Συμβασιούχοι: Σε κρίσιμη καμπή

Του Γιώργου Κασαμπαλάκου

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο, Θανάση Κόλλια, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε εντολή να απολυθεί μια εκ των 6 καθαριστριών στην εφορία της θρακικής πόλης, καθώς όμως ο τοπικός προϊστάμενος ήθελε να αποφύγει το «πικρό ποτήρι» της επιλογής της μελλοντικής άνεργης, διοργανώθηκε κλήρωση με αποτέλεσμα να απολυθεί μια χήρα με 3 παιδιά.

Στο πιο κρίσιμο σημείο βρίσκεται το «κίνημα των συμβασιούχων», μετά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις και διαφωνίες μεταξύ αυτών και της κυβέρνησης. Στο προηγούμενο φύλλο του Ξ είχαν αναφερθεί οι προϋποθέσεις για τη μονιμοποίησή τους, βάσει του προεδρικού διατάγματος που ετοίμασε το υπουργείο εσωτερικών. Συνοπτικά, θυμίζουμε πως μονιμοποιούνται όσοι/ες εργάστηκαν υπό το καθεστώς της σύμβασης για 1 χρόνο, με διακοπή έως 3 μήνες και αφού κριθεί πως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Το νέο στοιχείο στην υπόθεση είναι πως δεν εντάσσονται στο Π.Δ. όσοι εργάζονται σε οργανισμούς εισηγμένους στο χρηματιστήριο, π.χ. ΔΕΗ ή ΟΤΕ. Η τελευταία αυτή ρύθμιση, προϊόν διαπραγμάτευσης της ΓΣΕΕ με την κυβέρνηση, μειώνει ακόμα περισσότερο τον αριθμό των συμβασιούχων που δικαιούνται μονιμοποίηση.

Η έκθεση της ΟΚΕ

Και ενώ κυβέρνηση και γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες τα βρήκαν, ήρθε μια έκθεση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), η οποία αποτέλεσε κόλαφο για την κυβέρνηση, ζητώντας αλλαγές στο Π.Δ. σε 10 σημεία. Συγκεκριμένα, η ΟΚΕ προτείνει τη μονιμοποίηση όσων συμπληρώνουν 24μηνη υπηρεσία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2004 και όχι μέχρι την ημερομηνία έκδοσης του Π.Δ., να ισχύσει σαν χρονικό όριο υπηρεσίας το 18μηνο για όσους έχουν κάνει 3 διαφορετικές συμβάσεις, να καλυφτούν από το διάταγμα όσοι είχαν σταματήσει την εργασία τους πριν από τη 10η Απρίλη αλλά τηρούσαν τις ελάχιστες προϋποθέσεις (24μηνο) κ.α. Το πραγματικά παράξενο είναι πως η ΟΚΕ χαρακτηρίζεται κυρίως σαν όργανο της εργοδοσίας, αφού σε αυτή προεδρεύει ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, Ν.Αναλυτής. Κι όμως, η επιτροπή αυτή, για τους δικούς της βέβαια λόγους, εμφανίζεται απαιτητικότερη της ίδιας της ΓΣΕΕ! Χαρακτηριστικά, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής, Δ.Πολίτης, αναρωτήθηκε «πώς μπορεί κάποιος συμβασιούχος να συμπληρώνει 24μηνη υπηρεσία μέχρι τις 10 Ιουνίου με την υποχρέωση να έχει σύμβαση 23 μήνες πριν και τουλάχιστον 3 μήνες διακοπή σύμβασης», κάνοντας λόγο για προσπάθεια συγκέντρωσης χρόνου 27 μηνών σε διάστημα 23 μηνών.

Συνέβη κι αυτό !

Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του υπουργείου οικονομικών είχαν κατορθώσει μετά από σειρά αγώνων να περιληφθούν στο προεδρικό διάταγμα. Το πώς, όμως η κυβέρνηση εμπαίζει αυτόν τον κλάδο φαίνεται από το περιστατικό που συνέβη στην εφορία Αλεξανδρούπολης: Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο, Θανάση Κόλλια, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε εντολή να απολυθεί μια εκ των 6 καθαριστριών στην εφορία της θρακικής πόλης, καθώς όμως ο τοπικός προϊστάμενος ήθελε να αποφύγει το «πικρό ποτήρι» της επιλογής της μελλοντικής άνεργης, διοργανώθηκε κλήρωση με αποτέλεσμα να απολυθεί μια χήρα με 3 παιδιά.

Η συγκεκριμένη καθαρίστρια αμοιβόταν με 325 ευρώ το μήνα, τα οποία μάλιστα της οφείλονται εδώ και 6 μήνες.

Τελικά της δόθηκε παράταση 2 μηνών χωρίς όμως καμιά διαβεβαίωση πως θα παραμείνει οριστικά στη θέση της.

Στάση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Ο Μάιος ήταν πραγματικά ο μήνας των κινητοποιήσεων για τους συμβασιούχους. Διαδηλώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας σχεδόν καθημερινά, μόνο όμως μια φορά, στις 14 Μάη κατορθώθηκε να συγκεντρωθούν όλοι οι κλάδοι μαζί. Οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θέλουν απλά να κλείσει ανώδυνα το θέμα αυτό, με τη «λύση» στην οποία συναίνεσαν και αποφεύγουν κάθε απόπειρα κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων. Τους ξεπερνούν όμως τα ίδια τα γεγονότα, αφού το συντονιστικό των συμβασιούχων προγραμματίζει συνεχείς διαδηλώσεις μέχρι τις 10 Ιούνη, ημερομηνία που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα λήξει το θέμα. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι υπό το καθεστώς συμβάσεων μιλούν για το «κίνημα της 11 Ιούνη», εννοώντας πως οι πραγματικοί αγώνες θα ξεκινήσουν μετά.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα