Πανελλαδική συνάντηση του “Ξ”: Συμπεράσματα από μια αγωνιστική χρονιά

Στις 20 και 21 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε η φετινή πανελλαδική συνάντηση μελών και στελεχών του Ξεκινήματος. Ήταν η πιο μαζική και η πιο ζωντανή ολομέλεια των τελευταίων χρόνων και αυτό φάνηκε τόσο από τη συμμετοχή όσο και από το βάθος των συζητήσεων.

Η φετινή συνάντηση βρήκε την οργάνωση σε μια εντελώς καινούργια φάση λόγω κυρίως των μεγάλων βημάτων που σημείωσε την τελευταία περίοδο. Το 2003 ήταν από τη μια η χρονιά των τεράστιων αντιπολεμικών συλλαλητηρίων και από την άλλη η χρονιά της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ που κορυφώθηκε με τη διαδήλωση ενάντια στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ του περασμένο Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη.

Το Ξεκίνημα παρέμβηκε σε αυτά τα γεγονότα τόσο ανεξάρτητα, όσο και μέσα από τις γραμμές του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, το πιο μαζικό και πλατύ, μέτωπο κατά του πολέμου. Την ίδια στιγμή όμως που δρούσε μέσα από τις γραμμές του Φόρουμ δεν διαχύθηκε σε αυτό, δεν υποχώρησε σε κανένα σημείο της κριτικής του απέναντι στη σοσιαλδημοκρατία, τα συνδικάτα και τα κόμματα της αριστεράς και την ίδια στιγμή έβαζε με κάθε αφορμή τους πολιτικούς όρους που ήταν απαραίτητοι για να νικήσει το αντιπολεμικό κίνημα. Τους όρους δηλαδή της γενικής απεργίας σε συνδυασμό με τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις, κυρίως στις χώρες που πρωτοστάτησαν στον πόλεμο (ΗΠΑ, Βρετανία). Αυτή η πολιτική στάση μαζί με τη διαρκή και δυναμική παρέμβαση στους χώρους των εργαζομένων, των φοιτητών, των μαθητών και των μεταναστών ήταν που βοήθησαν για τα σημαντικά βήματα του Ξεκινήματος.

Ο μεγάλος αριθμός μαθητών και φοιτητών που συμμετείχαν για πρώτη φορά σε μια τέτοια, πλατιά πολιτική συζήτηση, μεταφέροντας τον ενθουσιασμένο και τις φρέσκες τους ιδέες, ήταν αντανάκλαση της ανάπτυξης που γνώρισε το Ξεκίνημα στη νέα γενιά αγωνιστών που εμφανίστηκαν σ’ αυτά τα γεγονότα.

Το Μαθητικό Ξεκίνημα μέσα από τη συστηματική παρέμβαση στα σχολεία των περιοχών της Αθήνας, του Βόλου και της Θεσσαλονίκης κινητοποίησε πολλούς μαθητές και κατάφερε να ανανεώσει τις γραμμές του με νέους πρωτοπόρους μαθητές. Η παρέμβαση στη φοιτητική κι εργαζόμενη νεολαία οδήγησε στη δημιουργία πυρήνων της οργάνωσης σε μια σειρά νέες περιοχές με πιο χαρακτηριστική αυτήν της Πάτρας. Στους εργαζόμενους η δουλειά και η τακτική της οργάνωσης αποτυπώνεται καλύτερα μέσα από τη δουλειά στα νοσοκομεία και κυρίως στο Σισμανόγλειο όπου η ΑΝΑΓΚΙ, η συνδικαλιστική παράταξη που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των συντρόφων μας κατάφερε να συσπειρώσει όλα τα κομμάτια της αριστεράς και να πάρει το προεδρείο του νοσοκομείου. Στους μετανάστες η παρουσία του Ξεκινήματος και της YRE, τόσο στην αντιρατσιστική πορεία του Ιούνη όσο και στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 18 Οκτώβρη αποκάλυψαν την αντιρατσιστική δουλειά σε βάθος που γίνεται στο πιο καταπιεσμένο στρώμα της ελληνικής κοινωνίας, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Εκεί που επίσης αποτυπώθηκαν με σαφή τρόπο τα αποτελέσματα της δράσης της οργάνωσης ήταν, όπως κάθε χρόνο, στο αντιρατσιστικό κάμπινγκ της YRE που ήταν το πιο καλά οργανωμένο και το πιο μαζικό με συνολικά 290 περίπου άτομα να συμμετέχουν.

Η ατζέντα των συζητήσεων περιλάμβανε την πρώτη μέρα της ολομέλειας συζητήσεις για τις διεθνείς εξελίξεις σε σχέση με την κατοχή του Ιράκ, την κατάσταση στη Λατινική Αμερική και τις πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στην Αφρική και κυρίως στη Νιγηρία όπου επικεντρώνεται η δουλειά της CWI. Τη δεύτερη ημέρα συζητήθηκαν ζητήματα τακτικής όπως για παράδειγμα οι ερχόμενες εκλογές και έγινε και ο οργανωτικός απολογισμός της προηγούμενης χρονιάς.

Οικονομική εξόρμηση

Ο ενθουσιασμός και η ικανοποίηση των σ. μας από τα πολύ σημαντικά βήματα που κάναμε μέσα στο 2003 και από την πολύ καλή και δημοκρατική πολιτική συζήτηση, που είχαμε στη διήμερη Ολομέλεια μας, αντανακλάστηκε όπως ήταν επόμενο και στην Οικονομική Εξόρμηση, που πραγματοποιήθηκε στο τέλος των συζητήσεων και που ξεπέρασε κατά πολύ ακόμα και τις καλύτερες προσδοκίες μας.

Με στόχο 6.000 ευρώ, συγκεντρώθηκαν τελικά 9.500 ευρώ.

Μ’ αυτή την επιτυχία ολοκληρώθηκε πολύ παραγωγικά το 2003, που μπορούμε να πούμε ότι ήτανε ένας σταθμός στην ανάπτυξη του κύρους και των δυνάμεων μας σαν επαναστατική οργάνωση.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα