Συλλογική σύμβαση στην ΕτΕ: Υπογραφή μειώσεων παρά την διαφωνία της βάσης!

Του Θανάση Μαρίνη
(αναπληρωματικό μέλος Δ.Σ. ΣΥΕΤΕ)

Tην Παρασκευή 17/8, στα μέσα δηλαδή του καλοκαιριού και με την πλειοψηφία των συναδέλφων να λείπουν σε άδειες, 14 μέλη του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ1 (ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ)2 προχώρησαν, ερήμην και κόντρα στις αποφάσεις και την εκφρασμένη διάθεση πάρα πολλών συναδέλφων, σε απόφαση για υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης που όχι μόνο οδηγεί στην άμεση μείωση του εισοδήματος και στην περαιτέρω πίεση στο ΤΥΠΕΤ3 αλλά και μας αφήνει πλήρως ακάλυπτους στις επιθέσεις της Διοίκησης στο άμεσο μέλλον.

–        Η πλειοψηφία του ΔΣ όχι μόνο υπέγραψε μειώσεις αλλά αποδέχτηκε την «ανάγκη περιστολής του λειτουργικού κόστους». Ανάγκη για ποιόν; Σε μια τράπεζα που είχε δισ. ευρώ κέρδη τα προηγούμενα χρόνια, που κατασπατάλησε δεκάδες εκατομμύρια σε μπόνους για golden boys, που έλαβε πολλά δισ. € από κρατικές ενισχύσεις;

–        Οι μειώσεις αφορούν τους υπαλλήλους που παίρνουν περίπου 1500 καθαρά και πάνω. Σε αυτό το μισθολογικό κλιμάκιο η μείωση είναι περίπου 100€ το μήνα, και ανεβαίνει καθώς ανεβαίνουν τα κλιμάκια λόγω παλαιότητας, θέσης, κτλ. Μπορεί σε σύγκριση με άλλους κλάδους αυτή η μείωση να φαίνεται μικρότερη, αλλά:
α) Έχουμε ήδη δεχτεί και άλλες περικοπές και μείωση του εισοδήματος μας μέσω της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής (άυξηση φόρων, χαράτσια, κτλ)
β) Αυτή η «υποχώρηση» δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα, μια και αναφέρεται ότι αν υπάρχουν περεταίρω μειώσεις από την Κλαδική της ΟΤΟΕ αυτές θα «συμψηφισθούν» και θα οδηγήσουν σε νέα μείωση
γ) Δεν υπάρχει καμία διασφάλιση ότι οι μισθοί θα επανέλθουν μετά το πέρας της σύμβασης (το θέμα θα «επανεξεταστεί» σύμφωνα με την σύμβαση…)

–        Τεράστια προβλήματα θα δημιουργηθούν στο ΤΥΠΕΤ. (Από άρθρο στο http://www.dasete.gr). Επίσης, ποσό «που δεν θα υπερβαίνει τις 500.000€ ανά τρίμηνο» είναι και οι 50.000€. Καμία διασφάλιση δεν παρέχεται και για το ακριβές ύψος. Με αυτή την εξέλιξη μπορεί άμεσα να δούμε ακόμα και κατάρρευση του ΤΥΠΕΤ.

–  "Υποτίθεται ότι διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, τους όρους απασχόλησης και τον Κανονισμό Εργασίας. Στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη ρήτρα αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε περίπτωση συγχώνευσης, ενώ δεν διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας ως θέσεις πλήρους απασχόλησης, κάτι που επιτρέπει στην τράπεζα να προχωρήσει σε εφεδρείες ή εκ περιτροπής εργασία. Τέλος, το όποιο νέο προσωπικό, είτε νεοπροσλαμβανόμενοι είτε από συγχώνευση, είναι κυριολεκτικά στον αέρα…" (Από άρθρο στο http://www.dasete.gr)

Εν ολίγοις, η πλειοψηφία του ΔΣ υπέγραψε μια σύμβαση χωρίς να δώσει καν μάχη, χωρίς να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την τεράστια δύναμη που έχουμε στα χέρια μας, όντας ένας από τους πιο μαζικούς και κρίσιμους σε σημασία κλάδους εργαζομένων, σε έναν πολύ κρίσιμο τομέα, με πολύ μεγάλα ποσοστά οργάνωσης. Η σύμβαση αυτή σκοπό έχει να δώσει το σήμα σε εμάς, στους υπόλοιπους τραπεζοϋπαλλήλους, και σε όλη την κοινωνία ότι, αν δεν τους σταματήσουμε,  θα περάσουν τις περικοπές πάση θυσία και με κάθε κόστος. Ας μην γελιόμαστε. Η υποχωρητικότητα ποτέ δεν οδήγησε σε μετριοπάθεια την διοίκηση. Ίσα- ίσα, κάθε βήμα που κάνουμε προς τα πίσω, στέλνει μήνυμα ότι μπορούν να πιέσουν ακόμα περισσότερο.

Παρά τις διαφωνίες και την αντίσταση της βάσης

Στον αντίποδα, πολλοί συνάδελφοι μέσα από μία πρωτόγνωρη διαδικασία συμμετοχής και κινητοποίησης δείξαμε πόσο μακριά είναι αυτοί οι συνδικαλιστές από τις ανάγκες και την διάθεση των εργαζομένων της βάσης.

Περισσότερες από 21 συνελεύσεις πανελλαδικά σε καταστήματα και Διευθύνσεις πήραν αποφάσεις ενάντια στις περικοπές. 700 υπογραφές πανελλαδικά που ζητούσαν γενική συνέλευση μέσα σε λίγες μέρες και κατά την περίοδο των διακοπών είναι επίσης μια ένδειξη.

Η πλειοψηφία του ΔΣ συνειδητά απαξίωσε όλες αυτές τις αποφάσεις, ακόμα και την στοιχειώδη δημοκρατική λειτουργία που προβλέπει το καταστατικό μας. Αποκαλύπτεται ότι έχουν διαλέξει πλευρά: είναι υποταγμένοι στην διοίκηση και καθόλου δεν κόπτονται για την εκπροσώπηση των πραγματικών συμφερόντων των εργαζομένων.

Να μην αφήσουμε να ξαναγίνει

Αν κατάφεραν να μας αγνοήσουν, να γράψουν τις δικές μας διαθέσεις και τα δημοκρατικά μας δικαιώματα στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, ο λόγος είναι γιατί δεν ήμασταν επαρκώς οργανωμένοι ώστε να δώσουμε τη μάχη με αποφασιστικότητα και επιτυχία.

Ο στόχος που πρέπει να θέσουμε άμεσα είναι να μην ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Το δυναμικό και η διάθεση φάνηκε ότι υπάρχει. Χρειάζεται οργάνωση για να μπορέσει να υπάρξει αποτελεσματικότητα.

Οι παρατάξεις της αριστεράς οφείλουν με ενωτική διάθεση και κοινή προσπάθεια να παίξουν κομβικό ρόλο στον αγώνα για σεβασμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων των μελών και για την δημοκρατική λειτουργία του συλλόγου μας – στην πράξη κι όχι στα λόγια. Επόμενος στόχος ασφαλώς πρέπει να είναι η ανατροπή των συσχετισμών – οι συνθήκες είναι ώριμες για κάτι τέτοιο!

Πως συνεχίζουμε;

Χωρίς ηττοπάθεια  αλλά με πείσμα, κατά τη γνώμη μου, πρέπει το αμέσως επόμενο διάστημα να κινηθούμε με βάση τους παρακάτω άξονες:

  • Κοινή συνάντηση μέσα στη βδομάδα των αριστερών παρατάξεων και των  μελών του ΔΣ που έχουν διαφοροποιηθεί, προκειμένου να καλεστεί άμεσα Γενική Συνέλευση του Συλλόγου
  • Προσεκτικός σχεδιασμός της Συνέλευσης για να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μαζικότητα και συμμετοχή
  • Θέματα της συνέλευσης πρέπει να είναι:

1.      Απολογία των 14 μελών του ΔΣ στο σώμα της Συνέλευσης για να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορούν κάποιοι κύριοι να παίζουν με τους μισθούς μας και κατάθεση πρότασης μομφής προς τα συγκριμένα μέλη. Κάθε εκλεγμένος  πρέπει να βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο των συναδέλφων και όταν καταπατά βασικές αρχές λειτουργίας του Σωματείου να τίθεται υπό αμφισβήτηση.

2.      Σχεδιασμός της δράσης μας για την επόμενη περίοδο, καθώς είναι κατανοητό ότι οι μειώσεις αυτές δεν είναι παρά μόνο η αρχή στην ενορχηστρωμένη επίθεση των τραπεζιτών εναντίον μας (βλ. συγχωνεύσεις-υπογραφή κλαδικής σύμβασης, κ.α.) και λαμβάνοντας υπόψη ότι η πλειοψηφία του ΔΣ έχει αποδείξει ανικανότητα να οργανώσει την διεκδίκηση των συμφερόντων μας.

  • Μέσα στον Σεπτέμβρη να παρθούν πρωτοβουλίες για συναντήσεις, έστω και άτυπες, τουλάχιστον στις μεγάλες πόλεις, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα συντονισμό του δυναμικού που φάνηκε ότι υπάρχει για τις μάχες που έρχονται. Αυτό μπορεί να θέσει τις βάσεις για μια νέα, πραγματικά δημοκρατική λειτουργία του Συλλόγου και για ένα σύλλογο μαχητικό, πιστό στην εξυπηρέτηση των αναγκών και των συμφερόντων των εργαζομένων.

_________________________

1 ΣΥΕΤΕ (Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας)

2 ΔΗΣΥΕ (ΠΑΣΟΚ), ΔΑΚΕ (ΝΔ), Διαφάνεια (διάσπαση ΠΑΣΟΚ)

3 ΤΥΠΕΤ: Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα