό της ιστορίας της.
Τα λαϊκά στρώματα ψήφισαν ΠΑΣΟΚ για να φύγει η ΝΔ και όχι γιατί ενθουσιάστηκαν από τις ιδέες του Γιωργάκη.
Ψήφισαν ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας, τα διαρκή σκάνδαλα, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, την πλήρη υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας και υγείας.
Σήμερα δεν υπάρχουν αυταπάτες στο ΠΑΣΟΚ, όπως υπήρχαν παλιά. Οι όποιες αυταπάτες έχουν απομείνει έχουν να κάνουν με την ελπίδα ότι με το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα θα είναι λιγότερο χάλια από ότι με τη ΝΔ. Το εκλογικό κλίμα ήταν υποτονικό, βουβό, χωρίς κανένα ενθουσιασμό για κανένα κόμμα ή υποψήφιο.
Ο Γιωργάκης ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα που όταν δεν έλεγε τα ίδια με αυτά της ΝΔ, ήταν τόσο γενικόλογο και ασαφές που έκανε ακόμα πιο φανερή τη δυσκολία του ΠΑΣΟΚ να πει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό από αυτά που έλεγε η ΝΔ.
Για τη ΝΔ το αποτέλεσμα ήταν κόλαφος. Όλοι έβαλλαν δημόσια εναντίων όλων. Πρώην πρωτοκλασάτα στελέχη (Γ.Αλογοσκούφης, Φ.Πετραλιά, Λ.Ζαγορίτης) δεν κατάφεραν καν να εκλεγούν. Ο Καραμανλής παραιτήθηκε ενώ ο Σουφλιάς παραιτήθηκε από βουλευτής εγκαταλείποντας την πολιτική ζωή. Μπακογιάννη, Σαμαράς, Αβραμόπουλος (μέχρι στιγμής) ορέγονται την καρέκλα του προέδρου μέσα από μια μάχη μηχανισμών.
Αποδυναμωμένος δικομματισμός
Σημαντικό στοιχείο αυτών των εκλογών δεν ήταν μόνο η μικρή πτώση του ποσοστού των 2 μεγάλων κομμάτων (κάποτε τα ποσοστά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που έφταναν το 87%, σήμερα είναι περίπου 10 μονάδες χαμηλότερα) αλλά και το ότι ο ένας εκ των 2 εταίρων του δικομματισμού κατέρρευσε εκλογικά. Όπως αντίστοιχα είχε σημαντική πτώση και το ΠΑΣΟΚ το 2004. Η ταυτόχρονη αύξηση της αποχής καθώς και των άκυρων λευκών συνηγορούν στο ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μετακινούνται εκλογικά πολύ ευκολότερα από ότι στο παρελθόν. Το δημοσκοπικό 18% του ΣΥΡΙΖΑ την άνοιξη του 2008 και η διατήρησή του σε διψήφια ποσοστά μέχρι το Δεκέμβρη πέρυσι πιστοποιούν επίσης ότι ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας αναζητά λύσεις προς τα αριστερά. Όταν όμως δεν τις βρίσκει είτε επιστρέφει στα 2 μεγάλα κόμματα είτε ένα μικρό αλλά σταθερό και διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό παρασύρεται από τις σειρήνες του ακροδεξιού λαϊκισμού του ΛΑΟΣ.
Με άλλα λόγια αν ο δικομματισμός εξακολουθεί να κυριαρχεί είναι γιατί η αριστερά δεν κατάφερε να πείσει ότι αποτελεί εναλλακτική λύση με προοπτική εξουσίας.
Ο κατακερματισμός, η διασπαστική τακτική του ΚΚΕ και η εικόνα της καρεκλομαχίας που συντάραξε το ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσαν μια απωθητική εικόνα και το μόνο που πέτυχαν ήταν να ρίξουν νερό στο μύλο του δικομματισμού και στη συγκεκριμένη περίπτωση του ΠΑΣΟΚ.
Ο δικομματισμός μπορεί λοιπόν να ηττηθεί αν η αριστερά βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα από αυτές τις εκλογές αλλά και από τη μέχρι σήμερα πορεία της. Οι ελπίδες γι’ αυτό βρίσκονται βασικά στις δυνάμεις (όχι όλες βέβαια) που συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την ηγεσία του ΚΚΕ δεν μπορεί να περιμένει κανείς πολλά, αφού γι’ αυτήν, υπεύθυνος για τον δικομματισμό είναι … ο δικομματισμός.
ΚΚΕ: Επιμονή σε μια αδιέξοδη πολιτική
«Οι όποιες θετικές διεργασίες στην κοινωνία δεν αντανακλάστηκαν στο εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ» (απόφαση ΚΕ του ΚΚΕ – ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 5.10.09)
«Το εκλογικό αποτέλεσμα, όσο αφορά στο ΚΚΕ, είναι αναντίστοιχο, κατώτερο προς το κύρος και την επιρροή που έχει κατακτήσει με την πολιτική του δράση και το ρόλο του στην ανάπτυξη των αγώνων που έγιναν, χωρίς τους οποίους οι εξελίξεις θα ήταν δυσμενέστερες. Αρκετοί έκαναν το βήμα και ψήφισαν το Κόμμα, ανεξάρτητα αν έχουν και ορισμένες διαφωνίες μαζί μας, ενώ αρκετοί, που εκτιμούν την πολιτική και τη δράση μας, υπέκυψαν την τελευταία στιγμή στα εκβιαστικά διλήμματα» ( ο.π)
Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί «αρκετοί υπέκυψαν στα εκβιαστικά διλήμματα»;
Καμία απάντηση. Για την ηγεσία του ΚΚΕ φταίνε όλοι οι άλλοι αλλά ποτέ η ίδια. Ο κόσμος δεν κατάλαβε, η κομματική βάση δεν δούλεψε όσο έπρεπε, αλλά η γραμμή ήταν σωστή.
Και όμως το ΚΚΕ πέφτει περισσότερο στις εργατικές περιοχές. Χάνει σε ποσοστά μεγαλύτερα του πανελλαδικού του μέσου όρου στις εργατογειτονιές της Αθήνας, του Πειραιά και της Θες/νίκης.
Δηλαδή εκεί που κατά κύριο λόγο έπρεπε να φανεί η ορθότητα της πολιτικής του, η τακτική του στους αγώνες, το ΠΑΜΕ κτλ
Ποσοστό πτώσης του ΚΚΕ σε εκλογικές περιφέρειες και δήμους
– 1.30% στη Β΄Αθήνας
– 0.96% στην Α΄Αθήνας
– 1.52% στην Β΄Πειραιά
– 0.94% στην Α΄Πειραιά
– 0.89% στην Α΄Θεσ/νίκης
– 1.8% στο Δήμο Καισαριανής
– 1% στο Δήμο Περιστερίου
– 1.75% στο Δήμο Ν.Ιωνίας
– 1.65% στο Δήμο Πετρούπολης
– 2% στο Δήμο Νίκαιας (όπου ελέγχει το Δήμο)
– 1.46% στο Δήμο Ευόσμου στην Θεσ/νίκη
– 0.94% στο Δήμο Σταυρούπολης
ΣΥΡΙΖΑ – ανακούφιση από το 4,6%
Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια ανακούφιση για τον κόσμο που εξακολουθεί να πιστεύει στο εγχείρημα μιας ενωμένης και ριζοσπαστικής αριστεράς.
Αυτό γιατί στις 3 Σεπτέμβρη που προκηρύχτηκαν οι εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε σε μια τριήμερη περιπέτεια που ευθέως τον απείλησε με διάσπαση και διάλυση. Που αποτελούσε κορύφωση των όσων είχαν προηγηθεί μετά τις ευρωεκλογές του Ιούνη δηλαδή μια απίστευτη διελκυστίνδα διαμαχών, παραίτησης και ξε-παραίτησης του Α. Αλαβάνου, δημόσιων αντεγκλήσεων για ένα διακύβευμα που κανένας δεν μπορούσε να καταλάβει το πολιτικό του υπόβαθρο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε με καθυστέρηση, τραυματισμένος και χωρίς όλες του τις δυνάμεις στην εκλογική μάχη.
Ο Α. Αλαβάνος επέλεξε την πλήρη αποχή από τις εκλογές. Η μόνη δημόσια τοποθέτησή του ήταν ένα μήνυμα συμπαράστασης στην εκδήλωση της Νάντιας Βαλαβάνη στο GAZARTE 2 μέρες πριν τις εκλογές.
Η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ έκανε εντελώς ανεξάρτητη εκστρατεία, αξιοποιώντας την εμφανή στήριξη και προτίμηση των καναλαρχών στα στελέχη της και γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια αποφάσεις της γραμματείας και του Γραφείου Τύπου για ισότιμη προβολή των υποψηφίων του κόμματος. Αποκορύφωμα ήταν η θλιβερή παρέμβαση του Λ. Κύρκου 2 μέρες πριν τις εκλογές, που καλούσε για κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και η έμμεση δημόσια υποστήριξη αυτής της πρότασης από τον τέως διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Χατζησωκράτη.(Ρ/Σ 9.84 & ΚΑΝΑΛΙ 1 ΠΕΙΡΑΙΑ 2.10.09)
Απόρροια όλων αυτών ήταν η χαμηλότερη συμμετοχή – σε σύγκριση με προηγούμενες εκλογές- των οργανωμένων δυνάμεων και των ανένταχτων του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική εκστρατεία. Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις – με λίγες εξαιρέσεις – ήταν μικρότερες και λιγότερες από αυτές προηγούμενων εκλογών.
Οι καλές εμφανίσεις του Α. Τσίπρα -ειδικά στο ντιμπέιτ- άρχισαν να βελτιώνουν σημαντικά το κλίμα. Το προεκλογικό υλικό ήταν γενικά καλύτερο και πιο συγκεκριμένο προγραμματικά, ειδικά σε σύγκριση με αυτό των Ευρωεκλογών και τις «ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ». Έγιναν μικρά βήματα για μια πιο πλουραλιστική εκπροσώπηση στα ΜΜΕ.
Πάνω από όλα όμως ήταν το πολιτικό πείσμα χιλιάδων αριστερών που επέβαλλε να ξεπεραστούν οι διαγκωνισμοί, οι ειρωνείες για τους «11 αρχηγούς» κοκ
Αν λάβει κάποιος υπόψη του όλη αυτή την κατάσταση – και το γεγονός ότι οι αρχικές δημοσκοπήσεις τον έδειχναν στο όριο εισόδου της Βουλής – καταλαβαίνει γιατί ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανοποιημένος από το 4.6%.
Αν δεν υπήρχε όλη αυτή η άρρωστη εσωτερική κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ, τότε πραγματικά το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί καλό γιατί απέχει και από το 5.04% των βουλευτικών του 2007 αλλά κυρίως από το 10-18% των δημοσκοπήσεων από το Μάρτη ως τον Δεκέμβρη του 08.
Με βάση τα όσα προηγήθηκαν όμως το αποτέλεσμα ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες. Επιτρέπει στο ΣΥΡΙΖΑ να συζητήσει συλλογικά τις αδυναμίες του και να ξεπεράσει τα προβλήματά του.
Αυτό σημαίνει πάνω από όλα συμπεράσματα και προτάσεις.
Η επόμενη μέρα
Η οργανωτική συνδιάσκεψη που έχει εξαγγελθεί μπορεί και πρέπει να αποτελέσει αφετηρία μιας νέας αρχής. Για ένα ΣΥΡΙΖΑ με μαχητικό ταξικό πρόγραμμα που θα το χαρακτηρίζουν οι άμεσες μαχητικές προτάσεις για την βελτίωση της καθημερινής ζωής και θα το συνδέουν με την ανάγκη της σύγκρουσης με το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να πάρει η κοινωνία στα χέρια της τους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, την παιδεία, την υγεία, τον φυσικό πλούτου. Για να προβληθεί ο στόχος του σοσιαλισμού όχι σαν ένα όραμα στον αιώνα τον άπαντα αλλά σαν απάντηση στην βαθιά κρίση του καπιταλισμού. Ενός σοσιαλισμού που καμία σχέση δεν έχει με τις ρητορείες της σοσιαλδημοκρατίας και τις καρικατούρες του σταλινισμού και του μαοϊσμού που ονόμαζαν σοσιαλισμό τις δικτατορίες της πρώην ΕΣΣΔ και της Κίνας.
Για ένα ΣΥΡΙΖΑ με μέλη, εκλογή όλων των οργάνων από τη βάση μέχρι την κορυφή, με τις αρχές της εναλλαγής και της ανακλητότητας σε όλα τα επίπεδα, με ποσοστώσεις για τις οργανώσεις που να διασφαλίζουν την ισοτιμία, και με αποφάσεις στηριγμένες σε ευρείες πλειοψηφίες όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες συναίνεσης.
Το 2ο κύμα, μια πρωτοβουλία ανένταχτων στην οποία συμμετέχει το ΞΕΚΙΝΗΜΑ, έχει καταθέσει εδώ και μήνες ένα πλήρες επεξεργασμένο σχέδιο προτάσεων για την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ( πιο αναλυτικά δες www.2okyma.gr).
Τέλος χρειάζεται ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο παρέμβασης στο εργατικό κίνημα, τη νεολαία, τους αγρότες, τα περιβαλλοντικά κινήματα ώστε να κάνει πράξη τη δυνατότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει τη βασική αντιπολιτευτική δύναμη, με διαρκή ενωτικά καλέσματα και προτάσεις στο ΚΚΕ και την εξωκοινοβουλευτική αριστερά, ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν νικηφόροι αγώνες και να αντιμετωπιστεί η επίθεση του κεφαλαίου και της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Που έπεσε ο ΣΥΡΙΖΑ
Η μεγαλύτερη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε Αθήνα-Πειραιά και Αχαία-Μεσσηνία
– 1.28% στην Α΄Αθήνας
– 1.56% στην Β΄Αθήνας
– 0.96% στην Α΄Πειραιά
– 0.64% στην Β΄Πειραιά
– 1.04% στην Αχαία
– 1.02% στην Μεσσηνία
Η εξωκοινοβουλευτική αριστερά
Σε αυτές τις εκλογές η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που αποτελεί μια συμμαχία 8 οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, πήρε 24.735 ψήφους και 0.36% ενώ οι υπόλοιπες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (ΚΚΕ ΜΛ, ΜΛ ΚΚΕ, ΕΕΚ, ΟΑΚΚΕ) κυμάνθηκαν σε ποσοστά από 0.02% – 0.15%.
Στις βουλευτικές του 2007 ΜΕΡΑ και ΕΝΑΝΤΙΑ – που σήμερα συναποτελούν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ – πήραν συνολικά 22.447 ψήφους και 0.32% ενώ στις ευρωεκλογές του 2009 η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχε πάρει 21.951 ψήφους και 0.43%.
Για μια ακόμη εκλογική μάχη η εξωκοινοβουλευτική αριστερά δεν κατάφερε να ξεπεράσει ποσοστά που δεν προσφέρουν προοπτική και διέξοδο πάλης στην εργατική τάξη και τη νεολαία.
Κοινωνική ανάλυση της ψήφου απο την vprc
Η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ έφτασε στο 94% όσων το ψήφισαν το 2007, έναντι 79% για την Νέα Δημοκρατία. Τα μικρότερα κόμματα έχουν χαμηλή συσπείρωση (ΣΥΡΙΖΑ 54%, ΛΑΟΣ 57% και Οικολόγοι-Πράσινοι 54%), με εξαίρεση το ΚΚΕ που η συσπείρωσή του φτάνει το 80%.
Από τα αξιοσημείωτα των απωλειών για την Νέα Δημοκρατία είναι το 11% προς το ΠΑΣΟΚ και το 6% προς το ΛΑΟΣ. Το ΠΑΣΟΚ έχει ελάχιστες απώλειες προς όλα τα κόμματα, ενώ το ΚΚΕ χάνει το 12% των ψηφοφόρων τού 2007 προς το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απώλειες κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ (26%), το ΚΚΕ (10%) και τους Οικολόγους-Πράσινους (8%). Οι μεγαλύτερες απώλειες του ΛΑΟΣ είναι προς την Νέα Δημοκρατία (19%), αλλά πολλοί ψηφοφόροι του 2007 τώρα ψήφισαν ΠΑΣΟΚ (14%). Οι Οικολόγοι-Πράσινοι είχαν τις περισσότερες απώλειες προς το ΠΑΣΟΚ (23%) και τον ΣΥΡΙΖΑ (11%).
Στους νέους ψηφοφόρους, που δεν είχαν δικαίωμα ψήφου το 2007, το ΠΑΣΟΚ πήρε 42% έναντι μόνο 21% για τη Νέα Δημοκρατία. Τρίτο κόμμα στους νέους ψηφοφόρους είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 11%, ενώ από κοντά ακολουθούν το ΚΚΕ με 10% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 9 %.
( ΑΥΓΗ 5.10.09)