Συλλήψεις εθελοντών, αθλιότητα στα κέντρα κράτησης, απελάσεις…

…Ποιος έχασε τη ντροπή για τη βρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

Της Χριστίνας Ζιάκκα

Όπως ήταν αναμενόμενο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκεται σε μια σταθερή πορεία εγκατάλειψης και των τελευταίων δημοκρατικών προσχημάτων όσον αφορά στις πολιτικές της για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Συλλήψεις εθελοντών

Ακολουθώντας την κατασταλτική γραμμή της Ε.Ε. και αναβαθμίζοντας την κοινή δράση λιμενικών αρχών και Frontex, προχώρησαν πρόσφατα σε συλλήψεις και απαγγελία κατηγοριών σε εθελοντές στην Χίο και στην Λέσβο. Η επίσημη αιτιολόγηση ήταν πως για να μην θεωρείται η Ελλάδα «ξέφραγο αμπέλι» ενεργοποίησαν το «νόμο και την τάξη». Ποιο «νόμο» και ποια «τάξη» όμως;;;

Ο Ισπανός εθελοντής στην Χίο κατηγορήθηκε για «κατασκοπεία» επειδή φωτογράφιζε πλοίο της Frontex… Το ίδιο πράγμα κάνουν σε ημερήσια βάση 10άδες φωτορεπόρτερ ή ακόμα και τουρίστες ακριβώς γιατί οι μαζικές προσφυγικές ροές στο Αιγαίο αποτελούν ένα καυτό θέμα. Μήπως να συλληφθούν κι αυτοί;;

Οι 2 Δανοί και οι 5 Ισπανοί πυροσβέστες στη Λέσβο (μέλη των διαπιστευμένων ΜΚΟ «Team Humanity» και «Proemaid») κατηγορήθηκαν για «διευκόλυνση παράνομης εισόδου στη χώρα», επειδή βοήθησαν πρόσφυγες επιβαίνοντες σε ακυβέρνητο πλοίο και για «οπλοκατοχή» επειδή είχαν μαχαίρια, απ’ αυτά που κάθε εκπαιδευμένος διασώστης χρειάζεται!

Δηλαδή τους κατηγορούν για πράγματα που κάνουν κάθε μέρα εδώ και μήνες οι Χιώτες και οι Λέσβιοι ψαράδες και οι απλοί κάτοικοι όλων των νησιών του Αιγαίου, σώζοντας χιλιάδες πρόσφυγες. Μήπως να συλληφθούν κι αυτοί;

Μήπως να συλληφθούν κι όλοι όσοι, όχι τηρώντας το γράμμα των νόμων αλλά το πνεύμα του αληθινού ανθρωπισμού, έφτιαξαν αυτοσχέδιες κατασκηνώσεις, τουαλέτες, κουζίνες, ιατρεία για να ταΐσουν, κοιμίσουν, φροντίσουν, περιθάλψουν πάνω από 800.000 πρόσφυγες που πέρασαν από την ελληνική επικράτεια; Ή ίσως όλοι όσοι δεν ζητούσαν …απόδειξη για την τροφή, τα ρούχα ή άλλα είδη που πρόσφεραν στους 1000άδες αυτό-οργανωμένους εράνους;

Παράλληλα εκμεταλλευόμενοι καταγγελίες για φαινόμενα κατάχρησης ή εκμετάλλευσης, ανακοίνωσαν τη διενέργεια ελέγχου όλων των ΜΚΟ και εθελοντών που υπάρχουν στα νησιά.

Ο έλεγχος θα περιλαμβάνει: αναφορά των πηγών χρηματοδότησης, καταμέτρηση των εθελοντών, στοιχεία διαβατηρίων, καταμερισμοί αρμοδιοτήτων (π.χ. γιατρός, νοσηλευτής, κ.λπ.), ιστορικό δράσεων, υπεύθυνες δηλώσεις ότι δεν έχουν καταδικαστεί και δεν διώκονται για ζητήματα του ποινικού κώδικα κλ.π.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως αν υπήρχε οργανωμένη, επαρκώς χρηματοδοτημένη και ουσιαστική κρατική υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, δεν θα υπήρχε καμία ανάγκη για τις πρωτοβουλίες των απλών ανθρώπων, αντιρατσιστών και ΜΚΟ, που σήμερα βρίσκονται στο στόχαστρο.

Και θα παραμείνουν στο στόχαστρο, όπως φάνηκε στο περιστατικό παρεμπόδισης της γνωστής εθελοντικής οργάνωσης «Το Χωριό όλοι μαζί», να παραδώσουν φαγητό (!!) στον καταυλισμό της  Μόριας στην Λέσβο – η οργάνωση είναι ενεργή στην περιοχή επί χρόνια!!! Ή από τις διαταγές που έδωσε το Λιμενικό στην Ισπανική ΜΚΟ «Proactiva open arms» να κρατήσουν τα πλοιάρια που χρησιμοποιούν για διασώσεις «αραγμένα μέχρι νεωτέρας» (Ελευθεροτυπία, 21/1).

Είναι προφανές: η ολοκληρωτική απουσία αληθινών αριστερών και διεθνιστικών πολιτικών από πλευράς των κυβερνώντων του ΣΥΡΙΖΑ, καταστασταλτικάς τέχνας κατεργάζεται… Με επιπλέον σκοπό την πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας, αντί να απολογείται η κυβέρνηση και η Ε.Ε. για τις εγκληματικές πολιτικές τους, καλείται να απολογηθεί  το κίνημα αλληλεγγύης. Στο τέλος-τέλος η κυβέρνηση προλειαίνει το έδαφος για να απαλλαγεί από το ενοχλητικό κίνημα αλληλεγγύης και να δημιουργήσει συνθήκες πλήρους ασυδοσίας για την Frontex ή την μελλοντική Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή.

Με κάθε προοδευτικό και λογικό άνθρωπο, διεκδικούμε:

  • Όχι στην ποινικοποίηση του κινήματος αλληλεγγύης. Απόσυρση των προσχηματικών κατηγοριών κατά των εθελοντών.
  • Όχι στις υπερεξουσίες της Frontex και στην στρατιωτικοποίηση των συνόρων. Όχι στην Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή.
  • Σεβασμός και αναγνώριση των δικαιωμάτων των προσφύγων σε σίτιση, στέγαση, περίθαλψη κλ.π.

Κέντρα κράτησης

Σχεδόν ένα χρόνο πριν, η μόλις εκλεγμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διατυμπάνιζε πως κλείνει τα ντροπιαστικά κέντρα κράτησης μεταναστών που άνθισαν στις μέρες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Σήμερα τα ανοίγουν ξανά για να στοιβάξουν κρατούμενους προς απέλαση. Η κατάντια είναι πως οι συνθήκες κράτησης δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από την προηγούμενη κατάσταση. 

Την καταγγελία την έκανε ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μετά από αυτοψία στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου. Αφορμή είχε σταθεί εξέγερση-διαμαρτυρία ομάδας κρατουμένων στις αρχές Γενάρη. Μάθαμε λοιπόν πως η κυβέρνηση που υποκρίνεται την «αριστερή» ανέχεται πλήρως συνθήκες που προσομοιάζουν σε «βασανισμό»!

Ποια άλλη λέξη να χρησιμοποιηθεί για την απουσία καθαρισμού του κέντρου, την ελλιπή σίτιση μόνο με όσπρια και ζυμαρικά, τα κρούσματα ψώρας που μένουν χωρίς αντιμετώπιση, την ανεπαρκή παροχή ρουχισμού (βρέθηκαν άνθρωποι να φορούν το ίδιο ρούχο επί 25 μέρες!!) την παντελή απουσία μεταφραστών ή νομικής βοήθειας, την κράτηση στους ίδιους χώρους ανήλικων;;;

Δεν πρόκειται ούτε για παράλειψη, ούτε για τυχαίο λάθος. Η τιμωρητική κράτηση είναι απολύτως συνειδητή πολιτική για να στείλει μήνυμα αποτροπής.  Όπως το έθεσε κι ο Μουζάλας (Καθημερινή 8/1):

«όταν φτάσει στο Μαρόκο το μήνυμα ότι οι Μαροκινοί δεν περνάνε στην Ευρώπη αλλά κρατούνται και επαναπατρίζονται, οι ροές θα μειωθούν». 

Χαλάλι λοιπόν η αξιοπρέπεια κάποιων χιλιάδων ανθρώπων για αυτόν τον τόσο …ευγενή σκοπό.

Απελάσεις

Δειλά-δειλά η κυβέρνηση που υποκρίνεται την «αριστερή» κάνει το ντεμπούτο της και στις απελάσεις. Αλλά ο υπουργός έχει ένα παράπονο (Έθνος 19/1)…

«Κάναμε τις τελευταίες 15 ημέρες 130 επαναπροωθήσεις στην Τουρκία. Στο ίδιο διάστημα έχουν έρθει από την Τουρκία 30.000 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες. Η αναλογία αυτή οδηγεί σε αδιέξοδο. Θα πρέπει η Ευρώπη να δραστηριοποιηθεί ώστε οι επιστροφές να γίνονται γρήγορα και σε μεγάλους αριθμούς».

Αυτοί είναι οι …φιλόδοξοι στόχοι αυτής της κυβέρνησης.

Ο δικός μας, πάλι: να μας βρουν απέναντι τους!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα