Σύλλογος Β. Ελλάδος ΥΠ.ΠΟ.Τ.: Απαντάμε στο μνημόνιο με… καλλιτεχνική έκθεση!

Tης Μαριάνθης Κυπρίδου, εργαζόμενης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

Ενημέρωση από τη συνέλευση των μονίμων υπαλλήλων του Συλλόγου Β. Ελλάδος του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού – ΥΠ.ΠΟ.Τ.

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος συγγενής μας, μετανάστης στο εξωτερικό, ερχόταν μετά από χρόνια στην Ελλάδα, χωρίς να γνωρίζει την έκρυθμη πολιτική κατάσταση στη χώρα, και  πήγαινε κατευθείαν στη συνέλευση των υπαλλήλων του Συλλόγου Β. Ελλάδος του ΥΠ.ΠΟ.Τ. στη Θεσσαλονίκη (2.6.11). Ξέρετε τι θα πίστευε; Ότι έχει έρθει σε μία χώρα όπου όλα είναι καλά, ήρεμα, οι πολίτες είναι, αν όχι χαρούμενοι, τουλάχιστον μη δυσαρεστημένοι και οι σύλλογοι στους εργασιακούς χώρους, μη έχοντας κάτι πιο σημαντικό να κάνουν, διοργανώνουν εκθέσεις, εκδρομές και τέτοια ανάλαφρα και ευχάριστα πράγματα.

Ε λοιπόν, για τους αρχισυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και το σινάφι τους (που βρίσκονται στην ηγεσία του συλλόγου μας) ακριβώς αυτός είναι ο στόχος! Να παρουσιάσουν μια κατάσταση όπως περιγράφηκε παραπάνω, έτσι ώστε να δίνεται η εντύπωση από τη μία ότι ο σύλλογος κάτι κάνει με τα χρήματα των μελών του και από την άλλη ότι η επίθεση που δεχόμαστε σήμερα δεν είναι και τόσο σημαντική. Αυτό που θέλουν είναι να μη συμμετέχει ο κόσμος σε δημοκρατικές διαδικασίες όπως οι συνελεύσεις, απαξιώνοντάς τις, να ενημερώνεται λανθασμένα ή ανεπαρκώς, έτσι ώστε να περνάνε εύκολα όσα εξυπηρετούν τους ίδιους και τα «αφεντικά» τους που στην παρούσα περίπτωση είναι η κυβέρνηση.

Στην ατζέντα της ετήσιας τακτικής συνέλευσης ήταν ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός της χρονιάς που πέρασε (πέρυσι τέτοιο καιρό έγιναν οι εκλογές που ανέδειξαν το παρόν Δ.Σ.). 

Διοικητικός απολογισμός είναι ο απολογισμός του συλλόγου για όσα έπραξε τη χρονιά που πέρασε.  Στα πλαίσια του Διοικητικού Απολογισμού, αυτό στο οποίο έδωσε έμφαση ο πρόεδρος ήταν 3 καλλιτεχνικές εκθέσεις κάποιων μελών του Συλλόγου που έγιναν σε διαφορετικές πόλεις μέσα στο 2011. Για νέα μέτρα, περικοπές επιδομάτων, απολύσεις αορίστου χρόνου και μόνιμου προσωπικού, κλείσιμο υπηρεσιών που προβλέπει το μνημόνιο… ούτε λόγος! Σε μια τέτοια εποχή, ο Σύλλογος έχει ως προτεραιότητα τις καλλιτεχνικές εκθέσεις και όχι την απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε από κυβέρνηση και ΔΝΤ!

Σημαντικό ήταν το ψήφισμα που κατέθεσε η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (αριστερή παράταξη) για αλληλεγγύη στους Αγανακτισμένους που κατακλύζουν σήμερα τις πλατείες όλης της Ελλάδας και της Ευρώπης και το οποίο υπερψηφίστηκε από το σύνολο των εργαζομένων, καθώς και η απόφαση για συντονισμό με τα υπόλοιπα σωματεία του ΥΠ.ΠΟ.Τ.

Οικονομικός απολογισμός

Στον οικονομικό απολογισμό, τα νούμερα δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα! Διανεμήθηκε ένα χαρτί με τα γενικά έξοδα του Συλλόγου, όπου δεν ήταν καθαρό γιατί και πώς δαπανήθηκαν πολλά από τα ποσά. Για παράδειγμα: 14.360 ευρώ, «έξοδα εκδρομών»! Εδώ ο κόσμος καίγεται, και ο Σύλλογος διοργανώνει εκδρομές με τα χρήματα από τις συνδρομές μας! Γιατί δε δίνεται μέρος των χρημάτων αυτών για τα οδοιπορικά των συναδέλφων από διαφορετικές πόλεις, για να συμμετέχουν στις συνελεύσεις και να συζητάνε τα προβλήματά τους όλοι μαζί; Κάτι τέτοιο θα παρέχει διευκόλυνση σε όλους που βιώνουμε την οικονομική κρίση.  Και κάτι ακόμα καλύτερο; 13.215 ευρώ «λοιπά, διάφορα έξοδα»! Ποιος θα μας πει τι περιλαμβάνει αυτό το λοιπά έξοδα; Όταν μάλιστα, σε σχετική ερώτηση συναδέλφων για διαφάνεια και κοινοποίηση των εξόδων λεπτομερώς, υπήρξε πολύ έντονη αντίδραση από μέλη του Δ.Σ. και τον ίδιο τον πρόεδρο, τότε φυσιολογικά δημιουργούνται καχυποψίες. Αν είναι ειλικρινείς όπως υποστηρίζουν, δεν έχουν κάτι να φοβηθούν με τη δημοσιοποίηση των εξόδων στα μέλη του συλλόγου. Άλλωστε, εφόσον εμείς τα πληρώνουμε από τις συνδρομές μας, είναι υποχρεωμένοι να κοινοποιούν λεπτομερή  απολογισμό!

Καταψηφίστηκε ο Διοικητικός Απολογισμός

Ο οικονομικός απολογισμός υπερψηφίστηκε, αλλά με διαφορά 2 μόλις ψήφων!

Πιο σημαντικό ακόμα όμως είναι ότι καταψηφίστηκε ο Διοικητικός Απολογισμός! Αυτό είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει!

Αυτό το γεγονός αποτελεί μια μεγάλη ήττα για την πλειοψηφία του Δ.Σ.! Αντανακλά τη δυσαρέσκεια των συναδέλφων απέναντι στις πολιτικές του κυβερνώντος κόμματος  (στο οποίο η πλειοψηφία του ΔΣ συνεχίζει να ανήκει – και την αγανάκτηση της ίδιας της βάσης του Συλλόγου μας ενάντια στους επικεφαλής συνδικαλιστές οι οποίοι δείχνουν πλήρη ανεπάρκεια και αδιαφορία απέναντι στην ανάγκη να χτιστεί ένα μεγάλο μέτωπο πάλης ενάντια στην κυβέρνηση και τις πολιτικές της.

Αυτή η αγανάκτηση πρέπει να μετατραπεί σε δύναμη ανατροπής μέσα στο Σύλλογό μας, ο οποίος πρέπει να φύγει από τα χέρια του κυβερνητικού συνδικαλισμού και να περάσει στη βάση, στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,220ΥποστηρικτέςΚάντε Like
998ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,114ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα