Συμβασιούχοι του ΥΠ.ΠΟ.

Ο Γιώργος Γρίσπος, απολυμένος συμβασιούχος του ΥΠ.ΠΟ και μέλος του σωματείου, μιλά στο "Ξ" για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο

Στο τέλος του 2008, το Υπουργείο Πολιτισμού έστειλε στην ανεργία 670 συμβασιούχους. Υπάρχει κάποια εξέλιξη σε σχέση με αυτούς;

Οι 670 αυτοί συμβασιούχοι, οι οποίοι –πρέπει να τονίσουμε- είχαν κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα, παραμένουν στη δουλεία χωρίς να πληρώνονται, ελπίζοντας πως θα δικαιωθούν στη συνέχεια. Προσφέρουν έτσι αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους.

Ποια είναι τα άμεσα αιτήματά σας;

Ζητάμε να εξαιρεθεί το υπουργείο πολιτισμού από το προεδρικό διάταγμα 164/2004 του Παυλοπουλου, το οποίο προβλέπει το 24μηνο ως ανώτατο όριο διάρκειας των συμβάσεων καθώς επίσης και την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων, ακόμα και αυτών που έχουν χάσει τα ασφαλιστικά τους μέτρα.

Ποιες είναι οι κινητοποιήσεις που τρέχουν αυτή τη στιγμή και τι ετοιμάζετε για το μέλλον;

Κλείνουμε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους όπως την Ακρόπολη και άλλους στην Ηγουμενίτσα, τη Μυτιλήνη. Κλείνουμε επίσης εφορίες αρχαιοτήτων και μουσεία σε όλη την Ελλάδα. Ετοιμαζόμαστε παράλληλα για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Υπάρχουν πολλοί που σας κατηγορούν ότι με το κλείσιμο της Ακρόπολης κάνετε κακό στον τουρισμό και στην εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και πως ακόμα κι αν έχετε δίκιο, το χάνετε με τέτοιες ενέργειες. Τι θα τους απαντούσες;

Θα τους απαντούσα πως οι κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι λόγω έλλειψης προσωπικού και υποχρηματοδότησης είναι ήδη αρκετοί, όπως για παράδειγμα το μουσείο της Μυτιλήνης. Αυτά βέβαια δεν τα μαθαίνουν οι πολίτες αυτής της χώρας, αφού δεν προβάλλονται στα κανάλια. Συγκεκριμένα για την Ακρόπολη, θα τους απαντούσα επίσης πως είναι ένας χώρος ο οποίος εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί μονοβάρδια, δηλαδή κλείνει στις 3 το μεσημέρι, λόγω μη πρόσληψης εργαζομένων, ενώ παλιότερα ήταν ανοιχτός μέχρι αργά το απόγευμα. Και τέλος, θα τους ενημέρωνα για το γεγονός ότι πριν φτάσουμε στο σημείο να κλείσουμε την Ακρόπολη, κάναμε μια σειρά από κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις έξω από το υπουργείο αλλά κανείς –ούτε τα κανάλια- δεν μας έδωσε σημασία. Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε αντιδράσεις, θέλουμε να δηλώσουμε στον κόσμο πως έχουμε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και πως είμαστε έτοιμοι για όλα. Στο κάτω κάτω, ας έρθουν και αυτοί στη θέση μας.

Στην πρόσφατη κινητοποίησή σας στην Ακρόπολη σας επισκέφτηκε εισαγγελέας και σας απείλησε πως «θα εφαρμόσει το νόμο» αν την επαναλάβετε. Τι του απαντάτε;

Για μας παράνομη δεν είναι η συνδικαλιστική δράση αλλά η μη πληρωμή των δεδουλευμένων.

Στα τέλη Μάρτη το σωματείο σας έχει εκλογές. Υπάρχουν χιλιάδες απολυμένοι τα τελευταία χρόνια, έχουν δικαίωμα ψήφου;

Εμείς οι εργαζόμενοι που συμμετέχουμε στην Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση, τη μόνη πραγματικά ενωτική αγωνιστική παράταξη στο υπουργείο πολιτισμού, που συσπειρώνει αριστερούς και προοδευτικούς εργαζόμενους από όλο το φάσμα της αριστεράς πλην του ΚΚΕ, πιστεύουμε ότι πρέπει οι απολυμένοι να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, αφού είναι ακόμα γραμμένοι στο μητρώο και δεν έχει γίνει καμιά πράξη διαγραφής, όπως ορίζει το καταστατικό.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα