Συμπαράσταση στους 3 της «Επιτροπής για τη Βίλα Ζωγράφου» από το Δημ. Συμβούλιο

Της Ειρήνης Πλουμπίδη

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δ. Ζωγράφου της 16/04/2015 εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης στους 3 αγωνιστές της «επιτροπής αγώνα κατοίκων για να γίνει το κτήμα Ζωγράφου κτήμα του λαού», Γιώργο Πλουμπίδη, Σταύρο Σεργίου και Διονύση Τζανετάτο, οι οποίοι παρουσιάζονται την Παρασκευή 24/4/2015 ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών ύστερα από την μήνυση που κατέθεσε ο πρώην Δήμαρχος Ζωγράφου Γιάννης Καζάκος (περισσότερες λεπτομέρειες εδώ)

Σε προηγούμενη σύσκεψη  που είχε καλεστεί από την επιτροπή για την προετοιμασία της δίκης είχε αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί συνάντηση με την παρούσα δημοτική αρχή με στόχο καταρχήν τη λήψη νέου ψηφίσματος συμπαράστασης και στη συνέχεια την διεύρυνση των δυνατοτήτων έμπρακτης στήριξης κατά τη διάρκεια της δίκης. Πράγματι η συνάντηση που έγινε λίγο πριν το Πάσχα εκτυλίχθηκε σε φιλικό επίπεδο, καθώς και η δημοτική παράταξη του ΜΑΖΙ είχε συμμετάσχει στους αγώνας ενάντια στην εμπορευματοποίηση και τσιμεντοποίηση του κτήματος της Βίλας Ζωγράφου. Η δημοτική αρχή επίσης συμφώνησε να παραστεί στη δίκη ως μάρτυρας υπεράσπισης και να βοηθήσει και σε κάποια πρακτικά ζητήματα.

Το ψήφισμα που λήφθηκε κατά πλειοψηφία είναι επικαιροποίηση προηγούμενης απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου επί Δημαρχίας Κώστα Καλλίρη και αναφέρει:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζωγράφου, σχετικά με το θέμα της δίωξης μελών της επιτροπής κατοίκων για τη Βίλλα Ζωγράφου δηλώνει ότι δεν συμφωνεί με την ποινικοποίηση του αγώνα της επιτροπής κατοίκων και ως εκ τούτου δεν συναινεί σε οποιαδήποτε μορφή δίωξης.

Παράλληλα δηλώνει ότι κατά την επίμαχη περίοδο δεν διαπίστωσε φθορές στο χώρο της Βίλλας Ζωγράφου, φθορές που να συνδέονται με την παρουσία των μελών της επιτροπής εκείνη την περίοδο».

Τοποθετήσεις από την αντιπολίτευση

Ενδιαφέρον έχει η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε εντός του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια λήψης της απόφασης.

Πρώτος – πρώτος πήρε το λόγο ο κος Αγγελόπουλος, ο οποίος εμφανώς ανενημέρωτος, δεν θέλησε να πάρει απόφαση για την περίοδο του 2010, περίοδο κατά την οποία δεν ήταν παρόν στα κοινά του Δήμου μας. Ψήφισε παρόν, ύστερα από έναν λόγο γεμάτο ασάφεια και παραπληροφόρηση για το κίνημα της Βίλας Ζωγράφου. Μίλησε για «κάποιους που σπάγανε γραφεία» ενώ προσπάθησε να συνδέσει την επιτροπή για τη Βίλα Ζωγράφου με τους σημερινούς καταληψίες της Βίλας Ζωγράφου, (δεν υπάρχει οποιαδήποτε σχέση).

Η κ. Μπότου, ο κ. Πέττας αρκετοί ακόμα δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έλειπαν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε δεν μπόρεσαν να τοποθετηθούν.

Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του κου Καραβίδα από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Υπενθύμισε ότι κατά την συζήτηση της λήψης του πρώτου ψηφίσματος (16/01/2012), το είχαν καταψηφίσει και επανέλαβε το τότε αιτιολογικό. Η Λαϊκή Συσπείρωση ήθελε τότε να εκδοθεί ένα ψήφισμα που θα καταδικάζει την ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων και της κοινωνικής δράσης γενικά, χωρίς πολλές λεπτομέρειες για την δράση της επιτροπής για τη Βίλα Ζωγράφου και επίσης δεν ήθελε να πάρει θέση για το εάν πραγματοποιήθηκαν οι φθορές ή αν συνδέονταν με τη δράση της επιτροπής. Δεν συμφωνούσε δηλαδή με την 2η παράγραφο του ψηφίσματος, παρότι είναι η παράγραφος που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους 3 αγωνιστές που διώκονται.

Ύστερα από συζήτηση και πίεση και από δημοτικούς συμβούλους της παράταξης ΜΑΖΙ και από την κα Νενεδάκη (Κίνημα στην Πόλη) τελικά η Λαϊκή Συσπείρωση δέχτηκε να υπερψηφίσει την επικαιροποίηση του ψηφίσματος με τις δεδομένες επισημάνσεις που έκανε.

Εξόρμηση ενημέρωσης για τη Δίκη

Η επιτροπή για τη Βίλα Ζωγράφου έχει οργανώσει για την Πέμπτη το απόγευμα μία μικρή εξόρμηση ενημέρωσης στην πλατεία Γαρδένιας σχετικά με την επερχόμενη δίκη και την Παρασκευή 24/04 10.00 το πρωί είμαστε καλεσμένοι στα δικαστήρια Ευελπίδων, κτίριο ΠΡΟΚΑΤ 1 να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση μας στους 3 αγωνιστές, οι οποίοι διώκονται μόνο και μόνο επειδή διεκδίκησαν καλύτερους όρους ζωής στην πόλη μας. Όσοι έχουν διάθεση να βοηθήσουν ή θέλουν να κουβεντιάσουν για το θέμα είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτοι.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα